Οι «απάτες» του ελληνικού (καθυστερημένου), κλεπτοκρατικού καπιταλισμού

Κατηγορία: Απόψεις Οικονομικά


Ο ελληνικός, κλεπτοκρατικός καπιταλισμός

Η απάτη της Folli Follie φανέρωσε δράκους απίστευτους. Από τις έρευνες και τις εκθέσεις διεθνών οίκων κατεδείχθη ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν εξαρχής στημένη σε εικονικά στοιχεία και αναληθείς λογαριασμούς. Μόλις το ένα δέκατο των πράξεών της ήταν πραγματικό.

Γι’ αυτό και ο διεθνής σάλος, η αμφισβήτηση και η κατακραυγή, που επέτεινε τις αμφιβολίες για τους ελληνικούς λογαριασμούς, τη δομή και την εγκυρότητα της εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα.

Και το ερώτημα που εγείρεται είναι πώς επέζησε τόσα χρόνια, ποιοι προσέφεραν τον ιστό, το πλέγμα προστασίας και ποιοι ακόμα και σήμερα, ύστερα από όσα αποκαλύφθηκαν, παραμένουν ασυγκίνητοι απέναντι στο έγκλημα διαρκείας που υποβιβάζει και εκθέτει διεθνώς τη χώρα, δημιουργώντας περιβάλλον και ευκαιρίες για «κερδοσκοπικές» επιθέσεις και απόλυτα υποτιμητικές συνθήκες. Κατά τα φαινόμενα οι «τρύπες» του οικονομικού μας συστήματος είναι πολλές και εν πολλοίς προστατευμένες από τις Αρχές και τους υπευθύνους.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στη Folli Follie επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου είχε τοποθετηθεί ο πεθερός του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, οδοντίατρος το επάγγελμα και εντελώς ακατάλληλος για το κρίσιμο έργο του εσωτερικού ελέγχου.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι η περίπτωση Κουτσολιούτσου δεν είναι μοναδική. Στις περισσότερες των εισηγμένων εταιρειών οι αρχές και οι κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης είτε παραβιάζονται είτε απλώς δεν τηρούνται.


Κανείς δεν παρακολουθεί αν τα διοικητικά συμβούλια συνεδριάζουν σε τακτική βάση και σε κανονικές συνεδριάσεις ή απλώς οι αποφάσεις λαμβάνονται διά περιφοράς, χωρίς καμία ουσιαστική συζήτηση.

Κανείς επίσης δεν παρακολουθεί τη στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων, ούτε ελέγχει την καταλληλότητα των προσώπων. Μια και μόνη εταιρεία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών συνεργάζεται και συμβουλεύει ταυτόχρονα τράπεζες και εισηγμένες επιχειρήσεις, μετακινώντας γύρω-γύρω συνεχώς τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα.

Τα διοικητικά συμβούλια ακόμα και μεγάλων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών συγκροτούνται από συγγενείς και φίλους, παραμένουν αυστηρά οικογενειακή υπόθεση.

Κοινή είναι επίσης η πεποίθηση ότι κανείς δεν παρακολουθεί και δεν ελέγχει επί της ουσίας τους ισολογισμούς που υπογράφονται με μεγάλη ευκολία από τους ορκωτούς λογιστές, ακόμα κι αν κρύβουν τέρατα.

Η αρμόδια Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, όπως απεδείχθη στην περίπτωση της Folli Follie, δεν παρακολουθεί το παραμικρό.

Μετά τη συγκεκριμένη εταιρεία και τον θόρυβο που προκλήθηκε, αναγκάστηκε και δεύτερη εισηγμένη εταιρεία να διαγράψει απαιτήσεις 22 εκατ. ευρώ από τις λογιστικές καταστάσεις του εφετινού πρώτου εξαμήνου.

Και ευλόγως διερωτάται κανείς: Γιατί είναι άφαντη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και γιατί δεν παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη; Και γιατί οι λοιπές οικονομικές αρχές δεν αντιδρούν, δεν προκαλούν την παρέμβασή της;

Αυτό το μοντέλο καθυστερημένου και κλεπτοκρατικού καπιταλισμού είναι δυστυχώς κυρίαρχο στην Ελλάδα. Και είναι αυτό εν τέλει που προκαλεί την μήνιν των αγορών.

Το ζήτημα είναι ότι το ανέχεται, το προστατεύει και συναγελάζεται μαζί του μια υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση.

Καρακούσης Αντώνης

Πηγή: tovima.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "