Νατοϊκή ή Αμερικάνικη η βάση της Σούδας; Η «επέκταση» και οι παραχωρήσεις του Αλέξη…

Κατηγορία: Διεθνή Εξοπλισμοί


Η Νατοϊκή βάση της Σούδας: Ποιο είναι το καθεστώς και τι «έδωσε» ο Αλ. Τσίπρας στον Ντ. Τραμπ

Η αμερικανική βάση της Σούδας, δεν είναι απλώς μια εγκατάσταση που υπάρχει εκεί και χρησιμοποιείται όταν παραστεί ανάγκη.

Ο ελλιμενισμός των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στο Μαράθι, το νατοϊκό αεροδρόμιο και το πεδίο βολής στο Ακρωτήρι, δεν είναι οι μόνες παραχωρήσεις που έχει κάνει το ελληνικό κράτος στους Αμερικανούς.

----------------------

Οι λεπτομέρειες της πρώτης συμφωνίας αλλά και των συμπληρωματικών μνημονίων συνεργασίας για τη βάση της Σούδας, για την οποία ο πρωθυπουργός, στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, φέρεται να υποσχέθηκε «αναβάθμιση» στον Αμερικανό πρόεδρο, παρά την αντίθετη επικρατούσα άποψη, δεν είναι έργο συντηρητικών Κυβερνήσεων, αλλά αυτών που ονομάσθηκαν και ονομάζονται, από την πολιτική προπαγάνδα «προοδευτικές»!!!.

Οι εγκαταστάσεις του πολέμου στη Σούδα

Στη Σούδα είναι εγκατεστημένες η αμερικανική Αεροπορική Βάση, η Νατοϊκή Ναυτική Βάση που χρησιμοποιείται από τον 6ο στόλο, το Πεδίο Βολής που αποτελεί Νατοϊκή Βάση με αμερικανική διοίκηση και η 115 Μοίρα Καταδρομών.

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ επικυρώνεται με τον νόμο 1893/90 που τιτλοφορείται ως «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ».

Η συμφωνία υπεγράφη με αφορμή το κλείσιμο της Βάσης στη Νέα Μάκρη και τη μεταφορά όλων των δυνάμεων στην Κρήτη. Από το κείμενο του προοιμίου γίνεται σαφές ότι η συμφωνία είναι κάτι παραπάνω από τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του 6ου Στόλου στο κρητικό λιμάνι: στην 4η παράγραφο αναφέρεται ότι «η Ελλάς και οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την αναγνώριση εκ μέρους τους του γεγονότος ότι η συνεργασία τους στο πεδίο της άμυνας, όπως και σε όλα τα άλλα πεδία, βασίζεται στις αρχές του αμοιβαίου οφέλους και του πλήρους σεβασμού της κυρίαρχης ισότητας, της ανεξαρτησίας και των συμφερόντων των δύο χωρών».

Η συμφωνία για τη Σούδα περιελάβανε μια δέσμευση από πλευράς ελληνικού κράτους για πολεμικές επενδύσεις «με τους ευνοϊκότερους κατά το δυνατόν όρους» και με προτίμηση στα αμερικανικά πολεμικά προϊόντα, καθώς «η κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας θα τηρεί ενήμερη την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τα στοιχεία εκείνα του κυλιόμενου πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματός της, που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αμυντική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών».


Η ασυλία του προσωπικού της Σούδας

Το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της βάσης απολαμβάνει μιας ασυλίας που πολλές φορές έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους κατοίκους των Χανίων. Καταγγελίες για επιθέσεις και βανδαλισμούς από μεθυσμένους ναύτες γίνονται συχνά και πέφτουν στο κενό, καθώς καμία ελληνική αρχή δεν έχει την δικαιοδοσία για την τιμωρία τους. Όπως αναφέρει η συμφωνία: «Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα εξετάζουν ταχέως και ευνοϊκά την παραίτησή τους από την ποινική δικαιοδοσία μετά από αίτηση των δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών.... Όταν μέλος της δύναμης των Ηνωμένων Πολιτειών έχει καταδικαστεί από ελληνικό δικαστήριο και η δικαστική απόφαση περιλαμβάνει φυλάκιση χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα, οι στρατιωτικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών θα αναλαμβάνουν την κράτηση του κατηγορούμενου στην Ελλάδα».

Τα μέλη της στρατιωτικής δύναμης και το πολιτικό προσωπικό της βάσης δεν πληρώνουν φόρους, δεν βγάζουν άδειες εργασίας ή παραμονής. Τα ίδια, βέβαια, ισχύουν και για κάθε μέλος της οικογένειάς τους. Αυτές οι ευεργετικές διατάξεις αναβαθμίστηκαν τα επόμενα χρόνια: Στις 13 Ιούνη 2001 στις Βρυξέλλες υπογράφτηκε στα πλαίσια της ετήσιας ανανέωσης παραμονής των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, συμπληρωματική συμφωνία με τον τίτλο «Συνολική Τεχνική Συμφωνία μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και ΗΠΑ».

Πρόκειται για τη συμφωνία που καθιερώνει καθεστώς γενικευμένης ετεροδικίας για όλους τους Αμερικανούς, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, που βρίσκονται με κρατική αποστολή στην Ελλάδα.

Η συμπληρωματική αυτή συμφωνία καλύπτει εκτός από το προσωπικό των βάσεων και τους Αμερικανούς που υπηρετούν στις ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις και στα ΝΑΤΟικά στρατηγεία στην Ελλάδα και οποιονδήποτε άλλο Αμερικανό πολίτη, στον οποίο θα δίνεται το "χρίσμα" του μέλους της αποστολής.

Αναβάθμιση της συμφωνίας το κύριο μενού Τσίπρα - Τραμπ

Την αναβάθμιση της συμφωνίας για τη Σούδα φέρεται να συζήτησε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αμερική ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η συγκεκριμένη συμφωνία ανανεώνεται ετησίως. Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται ότι ζήτησε πενταετή ισχύ.

«Σε ό, τι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί» ήταν η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Αυτό που δεν είπε είναι ότι, το 2% του ΑΕΠ που πηγαίνει σε εξοπλισμούς και για το οποίο έλαβε τα εύσημα από τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι υποχρέωση της χώρας που απορρέει.... από τη συμφωνία για τη Βάση της Σούδας!

Πηγή: newpost.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "