Και ο εμπαιγμός έχει τα όριά του!

Κατηγορία: Απόψεις Οικονομικά

 

Το πρόβλημα πλέον στην Ελλάδα, είναι αυτό του πόσες ποσότητες λαϊκισμού, χλευασμού της νοημοσύνης του και εξαπάτησης μπορεί να «φάει» ο περίφημος λαός 

Το εξοργιστικό είναι το ψεύδος ότι η διανομή καθίσταται δυνατή διότι δήθεν οι εξαιρετικές επιδόσεις της οικονομίας υπερέβησαν κάθε προσδοκία. Αυτό που πράγματι συμβαίνει είναι ότι είμαστε πρωταθλητές στην φορολογία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας ΦΠΑ 24% έναντι 20,1% κατά μέσον όρο στην ΕΕ, φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων 29% έναντι 19,5%, φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων 45% (ανώτατος συντελεστής) έναντι 34,9%, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης 16% για τον εργαζόμενο και 24,1% για τον εργοδότη, έναντι 12,8% και 21,7% αντιστοίχως κ.ο.κ. 

-------------------- 

του Κώστα Χριστίδη* 

Ένας ληστής υπό την απειλή όπλου αποσπά το πορτοφόλι του θύματός του, το οποίο περιέχει χίλια τετρακόσια ευρώ. Ενθουσιασμένος από την λεία του, επιστρέφει εκατόν σαράντα ευρώ στον ληστευθέντα για να αντιμετωπίσει άμεσες δαπάνες διατροφής και μετακίνησης, ζητώντας μάλιστα από αυτόν να επιβραβεύσει την μεγαλοψυχία του! 

Εάν προσθέσουμε επτά μηδενικά σε καθένα από τα δύο προαναφερθέντα νούμερα, έχουμε μία χονδρική αναλογία αυτού που συμβαίνει με τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί διανομής μερίσματος 1,4 δις ευρώ από την "υπεραπόδοση’’ της οικονομίας, η οποία ‘’υπερέβη κάθε προσδοκία’’ (!) Βεβαίως, η αναλογία δεν είναι τέλεια. Η σχέση ληστρικών αφαιμάξεων και επιστρεφομένου μερίσματος δεν είναι ακριβώς 10/1.  

Πρώτον, διότι τα εξοντωτικά μέτρα δεν είναι μόνο η ανερχόμενη σε 14 δις ευρώ περίπου αφαίμαξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού μέσω αμέσων και εμμέσων φόρων, εισφορών, περικοπών συντάξεων, θύελλας κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων, κατάργησης ΕΚΑΣ κλπ. αλλά περιλαμβάνουν και τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα που θα ισχύσουν μετά την 1.1.2019, όπως είναι η περαιτέρω περικοπή συντάξεων και ο νέος περιορισμός του αφορολογήτου ορίου. Αλλά και τα διαμοιραζόμενα δεν είναι κατ’ ουσίαν 1,4 δις ευρώ, καθόσον στο ποσόν αυτό περιλαμβάνεται επιστροφή παρακρατηθεισών εισφορών υγείας από συνταξιούχους, ύψους 315 εκ. ευρώ, που έχουν ήδη κριθεί ως παράνομες από δικαστικές αποφάσεις, αλλά και ποσόν 360 εκ. ευρώ διά του οποίου θα αποφευχθεί νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ το επόμενο έτος. 

Το εξοργιστικό είναι το ψεύδος ότι η διανομή καθίσταται δυνατή διότι δήθενοι εξαιρετικές επιδόσεις της οικονομίας υπερέβησαν κάθε προσδοκία. Αυτό που πράγματι συμβαίνει είναι ότι είμαστε πρωταθλητές στην φορολογία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας ΦΠΑ 24% έναντι 20,1% κατά μέσον όρο στην ΕΕ, φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων 29% έναντι 19,5%, φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων 45% (ανώτατος συντελεστής) έναντι 34,9%, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης 16% για τον εργαζόμενο και 24,1% για τον εργοδότη, έναντι 12,8% και 21,7% αντιστοίχως κ.ο.κ.  

Το γεγονός αυτό, μεταξύ άλλων, έχει οδηγήσει στις εξής όντως πρωτοφανείς επιδόσεις: Ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία: 98,74 δις ευρώ, έναντι 71,3 δις ευρώ το 2014. Ληξιπρόθεσμα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία: 30,5 δις ευρώ, έναντι 27 δις ευρώ το 2014. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τράπεζες: 115 δις ευρώ, έναντι 76 δις ευρώ το 2014.Οφειλές προς ΔΕΗ: 1,5 δις ευρώ, έναντι 900 εκ. ευρώ το 2014. Οι οφειλέτες προς την εφορία ανέρχονται σε 4.267.408 άτομα και προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 1.187.262 άτομα. 

Στο ίδιο διάστημα η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας υποχώρησε άλλες έξι θέσεις, εμβληματικές επενδύσεις έχουν βαλτώσει, νέες δεν προκύπτουν. Υπό τις συνθήκες αυτές, ο πρωθυπουργικός αυτοθαυμασμός για τις οικονομικές επιδόσεις και η διανομή υπερπλεονάσματος εντάσσονται στην διαρκή κυβερνητική προσπάθεια παραπλάνησης του ελληνικού λαού και αποτελούν εμπαιγμό πέραν κάθε ανεκτού ορίου. 

*Νομικός-οικονομολόγος και αρθρογράφος στην «Εστία» 

Πηγή: europeanbusiness.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "