Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα, Χάντρες στο κομπολόι του Ταγίπ Ερντογάν…

Κατηγορία: Διεθνή Διπλωματία


του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Πολλά λέγονται τους τελευταίους μήνες για τη στάση που ακολουθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.

Πολλά επίσης γράφονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την απόφασή του να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περισσότερες από τις διαπιστώσεις στην πληθώρα των αναλύσεων έχουν βάση.

Παρόλα αυτά εκείνο που χάνεται στη μετάφραση είναι ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, αντιμετωπίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, ως χάντρες στο φιλντισένιο κομπολόι του, το οποίο παίζει εξαιρετικά επιδέξια.

ΗΠΑ…

Εδώ και μήνες ο Ερντογάν βρίσκεται σε καθημερινή βάση σε μια κόντρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με προσβολές, απειλές, και ανατολίτικα τερτίπια έναντι της Ουάσιγκτον, που ξεπερνούν τα πλαίσια του ανεκτού αλλά παρόλα αυτά, οι επιπτώσεις είναι από μηδαμινές έως ανύπαρκτες.

Ακόμη και χθες σε συνέντευξη του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επιτέθηκε στις ΗΠΑ, μιλώντας για απειλή που προέρχεται από στρατηγικούς εταίρους, σημειώνοντας ότι την ώρα που η Τουρκία δεν μπορεί να αγοράσει οπλικά συστήματα από το στρατηγικό σύμμαχό της, τις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον τα δίνει δωρεάν στους “τρομοκράτες Κούρδους”.

Ακόμη και στην περίπτωση της κράτησης του Αμερικανού Πάστορα στην Τουρκία, ο Ερντογάν έχει γυρίσει το νόμισμα στα μέτρα του εξισώνοντας την περίπτωση με την απαίτηση της Τουρκίας, για την έκδοση του Γκιουλέν.

Στο θέμα των εκλογών χρησιμοποιεί την καθόλα σωστή κριτική από την Ουάσιγκτον, όσο αφορά την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας, αντιστρέφοντας την στο εσωτερικό ως εξωτερική παρέμβαση που έχει στόχο να τον πλήξει, μόνο και μόνο διότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Τουρκίας.


 

Ευρώπη – ΕΕ…

Στην περίπτωση της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τούρκος Πρόεδρος, χρησιμοποιεί με τρομερά επιδέξιο τρόπο τον θέμα των προσφύγων, αντιλαμβανόμενος τον τρόμο στις Βρυξέλλες και άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στην ιδέα και μόνο ενός νέου μαζικού κύματος προσφύγων προς την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα οι χώρες της Ευρώπης, παίζουν ανόητα, όπως και στις προηγούμενες εκλογές στην Τουρκία, το παιχνίδι του, απαγορεύοντας προεκλογικές εκδηλώσεις για τους Τούρκους που βρίσκονται στο έδαφός τους, δίνοντας της ευκαιρία στον Ερντογάν να μιλήσει στο εσωτερικό και εξωτερικό τουρκικό εκλογικό σώμα για βρώμικο πόλεμο ξένων συμφερόντων εναντίον του. Παρουσιάζεται ως θύμα και στόχος ξένης συνομωσίας.

Ελλάδα…

Εκεί βέβαια που το γλεντάει αφάνταστα είναι με την περίπτωση της Ελλάδας, όπου έχει φτάσει απλά να φταρνίζεται και στην Αθήνα να προκαλείται γρίπη.

Ενώ στην ελληνική πρωτεύουσα, παρά τις διακηρύξεις περί του αντιθέτου, το κλίμα είναι πολεμικό και τα νεύρα είναι τεντωμένα, ο ίδιος περνά την εικόνα ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί και η Τουρκία προσπαθεί να αποφύγει την ένταση στο Αιγαίο.

Στη χθεσινή συνέντευξη του στο NTV, επανέλαβε τη δήλωση, ο ίδιος πλέον, ότι Τούρκοι κομάντος, κατέβασαν ελληνική σημαία από βραχονησίδα, απαντώντας “σε ελληνική πρόκληση”.

Στην ίδια συνέντευξη έπεσαν και οι μάσκες στο θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, όπου ωμά συνέδεσε την απελευθέρωσή τους με την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Μας (Ελλάδα) ζητούν να δώσουμε πίσω τους Έλληνες στρατιώτες και τους είπαμε, «εάν απαιτείται κάτι τέτοιο, πρώτα θα πρέπει να δώσετε τους στρατιώτες FETO (Κίνημα Γκιουλέν) που αναμίχθηκαν στο πραξικόπημα εναντίον του κράτους μας”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, συμπληρώνοντας ξεκάθαρα: “εάν μας τους παραδώσετε θα εξετάσουμε”, την κατάσταση με τους Έλληνες στρατιώτες.

Μάλιστα χαρακτήρισε την Ελλάδα, “πρώτο σταθμό”, για ύποπτους πραξικοπηματίες που μετά διαφεύγουν στην Ευρώπη. Δυστυχώς, ο Σουλτάνος της Άγκυρας δεν χρειάζεται να ρίξει ούτε μια τουφεκιά για να χορέψει στο ταψί την Αθήνα και το έχει αντιληφθεί.

Οικοιοθελώς η Ελλάδα, επιδεικνύοντας μια αγωνία να αποφύγει τη σκληρή πραγματικότητα υιοθετεί τη Φιλανδοποίησή της έναντι της Τουρκίας.

Η Στρατηγική…

Τα προβλήματα της Τουρκίας είναι σαφώς σοβαρά και είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα γυρίσουν και θα δαγκώσουν το Σουλτάνο της Τουρκίας.

Στο μεσοδιάστημα όπως, ο Ταγίπ Ερντογάν, αντιμετωπίζει με επιτυχία τη Δύση και ειδικά την Ελλάδα, ως χάντρες στο φιλντισένιο ανατολίτικο κομπολόι του, το οποίο παίζει με εξαιρετικά επιδέξιο τρόπο.

Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό κατανοητό τόσο πιο σύντομα θα έρθει και η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανούργας στρατηγικής του.

*Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον. 

Πηγή: hellasjournal.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "