Οι μαύρες τρύπες του success story - Ανώμαλη προσγείωση για τη κυβέρνηση - «Οι αγορές δεν θα δείξουν κανένα έλεος στον Τσίπρα»

Κατηγορία: Απόψεις Οικονομικά


Το δημοσίευμα της Handelsblat ήρθε να προσγειώσει απότομα την ελληνική κυβέρνηση και τη ρητορική της, καθώς υπενθύμισε ότι σε πείσμα των όσων υποστηρίζουν περί της σταθερής πορείας της χώρας προς την ανάπτυξη, οι αγορές δεν έχουν την ίδια γνώμη.

Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα υπενθύμισε ότι η χώρα μας εξακολουθεί να μην μπορεί πραγματικά να «βγει στις αγορές», με την έννοια ότι τα επιτόκια που θα καλούνταν να προσφέρει σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν τουλάχιστον απαγορευτικά.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν βιάζεται να επιστρέψει στις αγορές, αν και το 2019 θα χρειαστεί 7 δισεκατομμύρια για να αποπληρώσει εμπρόθεσμα δάνεια του ΔΝΤ.

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η σκέψη που κάνει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου που θα το αγοράσουν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, εφόσον μάλιστα το επιτόκιο θα είναι ελκυστικό.

Όμως, όλα αυτά τελούν από την αίρεση της ΕΚΤ, η οποία είναι ερώτημα εάν θα συναινέσει στην αύξηση των τοποθετήσεων των τραπεζών σε κρατικούς τίτλους.

Όμως ακόμη και έτσι το πρόβλημα μεσοπρόθεσμα παραμένει, ιδίως εάν αναλογιστούμε ότι κάποια στιγμή θα εξαντληθεί και το «χρηματοδοτικό μαξιλάρι» που έχουμε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η υποχώρηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας

Η δυσπιστία των αγορών απέναντι σε μια χώρα που έχει πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, σταθερή αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεών της και συνεχή επιτήρηση, προφανώς και αντανακλά την πεποίθηση ότι πίσω από αυτή την εικόνα υπάρχουν σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες.

Καταρχάς μία από τις χειρότερες κληρονομιές της κρίσης είναι η υποχώρηση της παραγωγικότητας, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης της ανεργίας και της αναγκαστικής ελλιπούς αξιοποιήσεις του παραγωγικού δυναμικού.

Έτσι, λοιπόν σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ η παραγωγικότητα (ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σε πραγματικούς όρους ανά ώρα) υποχώρησε -1,9% το 2016 και -0.5% το 2017. Από τη μεριά του το ΙΝΕ ΓΣΕΕ στην πρόσφατη έκθεσή του υπολόγισε την υποχώρηση της παραγωγικότητα της εργασίας στην περίοδο 2010-2018 σε -6%.

Η υποχώρηση της παραγωγικότητας παραπέμπει σε μια οικονομία που δεν έχει δυναμισμό, που δεν αξιοποιεί το παραγωγικό της δυναμικό, που έχει ένα συρρικνούμενο και γηράσκον εργατικό δυναμικό.

Όλα αυτά αντανακλώνται και στην υποχώρηση της συνολικής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Παρότι γύρω από την μέτρηση της ανταγωνιστικότητας, που δεν στηρίζεται απλώς σε ποσοτικά μετρήσιμες οικονομικές επιδόσεις και παραμέτρους αλλά και σε πλευρές όπως το θεσμικό πλαίσιο, η λειτουργία του κράτους και συνολικά το κατά πόσο διευκολύνεται η οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας που προετοίμασε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για το 2018, με βάση την νέα μεθοδολογία που επέλεξε, η Ελλάδα υποχώρησε 4 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ως προς την ανταγωνιστικότητα καταλαμβάνοντας την 57η θέση ανάμεσα σε 140 χώρες.

Κοιτώντας την ανάλυση των παραμέτρων που περιλαμβάνει η έκθεση, διαπιστώνει κανείς την ίδια την αντιφατικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Από τη μια η Ελλάδα είναι στη 21η θέση ως προς την υγεία του εργατικού δυναμικού, την 39η ως προς τις δεξιότητες, την 38η ως προς τις υποδομές, και την 44η ως προς την ικανότητα για καινοτομίες.

Από την άλλη είναι στην 87η ως προς του θεσμούς, στην 83η ως προς τη μακροοικονομική σταθερότητα, την 107η ως προς την κατάσταση στην αγορά εργασίας, την 114η ως προς την κατάσταση του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Πάντως και στον συναφή Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας που επεξεργάζεται επίσης το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η Ελλάδα υποχώρησε έξι θέσεις στην παγκόσμια κατάταξης ως προς την παραγωγικότητα ανάμεσα στο 2015 και το 2017.

Αντίστοιχα και στους Παγκόσμιου Δείκτες Διακυβέρνησης που επεξεργάζεται η Παγκόσμια Τράπεζα παρατηρούμε μια επιδείνωση σε όλους τους δείκτες (λογοδοσία, πολιτική σταθερότητα, αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, ελεγκτικοί μηχανισμοί, κράτος δικαίου και έλεγχος διαφθοράς) σε σχέση με το 2007.


Το αρνητικό εσωτερικό οικονομικό κλίμα

Σε όλα αυτά προστίθενται και μια σειρά από άλλες παραμέτρους που αφορούν την εσωτερική οικονομική κατάσταση.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε τον Οκτώβρη ακολουθώντας εδώ και μια συνολικότερη πανευρωπαϊκή τάση.

Το χρέος των πολιτών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ένας χαρακτηριστικός δείκτης οικονομικής δυσπραγίας, συνεχίζει να σωρεύεται έχοντας αυξηθεί κατά 60% από το 2014). Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί 4,85 εκατομμύρια κατασχέσεις, σε πάνω από 1,1 εκατομμύρια πολίτες. Την ίδια στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους πολίτες είναι στα 3 δισεκατομμύρια χωρίς να υπάρχουν άμεσα δανειακοί πόροι για τις καλύψουν.

Οι καταθέσεις των πολιτών, παρά τις κατά καιρούς ανακοινώσεις για «επιστροφή καταθετών», εξακολουθούν να είναι 25 δισεκατομμύρια μικρότερες από το 2015, κάτι που σημαίνει ότι ολοένα και περισσότερο αναλίσκονται αποταμιεύσεις για να τα βγάλουν πέρα οι πολίτες. Η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται και το υπόλοιπο χρηματοδότησης έχει μειωθεί κατά 18% από το 2015.

Η κυβέρνηση επικεντρώνει κυρίως στα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα και τα πρωτογενή πλεονάσματα, παραβλέποντας ότι το κόστος τους είναι στην πραγματικότητα μια υφεσιακή δυναμική για την οικονομία και την αύξηση του ΑΕΠ που από μόνη της δεν συνιστά πραγματική αναπτυξιακή δυναμική, ιδίως σε μία οικονομία που ανακάμπτει από μια κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ.

Τα ανοιχτά ερωτήματα και η απουσία σχεδίου

Στην πραγματικότητα, η ελληνική οικονομία παραμένει βαθιά τραυματισμένη από την περίοδο των μνημονίων και την αποδιάρθρωση της οικονομικής δραστηριότητας, την ίδια ώρα που εξακολουθούν να μην έχουν απαντηθεί τα διαρθρωτικά ερωτήματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο και την εξασφάλιση σταθερών κανόνων του παιχνιδιού.

Γι’ αυτό το λόγο και η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα success story και τη βεβαιότητα ενός οδικού χάρτη προς την ανάπτυξη, ολοένα και περισσότερο φαντάζει ως ευσεβής πόθος παρά ως πολιτικό σχέδιο.

Πόσο μάλλον που αυτή η κυβέρνηση προτιμά π.χ. να αναλώνει το κονδύλι των δημόσιων επενδύσεων για να μπαλώνει τρύπες, παρά για να σχεδιάζει επενδύσεις με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Και σίγουρα δεν αποτελεί η δικαιολογία η διαρκής μεταφορά της ευθύνης στις πλάτες των «θεσμών». Όχι γιατί το αντιαναπτυξιακό φορτίο των μνημονίων δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και το μίγμα πολιτικής στο οποίο ψυχαναγκαστικά σχεδόν επέμειναν οι δανειστές, αλλά γιατί υποτίθεται πια ότι είμαστε στην «ανάκτηση του ελέγχου» της οικονομίας και άρα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται πλέον οι προηγούμενες δικαιολογίες.

Όμως, η παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία που ήδη ξεκινήσει και η επικέντρωση της πολιτικής συζήτησης όχι στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και ένα σχέδιο αναπτυξιακό αλλά στην κλίμακα των έστω και πενιχρών παροχών προς το εκλογικό ακροατήριο, μάλλον δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη ότι η σοβαρή κουβέντα για την οικονομία θα γίνει στο επόμενο διάστημα.

Handelsblatt: «Οι αγορές δεν θα δείξουν κανένα έλεος στον Τσίπρα»

Το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας εξέπνευσε τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, ωστόσο «η φωτιά επισκιάζει την ολοκλήρωση των προγραμμάτων βοήθειας», αναφέρει η Handelsblatt, προσθέτοντας ότι «ο Τσίπρας ματαιώνει τη γιορτή».

Όπως σημειώνει σε άρθρο της η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ, «ο Έλληνας πρωθυπουργός ήθελε να γιορτάσει το τέλος της δανειακής βοήθειας με μια μεγάλη φιέστα. Όμως μετά την καταστροφική μεγάλη πυρκαγιά δεν θα γίνει τίποτα». Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι «επρόκειτο να γίνει ένα εντυπωσιακό σόου στην Πνύκα. (…) Αστέρας της βραδιάς: ο Αλέξης Τσίπρας. Οι κομπάρσοι: γνωστοί πολιτικοί από όλη την Ευρώπη».

Ωστόσο, μετά την πύρινη τραγωδία στην Ανατολική Αττική ο Έλληνας πρωθυπουργός «ματαίωσε τη σχεδιαζόμενη φιέστα», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

Το άρθρο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η έξοδος από τα προγράμματα βοήθειας (…) επρόκειτο να ανοίξει τον δρόμο για την επανεκλογή του 44χρονου (Τσίπρα) την επόμενη χρονιά. (…) Του χρόνου ο Τσίπρας θα πρέπει να τεθεί στην κρίση των ψηφοφόρων.

Όμως για το 2019 σχεδιάζονται νέες περικοπές συντάξεων, ενώ το 2020 ακολουθούν αυξήσεις φόρων. Αυτά επιδεινώνουν την ατμόσφαιρα. Στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται κατά περίπου 13 ποσοστιαίες μονάδες της Νέας Δημοκρατίας. Και ο Τσίπρας προσωπικά παίρνει κακή βαθμολογία: 67% εκφράζουν αρνητική γνώμη για τον πρωθυπουργό», αναφέρει ο Γερμανός αρθρογράφος.

«Η Ελλάδα απέχει ακόμη πολύ από τις κεφαλαιαγορές»

Τον μακρύ δρόμο που καλείται να διανύσει η Ελλάδα μετά την επικείμενη εκπνοή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής προκειμένου να επιστρέψει με επιτυχία στις διεθνείς αγορές, επικαλείται σε σχόλιό της η Handelsblatt.

«Η Ελλάδα απέχει ακόμη πολύ από το να επιστρέψει τις κεφαλαιαγορές», εκτιμά η οικονομική εφημερίδα, τονίζοντας ότι παρά το εξαιρετικά σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που κλήθηκε να υλοποιήσει η χώρα, «οι μεταρρυθμίσεις δεν επιτρέπεται να ατονήσουν μετά την τελευταία δανειακή δόση από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Γερμανός αρθρογράφος αμφισβητεί το αφήγημα του Επιτρόπου Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Πιερ Μοσκοβισί περί «επιστροφής στην ομαλότητα» και σχολιάζει: «Ακόμη κι αν ο Έλληνας ασθενής πήρε εξιτήριο από την εντατική μετά από 8,5 χρόνια, η χώρα έχει ακόμη μπροστά της μια μακρά περίοδο αποκατάστασης μέχρις ότου μπορέσει να ξανασταθεί με σιγουριά στα δικά της πόδια».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για «μέτρια αποτελέσματα» των προγραμμάτων προσαρμογής της Ελλάδας. «Στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης η Αθήνα είχε μεγαλύτερη επιτυχία από κάθε άλλη χώρα της κρίσης στην ευρωζώνης. Αυτό ήταν όμως απαραίτητο, δεδομένου ότι πουθενά αλλού δεν ήταν τόσο καταστροφικό το σημείο εκκίνησης», επισημαίνει ο αρθρογράφος και συνεχίζει: «Οι όροι λιτότητας ήταν υπερβολικά σκληροί. Οδήγησαν την Ελλάδα στη βαθύτερη και πιο μακρόχρονη ύφεση που έχει περάσει ευρωπαϊκή χώρα σε περίοδο ειρήνης.

Μια χαλάρωση της πιεστικής λιτότητας θα μπορούσε να είχε δώσει νωρίς αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και να είχε μετριάσει την ανθρωπιστική καταστροφή από την οποία υποφέρει η Ελλάδα μέχρι και σήμερα», επισημαίνει το σχόλιο, μοιράζοντας τις ευθύνες για τη μη λήψη αποτρεπτικών μέτρων τόσο στους δανειστές όσο και στις ελληνικές κυβερνήσεις που δεν προέβησαν σε λήψη διαρθρωτικών μέτρων που θα καθιστούσαν την Ελλάδα ανταγωνιστικότερη.

Ο αρθρογράφος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ως «κλειδί» για διαρκή ανάπτυξη που θα απελευθερώσει την Ελλάδα από την «παγίδα του χρέους». Σύμφωνα με την Handelsblatt, «ακόμη πιο σημαντικό είναι η Ελλάδα να προσπαθήσει να κερδίσει εμπιστοσύνη παραμένοντας σε τροχιά μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος. Όμως δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβαίνει το αντίθετο». Ο αρθρογράφος εγκαλεί τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για δηλώσεις περί λήψης μέτρων στα οποία ο ίδιος δεν πιστεύει, αλλά αναγκάζεται να εφαρμόσει υπό την πίεση των δανειστών, σχολιάζοντας ότι «αυτά είναι λανθασμένα μηνύματα».

Όπως τονίζει, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να περιμένει «πολιτικές εκπτώσεις στις αγορές. Αυτές δεν δείχνουν έλεος».


Το πρόγραμμα τελειώνει, αλλά…"

Για «μάχη επιβίωσης» στην Ελλάδα κάνει λόγο σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Stuttgarter Nachrichten. «Στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Ωστόσο δεν είναι ορατή μια αποκλιμάκωση της κατάστασης για τους ανθρώπους στη χώρα – αντιθέτως: Πολλοί Έλληνες απειλούνται να βρεθούν στο μέλλον αντιμέτωποι με τη φτώχεια και να μείνουν άστεγοι».

Το ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα της Στουτγκάρδης αναφέρει παραδείγματα εξαιρετικά φτωχών νοικοκυριών στην Αθήνα, ανθρώπων που μετά βίας κατορθώνουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, ατόμων που έχασαν τις δουλειές τους και φοβούνται για το τι τους περιμένει στη συνέχεια.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται στο εξαιρετικά βαρύ τίμημα που είχαν για τη χώρα τα προγράμματα λιτότητας που εφήρμοσε. «Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε περισσότερο από ένα τέταρτο. Δεκάδες χιλιάδες εταιρείες χρεοκόπησαν. Τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά ένα τρίτο και η ανεργία αυξήθηκε από 7,5% σε 27%.

Το επίδομα ανεργίας (…) καταβάλλεται το πολύ για έναν χρόνο. Ένα κατώτατο επίδομα διαβίωσης, όπως το Hartz IV (στη Γερμανία), δεν υπάρχει. Επομένως συχνά από την ανεργία δεν υπολείπεται παρά ένα μικρό βήμα για να μείνει κανείς άστεγος», γράφει η Stuttgarter Nachrichten

Πηγή: Deutsche Welle, lykavitos.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "