Αλέξης Τσίπρας ο «μέγιστος»: Αφού τελικά μας έβγαλε από τα Μνημόνια, γιατί δεν σηκώνεται να φύγει;

Κατηγορία: Απόψεις Οικονομικά


Αφού τελικά μας έβγαλε από τα Μνημόνια ο Τσίπρας, γιατί δεν σηκώνεται να φύγει;

Το σημερινό (χθεσινό) διάγγελμα του Τσίπρα σε κάνει να αναρωτιέσαι εάν υπάρχει έστω και ένας σώφρων ΣΥΡΙΖαίος που να μπορεί να εξηγήσει γιατί πρέπει να πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός.

Ήταν από εκείνες τις περιπτώσεις που ακούς ή διαβάζεις ένα κείμενο και αναρωτιέσαι για το βαθμό επαφής με την πραγματικότητα αυτών που το συντάσσουν.

Ο λόγος για το διάγγελμα του πρωθυπουργού, που χρειάστηκε να πάει με ελικόπτερο έως την Ιθάκη για να το μαγνητοσκοπήσει, να κάνει μετά έναν σύντομο «μεταμνημονιακό περίπατο», στον οποίο όλως τυχαίως συνάντησε μόνο χαρούμενα πρόσωπα, και να επιστρέψει. Το ίδιο το περιεχόμενο του διαγγέλματος ήταν μεταξύ έκθεσης ιδεών και ονειροφαντασίας.

Καλογραμμένο για επικό τέλος περιπετειώδους ταινίας, με μεταφορές, λογοτεχνικές αναφορές και καθαρές διαιρέσεις ανάμεσα στους «καλούς» και τους «κακούς», όμως ως κείμενο πολιτικής ήταν στα όρια του παραληρήματος.

Ο πρωθυπουργός πανηγύρισε ότι τελειώνουν τα μνημόνια την ώρα που ξέρει πολύ καλά ότι τελειώνει απλώς μια τυπική φάση των δανειακών συμβάσεων, χωρίς να τελειώνει ούτε η επιτήρηση, ούτε η επιτροπεία από τους «θεσμούς».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «νέα σελίδα», την ώρα που ίδιος έχει δεσμεύσει τη χώρα, σε βάθος δεκαετιών, στην ίδια πολιτικής της λιτότητας, των πρωτογενών πλεονασμάτων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε για άλλη μια φορά όσους κυβέρνησαν πριν από αυτόν, παραβλέποντας ότι βρίσκεται 3,5 χρόνια στην εξουσία και έχει ψηφίσει και εφαρμόσει μέχρι κεραίας ένα μνημόνιο.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν απάντησε τρία πολύ απλά ερωτήματα:

Ποια σχέση έχουν όσα πέτυχε με την αριστερά, τη δημοκρατία και το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης;

Ποια σχέση έχουν με τα αιτήματα ενός τεράστιου λαϊκού κινήματος που τον έσπρωξε στον αφρό;

Ποια σχέση με το πρόγραμμα με το οποίο έγινε πρωθυπουργός το 2015 ή έστω με τα όσα όριζε ως «παράλληλο πρόγραμμα» το Σεπτέμβριο του 2015;

Και το χειρότερο δεν είναι ότι ο πρωθυπουργός πανηγύριζε για το ότι κατάφερε να υλοποιήσει με επιτυχία την ακριβώς αντίθετη πολιτική από αυτή την οποία πρέσβευε και για το ότι κατάφερε να κάνει την χώρα ένα νεοφιλελεύθερο πεδίο βολής. Είναι ότι φέρεται ως να πιστεύει ότι υλοποιεί τα μεγάλα οράματα της αριστεράς και της προόδου.

Θέλω να πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός δεν παίρνει τοις μετρητοίς τα επικοινωνιακά αυτά παραληρήματα που τον βάζουν να εκφωνεί, γιατί θα ήταν πραγματικά επικίνδυνο να είχαμε έναν πρωθυπουργός που θα ζούσε μέσα σε έναν φανταστικό κόσμο.

Ωστόσο εξίσου επικίνδυνη είναι και αυτή η καταναγκαστική επιμονή να κυριαρχήσει ένας λόγος και μία ρητορική που κάνει το μαύρο άσπρο και παρουσιάζει τη διηνεκή παραμονή στα μνημόνια ως έξοδο και «λύτρωση».

Γιατί μπορεί να δίνει την ψευδαίσθηση ότι «ντοπάρει» ένα κομματικό ακροατήριο, ή ότι επιτρέπει μια «πόλωση» προεκλογική ανάμεσα στο «φως και το σκότος» που θα έλεγε και ο μακαρίτης ο Κουτσόγιωργας, αλλά στην πραγματικότητα απλώς κάνει την πολιτική σκηνή να φαντάζει ένας χώρος όπου κυριαρχούν τα κατασκευασμένα «αφηγήματα» και το ψέμα.

Άλλωστε, ακόμη και στο αγαπημένο πρότυπο του Τσίπρα, το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα Παπανδρέου, κάποια στιγμή μόνο θυμηδία προκαλούσε η προσπάθεια των στελεχών του να υποστηρίξουν ότι είναι «σοσιαλιστές».

Όσο «σοσιαλιστές» ήταν στο ΠΑΣΟΚ, άλλο τόσο αριστεροί είναι στο σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που σήμερα τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα. Η κοινωνία έχει υποστεί πάρα πολλές διαψεύσεις και έχει νιώσει υπερβολικά πολλές φορές εξαπατημένη για να την εμπαίζει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, το να αισθάνεται η κοινωνία ότι όλο το πολιτικό σκηνικό στηρίζεται στην εξαπάτηση και τον εμπαιγμό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο γιατί οδηγεί είτε στην παραίτηση είτε στην ακροδεξιά.

Και αυτή είναι η χειρότερη κληρονομιά που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί όχι μόνο δεν γράφει νέα σελίδα, αλλά απλώς προσθέτει και την αριστερά στις πίσω σελίδες ενός αποτυχημένου πολιτικού σκηνικού.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: to10.gr

-------------------

Vukentra.gr: Το περίφημο διάγγελμα του πρώτη φορά αριστερά Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, από την όμορφη Ιθάκη


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "