Κακώς κοιτάει προς τη Μόσχα - Ο πραγματικός αντίπαλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Κίνα

Κατηγορία: Διεθνή Διπλωματία

File Photo: Η προσέγγιση της Κίνας είναι οπορτουνιστική. Αποφεύγει την κατά μέτωπο σύγκρουση, όταν διακρίνει όμως διχασμό ή αδυναμία το εκμεταλλεύεται. Η βασική της τακτική στην Ευρώπη μέχρι τώρα είναι χορήγηση δανείων για φτηνά έργα υποδομής. EPA, ALEKSANDAR PLAVEVSKI

του Εντουαρτ Λούκας*

Πριν από είκοσι χρόνια βρέθηκα να κοιτάζω την Κίνα από τον ποταμό Αμούρ. Οι ουρανοξύστες ξεφύτρωναν από παντού, ενώ ελάχιστα φώτα διέκοπταν το βραδινό ρωσικό σκοτάδι. Έκτοτε, οι εξαγωγές της Κίνας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και το βιοτικό της επίπεδο έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά.

Το 2030, λένε οι ειδικοί, η κινεζική οικονομία μπορεί να έχει ξεπεράσει την αμερικανική. Η Ρωσία, πάλι, βρίσκεται παντού πίσω. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα σε ένα άλλο συμβολικό μέρος, τη Γεωργία. Τα 3,7 εκατομμύρια των κατοίκων της βρίσκονται στο σημείο όπου συναντώνται τρεις αυτοκρατορίες: η Ρωσία, η ευρωατλαντική αυτοκρατορία της Δύσης και η ανερχόμενη Κίνα.

Γνωρίζουν ποιον προτιμούν. Παρά τη ζηλευτή τους θέση στις ανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, οι Γεωργιανοί αισθάνονται δυτικοί. Η χώρα τους ήταν υπό ρωμαϊκή κατοχή για αιώνες. Αν και είναι κολλημένη στην αίθουσα αναμονής του ΝΑΤΟ, η Γεωργία έστειλε αναλογικά τα περισσότερα στρατεύματα στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Με αμερικανική βοήθεια, οι Γεωργιανοί απελευθέρωσαν την οικονομία τους, πάταξαν τη διαφθορά και δημιούργησαν ένα πλουραλιστικό πολιτικό σύστημα όπου η αντιπολίτευση μπορεί και κερδίζει εκλογές. Πουθενά γύρω από τη Γεωργία δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Αλλά η ατμόσφαιρα στα σύνορα είναι τεταμένη. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ακριβώς, για να το πούμε ήπια, ο Βεσπασιανός. Η αμερικανική πρεσβεία χάνει την επιρροή της. Η αντιδυτική προπαγάνδα οργιάζει. Διεξάγονται απειλητικά στρατιωτικά γυμνάσια στα εδάφη που τελούν υπό ρωσική κατοχή.

Αλλά οι Γεωργιανοί, όπως και οι Εσθονοί, οι Πολωνοί ή οι Ουκρανοί, ανησυχούν περισσότερο για την αφέλεια και τις διαιρέσεις στις ισχυρές χώρες της παλιάς Δύσης όπου αναζητούν προστασία. Αυτό που τους φοβίζει είναι η ρωσική επιρροή στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στη Ρώμη, ακόμη και στην Ουάσινγκτον.

Το μακροπρόθεσμο πρόβλημα, όμως, δεν είναι η Ρωσία. Παρά το γεωγραφικό της μέγεθος και το πυρηνικό της οπλοστάσιο, η αυτοκρατορία του Πούτιν είναι αδύναμη. Έχει μια οικονομία ιταλικών μεγεθών. Παρά τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, οι αμυντικές δαπάνες μειώνονται. Το πολιτικό σύστημα είναι ξεπερασμένο.

Η πραγματική πρόκληση για την ασταθή ασφάλεια της Ευρώπης προέρχεται από μια πολύ πιο σοβαρή πηγή: την Κίνα. Για να καταλάβει κανείς την επιρροή της Κίνας, αρκεί να δει την άδεια ατζέντα του Δαλάι Λάμα. Ελάχιστες προσωπικότητες τολμούν να συναντήσουν τον 83χρονο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, κι ας έχει εγκαταλείψει κάθε πολιτικό ρόλο. Σε ένα ταξίδι που πραγματοποίησε στην Ευρώπη τον Ιούνιο, οι μόνοι πολιτικοί που τον συνάντησαν ήταν μια γενναία ομάδα οκτώ Λιθουανών βουλευτών.

Η προσέγγιση της Κίνας είναι οπορτουνιστική. Αποφεύγει την κατά μέτωπο σύγκρουση, όταν διακρίνει όμως διχασμό ή αδυναμία το εκμεταλλεύεται. Η βασική της τακτική στην Ευρώπη μέχρι τώρα είναι χορήγηση δανείων για φτηνά έργα υποδομής.

Μια κατηγορία είναι χώρες των δυτικών Βαλκανίων όπως η Σερβία, που η ένταξή τους στην ΕΕ μοιάζει μακρινή. Μια άλλη κατηγορία είναι χώρες της ΕΕ που δέχονται πιέσεις από τις Βρυξέλλες, όπως η Ουγγαρία. Μια τρίτη κατηγορία είναι χώρες που επλήγησαν από τη λιτότητα, όπως η Ελλάδα. Οι υποσχέσεις δεν γίνονται πάντα πραγματικότητα.

Τα σχέδια για έναν πολωνικό αυτοκινητόδρομο αποδείχθηκαν φιάσκο. Η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Βουδαπέστης και Βελιγραδίου έχει βαλτώσει. Όμως οι τακτικές της Κίνας έχουν φέρει ήδη αποτελέσματα σε διπλωματικό επίπεδο.

Τον Ιούλιο του 2016, η Ουγγαρία και η Ελλάδα προσπάθησαν να αποδυναμώσουν τις θέσεις της ΕΕ για τις εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Τον Μάρτιο του 2017, η Ουγγαρία αρνήθηκε να υπογράψει μια επιστολή με την οποία η ΕΕ κατήγγελλε τον βασανισμό φυλακισμένων κινέζων δικηγόρων.

Ο απώτερος στόχος του Πεκίνου είναι να εξάγει στην Ευρώπη το κινεζικό μοντέλο του κρατικού καπιταλισμού, όπου οι μηχανισμοί της αγοράς είναι απλά εργαλεία στα χέρια του κράτους.

Παρόλο που η Κίνα και η Ρωσία αρέσκονται να φλερτάρουν μεταξύ τους, η άνιση οικονομική τους ισχύς καθιστά δύσκολη μια σοβαρή συμμαχία τους.

Για χώρες όπως η Γεωργία, η βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα αποτελεί ένα αντίβαρο στη ρωσική επιρροή σε μια περιοχή όπου η δύναμη της Δύσης υποχωρεί.

Η ελευθερία και η ευημερία της ευρωατλαντικής αυτοκρατορίας μπορεί θεωρητικά να είναι καλύτερες, αλλά στην πράξη είναι απόμακρες και αόριστες. (

*Ο Εντουαρντ Λούκας είναι αρθρογράφος των Times (Πηγή: Times via ΑΠΕ-ΜΠΕ,)

Πηγή: hellasjournal.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "