ΗΠΑ: Σκληραίνουν την στάση τους προς την Τουρκία με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών – Ο Ερντογάν αντιδρά με «άμεσο» εκβιασμό…

Κατηγορία: Διεθνή Διπλωματία


Δόγμα Pompeo στις ΗΠΑ: Ισλαμικές δικτατορίες Ιράν - Τουρκία, μαστίγιο και καρότο για Ρωσία-Κίνα

«Ο διευθυντής της CIA και πρώην στέλεχος των Ρεπουμπλικανών από το Κάνσας αντιπροσωπεύει ό,τι ακριβώς αρέσει στον Trump να έχει ένας εκλεκτός του – να είναι αποφασιστικός, μάχιμος και πιστός». Με αυτόν τον τρόπο περιέγραφε στις 4 Ιανουαρίου τον Mike Pompeo, τον ιδανικό «αντί-Tillerson» όπως τον χαρακτήριζε, το Bloomberg Businessweek, σε ένα κείμενο που χθες αποδείχθηκε προφητικό. Κι αυτό διότι ο Pompeo έγινε το νέο αφεντικό του State Department, στη θέση του πρώην CEO της ExxonMobil που εκτελούσε χρέη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ τους τελευταίους 14 μήνες, ο οποίος εκπαραθυρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

«Ο Pompeo έχει έναν τρόπο προσέγγισης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής με σκληρή γραμμή, που είναι περίπου άσπρο-μαύρο και αυτό ανταποκρίνεται στον τρόπο που και ο Trump αντιμετωπίζει τον κόσμο», λέει κάποιος αξιωματούχος που γνωρίζει καλά τον άνθρωπο ο οποίος ενημέρωνε προσωπικά, το πρωί κάθε ημέρας, τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στα θέματα ασφαλείας και τις απόρρητες πληροφορίες που είχε συλλέξει η υπηρεσία της οποίας προΐστατο. Έτσι, ο άνθρωπος που εξελέγη γερουσιαστής το 2010 με τη σημαία του ακραία συντηρητικού Tea Party, κέρδισε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Trump, ειδικά καθώς αποδείχθηκε στην πράξη ότι συμφωνούν σε ζητήματα μείζονος σημασίας, για τα οποία ο Tillerson εμφανιζόταν να εκφράζει διαφορετική γνώμη.

Τι σημαίνει, όμως, η αλλαγή φρουράς στο τιμόνι της αμερικανικής διπλωματίας; Τι μεταβολές θα επιφέρει αυτό στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, έναντι της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά και στις ελληνοτουρκικές διαφορές;

Ξεκινώντας από το τελευταίο, το ερώτημα είναι ποια από τις δύο χώρες, Ελλάδα ή Τουρκία δηλαδή, θα κατατάξει ο Pompeo στην κατηγορία του άσπρου και ποια θα θεωρήσει ότι ανήκει στην κατηγορία του μαύρου. Με βάση τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα του, είναι γεγονός ότι δεν φαίνεται να τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια ούτε για τον Tayyip Erdogan ούτε για το καθεστώς που χτίζει στην Τουρκία. Για του λόγου το αληθές, όταν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που έγινε τον Ιούλιο του 2016 η Τεχεράνη είχε εκφράσει την συμπαράστασή της στην κυβέρνηση Erdogan, ο ίδιος είχε γράψει στο Twitter ότι «και οι δύο χώρες (Ιράν και Τουρκία) μοιάζουν πολύ και είναι ολοκληρωτικές ισλαμικές δικτατορίες».


Βεβαίως, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο Pompeo θα εκφράσει όχι τις προσωπικές του απόψεις, αλλά τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Θα το κάνει δε όχι μόνο έναντι της Τουρκίας – κάτι που σημαίνει ότι μπορεί και να αλλάξει γνώμη στην πορεία για τον «σουλτάνο» – αλλά και σε όλη τη γκάμα της εξωτερικής πολιτικής.

Το σίγουρο είναι ότι σε ορισμένα τουλάχιστον θέματα μοιάζει να ταυτίζεται πλήρως με τις απόψεις του πολιτικού του προϊσταμένου: Ανάμεσα στα άλλα, έχει εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του με τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κάτι που σημαίνει ότι τόσο η Τεχεράνη όσο και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναμένουν περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της Ουάσινγκτον στο συγκεκριμένο θέμα και έενταση των πιέσεων για αναθεώρηση ή ακόμη και για κατάργηση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Απέναντι δε στη Ρωσία και την Κίνα, ο Pompeo εκτιμάται ήδη ότι θα αποδειχθεί θιασώτης της realpolitik, με αρκετή δόση… τσαμπουκά. Θα στείλει, με άλλα λόγια, το μήνυμα ότι δέχεται να συζητήσει τα πάντα, αρκεί να είναι σαφές ότι το αποτέλεσμα θα αποβεί σε όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε ποιο βαθμό θα πετύχει να επιβάλει τη γραμμή του, βεβαίως, θα αποδειχθεί πολύ σύντομα, καθώς αναμένονται σημαντικές εξελίξεις σε δύο μέτωπα: Αφενός, της Συρίας, όπου ο Trump επιχειρεί να στριμώξει τη Μόσχα, απειλώντας με στρατιωτικό πλήγμα τον σύμμαχό της Assad.

Και αφετέρου της Κορέας, όπου έχουν προαναγγελθεί συνομιλίες κορυφής ανάμεσα στον Trump και τον Kim Jong-un – οι οποίες μπορούν είτε να οδηγήσουν σε ένα ιστορικό συμβιβασμό είτε να χρησιμοποιηθουν ως πρόσχημα για να ισχυριστούν οι Αμερικανοί ότι η διπλωματία δεν αποδίδει και χρειάζονται πιο δυναμικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εκπαραθύρωση του Tillerson και η αντικατάστασή του από τον Pompeo, ένα «γεράκι» των Ρεπουμπλικάνων, των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών, συμπίπτει με τη σκλήρυνση της στάσης των ΗΠΑ σε όλα τα μέτωπα: Συμπεριλαμβανομένου φυσικά του οικονομικού, όπως έδειξε η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, αλλά και το μπλοκάρισμα, για λόγους εθνικής ασφαλείας, της μεγάλης εξαγοράς της Qualcomm από την Broadcom, η οποία θεωρείται ότι ελέγχεται από τους Κινέζους.

-------------------

Ποιος είναι ο νέος Υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και η σχέση του με την Τουρκία…


Η αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρέξ Τίλερσον από τον Μάικ Πομπέο το μέχρι πρότινος διευθυντή της CIA σίγουρα δεν αποτέλεσε έκπληξη. Οι φήμες για αντικατάσταση του Ρ.Τίλερσον υπήρχαν αρκετό καιρό τώρα, κυρίως λόγω της αλλεργικής διάθεσης «κύκλων» της  Ουάσιγκτον απέναντι σε ένα άνθρωπο που είχε βραβευτεί από τον Πούτιν με το βραβείο της Φιλίας ως CEO της ExxonMobil. Ως εκ τούτου η είδηση δεν είναι τόσο η αντικατάσταση του Τίλερσον όσο και σε ότι αφορά εμάς η στάση του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία.

Ο Πομπέο είχε περιγράψει την Τουρκία, σε tweet του στις 16 Ιουλίου του 2017 ως μια «ολοκληρωτική ισλαμιστική δικτατορία»,προσθέτοντας ειρωνικά ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είναι τόσο δημοκρατική όσο και το Ιράν… Καθώς η τουρκική απόπειρα πραξικοπήματος είχε αρχίσει να καταρρέει στις 15 Ιουλίου του 2016 ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Javad Zarif, είχε σχολιάσει ότι ο τουρκικός λαός υπερασπίζεται τη δημοκρατία του και αντιμετωπίζει το στρατό.

«Η ηρωική άμυνα για δημοκρατία και της εκλεγμένης κυβέρνησής τους αποδεικνύει ότι τα πραξικοπήματα δεν έχουν θέση στην περιοχή μας και είναι καταδικασμένα να αποτυγχάνουν», είχε πει ο Zarif στις 16 Ιουλίου.

Δύο ώρες αργότερα ο Πομπέο είχε σχολιάσει: «Η ιρανική κυβέρνηση είναι τόσο δημοκρατική όσο και αυτή του Ερντογάν. Πρόκειται και για δύο ολοκληρωτικές ισραηλιτικές δικτατορίες»..

Μετά την αναρρίχηση του στο αξίωμα διευθυντή της CIA ο Πομπέο διέγραψε την συγκεκριμένη ανάρτηση. Της διαγραφής όμως ακλούθησε μια προβληματική, έως καταστροφική συνάντηση με τν Τούρκο πρόεδρο πριν από ένα χρόνο το Φεβρουάριο του 2017.

Ο Ερντογάν τότε αναγκαστικά τον είχε δεχθεί για να του θέσει το θέμα της αμερικανικής υποστήριξης στο YPG/SDF και από ότι φαίνεται δεν θα γλιτώσει εύκολα από τον συγκεκριμένο Αμερικανό αξιωματούχο. Τώρα θα πρέπει  να δέχεται και ως υπουργό Εξωτερικών!

Αν δούμε τα μηδαμινά αποτελέσματα που προέκυψαν από εκείνη την επίσκεψη (από τότε ο Ερντογάν έχει πολλές φορές κατηγορήσει τη CIA ότι συνεχίζει να εξοπλίζει τους Κούρδους) τότε το μέλλον των ήδη τεταμένων αμερικανο-τουρκικών σχέσεων δεν αναμένεται αισιόδοξο.

Το γεγονός την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Τραμπ διάλεξε τον πρώην διευθυντή της CIA ως το νέο υπουργό Εξωτερικών σίγουρα δεν αφορά μόνο την Τουρκία. Αφορά πρωτίστως τη Ρωσία. Αλλά δεδομένων των σχέσεων Μόσχας και Άγκυρας η νέα πολιτική ηγεσία του state department θα αναλάβει και τις δύο αυτές «υποθέσεις» κάτω από ένα νέο πρίσμα.

------------------------

Μάικ Πομπέο: Ποιος είναι ο εκλεκτός του Τραμπ για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ


Υποστηρικτής των υπερσυντηρητικών απόψεων του Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζεται ο Μάικ Πομπέο, μέχρι σήμερα διευθυντής της CIA και πλέον εκλεκτός του προέδρου για την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το «γεράκι» Πομπέο, 54 ετών, ήταν συντηρητικό μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων πριν τεθεί επικεφαλής της CIA τον Ιανουάριο. To 2016, σημειώνει η Washington Post, είχε πρωτοστατήσει στις επιθέσεις κατά της Χίλαρι Κλίντον.

Όπως και ο Τραμπ, ο Πομπέο έχει υποβαθμίσει την έκταση της επέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, και τον Φεβρουάριο υπεραμύνθηκε των συνομιλιών που είχε εκείνον τον μήνα στο αρχηγείο της CIA με ρώσους αρχικατασκόπους. Κρατά όμως πιο αυστηρή στάση έναντι του Κρεμλίνου και έχει χαρακτηρίσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν επικίνδυνο ηγέτη, σημειώνει το BBC.

Ο Πομπέο έχει εξάλλου υπεραμυνθεί της πρακτικής του εικονικού πνιγμού και έχει ταχθεί κατά του κλεισίματος της φυλακής στο Γκουαντάναμο -παλαιότερα μάλιστα είχε σχολιάσει ότι κάποιοι κρατούμενοι που έκαναν απεργία πείνας είχαν… πάρει βάρος.

Έχει επίσης δηλώσει ότι επιθυμεί αλλαγή του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας και, όπως ο Τραμπ, έχει ζητήσει να εγκαταλειφθεί η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Τον Οκτώβριο δήλωσε πως η Τεχεράνη «επιδιώκει ανελέητα να γίνει η ηγεμονική δύναμη στην περιοχή».

Ο επικεφαλής της CIA έχει υποστηρίξει επίσης τη συλλογή δεδομένων επικοινωνίας από την NSA. Σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε το 2016, ζητούσε να αρχίσει και πάλι η συγκέντρωση μεταδεδομένων από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντός των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει η Washington Post, ο Πομπέο ήταν σημαντικό στέλεχος του Tea Party, το οποίο ώθησε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προς τα δεξιά πριν από μερικά χρόνια. Είναι απόστρατος αξιωματικός του στρατού και απόφοιτος της αμερικανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Γουέστ Πόιντ της Νέας Υόρκης και της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ.

«Θα κάνει φανταστική δουλειά!» σχολίασε ο Τραμπ στο Twitter λίγο αφότου ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το υπουργείο Εξωτερικών, της οποίας η έγκριση εκκρεμεί στη Γερουσία.

--------------------------

Ρ Τ Ερντογάν προς ΗΠΑ και... Ελλάδα: «Ισόβια στον Αμερικανό πάστορα» - Τι σημαίνει αυτό για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς


Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ για την μη έκδοση μέχρι σήμερα του ιμάμη Φ.Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται ως ο βασικός εγκέφαλος» του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016, εκβιάζοντας τους Αμερικανούς με ισόβια κάθειρξη για τον πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Ένα μήνυμα που απευθύνεται και στην ελληνική πλευρά. Με την κίνηση αυτή δεν δείχνει καλές διαθέσεις και για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν από ομάδα ειδικών δυνάμεων της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής.

Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί παρασκηνιακά πιέζουν για την απελευθέρωση των δύο παιδιών αλλά σήμερα ο Ερντογάν δείχνει ότι δνε μπορούν να σώσουν ούτε έναν δικό τους υπήκοο.

Πρόσφατα, ο Τραμπ είχε ζητήσει από τον Ερντογάν την απελευθέρωσή του. Όμως η ερντογανική Τουρκία δεν υπολογίζει κανέναν και δεν δέχεται υποδείξεις καθώς θεωρεί τον εαυτό της μια εκκολαπτόμενη υπερδύναμη.

Αυτή η πεποίθηση βέβαια οφείλεται εν πολλοίς και στην συμπεριφορά των Αμερικανών που παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι τους έχουν προσβάλλει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, οι ίδιοι συνεχίζουν να έχουν σχέσεις μαζί τους σα να είναι οι πιο αγαπημένοι τους σύμμαχοι.


Οι ΗΠΑ έχουν «έρωτα» για την Τουρκία λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, αλλά απεχθάνονται τον Ρ.Τ.Ερντογάν

Την Τρίτη, ο εισαγγελέας στη δίκη του Μπράνσον ζήτησε να καταδικαστεί ο Αμερικανός πάστορας σε ισόβια. Ο Αμερικανός κατηγορείται για διασυνδέσεις με την «τρομοκρατική οργάνωση» του Φετουλάχ Γκιουλέν. Την πρόταση του εισαγγελέα για τον Αμερικανό πάστορα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Dogan. Ο Μπράνσον θεωρείται ότι έχει σχέση και με την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Βέβαια οι Αμερικανοί είχαν σχέση με το πραξικόπημα και λόγω της ύποπτης σιωπής των πρώτων ωρών αλλά και επειδή ο Γκιουλέν δρα από αμερικανικό έδαφος. Ο Ερνογάν έχει διαμηνύσει στις ΗΠΑ πως θα απελευθερώσει τον Μπράνσον, μόνο αν εκδοθεί ο Γκιουλέν

Το ζήτημα έχει δυστυχώς και άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον.

Στην ουσία την ίδια τακτική θα ακολουθήσει ο Τούρκος πρόεδρος και για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Είναι σαφές ότι θα τους συνδέσει με τους Τούρκους φυγάδες πραξικοπηματίες τους οποίους δεν εκδίδει η Ελλάδα στην Τουρκία.

Ο Μπράνσον ζούσε τα τελευταία 20 χρόνια στη Σμύρνη. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, διατάχθηκε η απέλασή του. Αιτία οι «δραστηριότητες που απειλούν την εθνική ασφάλεια». Ήταν Σεπτέμβριος του 2016, λίγους μήνες μετά το αιματηρό βράδυ της 15ης Ιουλίου.

Και ενώ όλες οι διαδικασίες είχαν κινηθεί για την απέλασή του, ήρθε η κατάθεση ενός ανώνυμου μάρτυρα, για άλλη υπόθεση. Σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή, ο Μπράνσον είχε ιεραποστολικές δραστηριότητες σε όλη την Τουρκία και είχε αποκαλέσει το κίνημα του Γκιουλέν «θρησκευτική ομάδα». Για το καθεστώς Ερντογάν όμως είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Αν και καμία από τις δραστηριότητες του Αμερικανού πάστορα δεν ήταν παράνομη, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι ο πάστορας ήταν σε στενή επαφή με κορυφαία στελέχη της ομάδας Γκιουλέν στη Σμύρνη. Κατηγορήθηκε για πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία και απόπειρα ανατροπής της τουρκικής Βουλής και της συνταγματικής τάξης. Ο Μπράνσον αρνήθηκε εξαρχής τις κατηγορίες. 

Οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο σημείο κατάρρευσης και η Ουάσινγκτον θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Οι πολίτες της Τουρκίας έχουν μια πολύ αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ διότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους, λένε πάντα ψέματα. Οι σχέσεις μας είναι κοντά στην κατάρρευση. Δύο ομάδες εργασίας συστάθηκαν τον Φεβρουάριο για να αποφευχθεί αυτό και θέσαμε έναν όρο: δεν θα ανεχθούμε πλέον να μην τηρείτε τις δεσμεύσεις σας», τόνισε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε φοιτητές πανεπιστημίου της Μόσχας όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Ένα από τα θέματα που προκαλεί ένταση μεταξύ των δύο χωρών είναι και η παροχή όπλων από τις ΗΠΑ σε κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία, εξήγησε ο ίδιος.

Πηγή: pronews.gr, liberal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "