Για βραβείο Νόμπελ; Χρωστάνε της Μιχαλούς, αλλά παρουσιάζουν τεράστιο πλεόνασμα – Το μέγα κόλπο τους…

Κατηγορία: Απόψεις Οικονομικά

 


Η κυβέρνηση πολιτεύεται μόνο για (με) τα πλεονάσματα. Είναι το μόνο μέγεθος που ενδιαφέρει την τρόικα και είναι το μόνο ποσό που μπορεί να μοιράσει για την διαχείριση της κομματικής της απήχησης (επιδοματική πολιτική). Από την άλλη τα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, τους συνταξιούχους, κλπ, έχουν οδηγήσει την οικονομία στο χείλος του γκρεμού…

--------------------------------------

Το κόλπο Πώς βγαίνει πλεόνασμα από την αύξηση του χρέους;

του Χρήστου Μέγα

Η κυβέρνηση πολιτεύεται μόνο για (με) τα πλεονάσματα. Είναι το μόνο μέγεθος που ενδιαφέρει την τρόικα και είναι το μόνο ποσό που μπορεί να μοιράσει για την διαχείριση της κομματικής της απήχησης (επιδοματική πολιτική).

Είναι παγκοίνως γνωστό αλλά τώρα αποδεικνύεται και στατιστικά: Η ασκούμενη οικονομική πολιτική στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες (τους φορολογουμένους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους) ούτε για το χρέος (της Κεντρικής κυβέρνησης). Το οποίο αυξάνει χρονιά με τη χρονιά και από 326,358 δισ. ευρώ πέρυσι ανέρχεται πλέον στα 334,7 δισ. ευρώ το 2017 και προστίθενται άλλα 10 δισ. το νέο χρόνο για να φτάσει αισίως  στα 344,9 δισ ευρώ το2018. Και η λογική αυτή είναι απλή:

α. Το χρέος, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι βιώσιμο, άρα δεν… μερεμετίζεται.

β. Η φτώχεια και η ανεργία δεν αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής θητείας.

Άρα, όλα θυσιάζονται στην προσπάθεια δημιουργίας (πλασματικού) πλεονάσματος. Με ένα απλό τρόπο: δανείζεται η κυβέρνηση από τον ESM (τρόικα) για να πληρώσει εφάπαξ και συντάξεις και διακρατεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος  προκειμένου αφενός να δανείζεται με repos κατά τις ατέρμονες διαδικασίες διαπραγμάτευσης και αφετέρου προκειμένου να εμφανίσει «λευκή τρύπα» στον προϋπολογισμό.

Από μια πρώτη ματιά στο σχέδιο του νέου προϋπολογισμού προκύπτει ότι:

1. Ο ΕΦΚΑ, και το ΕΤΕΑΕΠ (κλάδος Πρόνοιας) θα λάβουν μόνο φέτος σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ  από τους «θεσμούς» προκειμένου να επιστραφούν οφειλές στους δικαιούχους (να αποδώσουν συντάξεις και εφάπαξ που καθυστερούν εδώ και έτη). Παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον ο κλάδος Πρόνοιας  έχει υψηλά αποθεματικά προκειμένου να ικανοποιήσουν τις λογικές απαιτήσεις των ασφαλισμένων. Για παράδειγμα ο ΕΦΚΑ απολάκτισε 446 εκατ. ευρώ φέτος (σ.σ. δεν χρειαστήκαν τα εν λόγω προϋπολογισθέντα κονδύλια γιατί μειώθηκε η δαπάνη καθώς… δεν εξέδωσε νέες συντάξεις) αλλά, από την άλλη, έλαβε ενίσχυση απόδοσης των οφειλών (καθυστερούμενων κύριων συντάξεων) από τους «θεσμούς» άνω των 850 εκατ. ευρώ.  Έτσι για το 2018 προβλέπεται μειωμένη δαπάνη για συντάξεις, άρα μηδενική ενίσχυση από τον προϋπολογισμό, αφού οι συντάξεις θα βγουν από το έμμεσο δάνειο της τρόικας…

Το ΕΤΕΑΠ λαμβάνει φέτος 540 εκατ. ευρώ από την τρόικα, ενώ έχει αποθεματικά 2,6 δισ. ευρώ! Ποσό ικανό όχι μόνο να δώσει τις 33.000 εν αναμονή παροχές αλλά, ακόμη και προκαταβολή εφάπαξ στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους…

Κατά συνέπεια, η χώρα εξακολουθεί να (υπερ)δανείζεται (μέσω των μνημονίων, με χαμηλό πάντως επιτόκιο) προκειμένου να πληρώσει καθυστερημένες οφειλές του δημοσίου (5,5-6 δισ. τον περασμένο Ιούλιο), ενώ υπάρχουν τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων. (Τα οποία όμως διαθέσιμα είναι υποχρεωτικώς κατατιθέμενα στην Τράπεζα της Ελλάδας από όπου το κράτος δανείζεται με  repos -15 δισ. ευρώ έως τον περασμένο Ιούλιο).

Δηλαδή οι φορολογούμενοι, οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοι επιβαρύνονται δυσανάλογα με περισσότερο χρέος προκειμένου να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις του δημοσίου, ενώ υπάρχουν τα χρήματα (στα ασφαλιστικά ταμεία) γι’ αυτές τις ανάγκες. Και αυτό μόνο και μόνο σαν τρικ προκείμενου να προκύψουν (πλασματικά) πλεονάσματα (σ.σ. στον προϋπολογισμό της Γενικής κυβέρνησης συνυπολογίζονται τα πλεονάσματα των οργανισμών και επιχειρήσεων του δημοσίου) και να δοθεί «κοινωνικό μέρισμα». Το οποίο, αν κρίνουμε από την εμπειρία του 2016, δεν πήγε σε όλους όσους έχουν ανάγκη (άνεργοι, υπαμειβόμενοι, οικογένειες με παιδιά σε σχολική ηλικία, αναπτυξιακά κίνητρα).

2. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των συνταξιούχων μειώνεται. Μόνο μέσα σε 8 μήνες, από τον Ιανουάριο (όπου υπήρχαν γραμμένοι στο πληροφοριακό σύστημα «Ήλιος» 2.621.101 συνταξιούχοι) μέχρι τον περασμένο Αύγουστο (2.600.107) «χάθηκαν» 21.000 συνταξιούχοι.

Και αυτό ενώ έχουμε γήρανση του πληθυσμού και δημογραφικό πρόβλημα (άρα οι ηλικιωμένοι αυξάνονται). Και αυτό «επιτεύχθηκε» μέσω της μείωσης του αριθμού των δικαιούχων (θάνατοι χωρίς έκδοση νέων συντάξεων). Η συνταξιοδοτική δαπάνη (πλην ΕΚΑΣ) από 2.308.458.577 ευρώ τον Ιανουάριο του 2017 περιορίστηκε στα 2.295.212.210 ευρώ τον περασμένο Αύγουστο. Δηλαδή σε ετήσια βάση τα  «κέρδη» των 13.246.367 ευρώ το μήνα υπολογίζονται σε  159 εκατ. ευρώ.

3. Με την αύξηση της εισφοράς υγείας στο 6%, που φέτος θα εφαρμοστεί σε 12μηνη βάση (τέθηκε σε ισχύ το καλοκαίρι του 2016) ο προϋπολογισμός «εξάλειψε» ένα διπλό έλλειμμα: τόσο την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ (-226 εκατ. ευρώ) όσο και αυτή των νοσοκομείων (-350 εκατ. ευρώ). Με την απλούστατη τακτική: ο ΕΟΠΥΥ έχει έσοδα από τις (αυξημένες) εισφορές και θα πληρώνει τα νοσοκομεία προκείμενου να διατηρηθεί το… επίπεδο περίθαλψης στα σημερινά δεδομένα! Το δημόσιο αυτό-εξαιρείται. Θα πληρώσει μόνο καθυστερημένες οφειλές  αλλά, αφού προηγουμένως δανειστεί από την... τρόικα.

4. Πρόσθετα, τα δημόσια οικονομικά στη χώρα παραπέμπουν στην πλέον μονεταριστική διαχείριση των τελευταίων ετών. Αυξάνεται το χρέος και φτωχοποιούνται οι πολίτες για τη επίτευξη πλασματικού πλεονάσματος.

Έτσι:

  • Ο ΟΑΕΔ εμφανίζει πλεόνασμα αλλά, η χώρα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων στην Ευρώπη. Κυρίως δε μεταξύ των νέων (50%) με ταυτόχρονη διαρροή των πτυχιούχων στην αλλοδαπή (brain drain).
  • Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν υψηλές εισφορές, εις τρόπο ώστε να ενισχύεται η «μαύρη»-ανασφάλιστηη εργασία, να τιμωρήσει όσους εργάζονται και, ταυτόχρονα, το Ασφαλιστικό Σύστημα να μην τους δίνει συντάξεις.
  • Τα capital control όπως είναι φυσικό, αυξάνουν τις (σχετικές) εισπράξεις του ΦΠΑ (πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών) αλλά, μπλοκάρουν την ανάπτυξη (που θα φέρει εισόδημα στην εργασία, υγιείς πόρους στο Ασφαλιστικό και πραγματικά πλεονάσματα στα δημόσια οικονομικά). 

*Ο κ. Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, Πρόεδρος του Ομίλου για τα Κοινωνικά και Εργασιακά Δικαιώματα (ΟΚΕΔ)

-------------------------

Βαρέλι δίχως πάτο οι οφειλές του Δημοσίου - Για κάθε ένα ευρώ που πληρώνει δημιουργεί δύο ευρώ νέα χρέη

του Προκόπη Χατζηνικολάου

Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις που το προμηθεύουν έχει καταντήσει μια κακόγουστη φάρσα.

Κάθε φορά που η κυβέρνηση πληρώνει ένα ευρώ στην αγορά, την «φεσώνει» με άλλα δύο με αποτέλεσμα το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών να διογκώνεται αντί να περιορίζεται. 

Στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες και τους προμηθευτές του αυξήθηκαν κατά 57,3%. Έφθασαν τα 6,026 δισ. ευρώ, όταν στα τέλη του 2014 τα χρέη αυτά είχαν περιορισθεί στα 3,8 δισ. ευρώ. Ενώ έχει καταφέρει να πληρώσει την περίοδο αυτή 3,8 δισ. ευρώ, δημιούργησε νέες οφειλές ύψους 6 δισ. ευρώ.  

Το βαρέλι μοιάζει να μην έχει πάτο όχι μόνο επειδή δεν υπάρχει προγραμματισμός αλλά επειδή δεν μπορεί να ελέγξει τι έχει πληρώσει κάθε φορέας του Δημοσίου. Και θα φθάσει οριακά στα τέλη Οκτωβρίου ώστε να ενημερώσει τους θεσμούς ότι δεν κατάφερε να μειώσει το στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό ουσιαστικά θα οδηγήσει στην προσωρινή -ενδεχομένως- απώλεια 800 εκατ. ευρώ (από την δεύτερη υποδόση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών). 

Η κυβέρνηση όπως φαίνεται μικρή σημασία δίνει στην αγορά. Δεν την ενδιαφέρει που κάποιες επιχειρήσεις χρειάζονται τα χρήματα αυτά για να πληρώσουν ακόμα και τους φόρους που τους αναλογούν. Δεν την ενδιαφέρει εάν με τα χρήματα αυτά θα προσελάμβαναν έναν άνεργο. Εάν με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να επενδύσουν στην ανάπτυξη της εταιρείας τους.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι ενδεικτικά του τρόπου αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τον περασμένο Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 588 εκατ. ευρώ και έφτασαν τα 6,026 δισ. ευρώ, όταν στα τέλη του 2014 τα χρέη αυτά είχαν περιορισθεί στα 3,8 δισ. ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε για κάθε ένα ευρώ που εξοφλεί, δημιουργεί νέες υποχρεώσεις περίπου 2 ευρώ (1,57 ευρώ για την ακρίβεια).

Όμως θα έπρεπε να λειτουργεί εντελώς αντίθετα το διάστημα αυτό, δεδομένου ότι οι πιστωτές της χώρας εκταμίευσαν τον περασμένο Ιούλιο ένα ποσό 800 εκατ. ευρώ ακριβώς για την αποπληρωμή τμήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η υποχρέωση που ανάλαβε η Ελλάδα ήταν να χρησιμοποιήσει άλλα 400 εκατ. ευρώ από τα δικά της ταμειακά διαθέσιμα για να μειώσει αντίστοιχα το ποσό των υποχρεώσεών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.

Συνολικά δηλαδή 1,2 δισ. ευρώ πρέπει να πέσει στην αγορά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Στόχος που όπως φαίνεται δεν θα επιτευχθεί.

Η εξέλιξη αυτή θα είναι ιδιαίτερα αρνητική καθώς εάν τα χρήματα αυτά διοχετεύονταν στην αγορά θα άνοιγε ο δρόμος για την εκταμίευση επιπλέον 800 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία:

1) Οι συνολικές οφειλές των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ανήλθαν στα 3,912 δισ. ευρώ τον Αύγουστο από 3,917 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.

Ειδικότερα:

  • 2,309 δισ. ευρώ χρωστούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης
  • 558 εκατ. ευρώ χρωστούν τα νοσοκομεία
  • 465 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές των νομικών προσώπων
  • 335 εκατ. ευρώ το χρέος των Δήμων
  • 245 εκατ. ευρώ τα χρέη των υπουργείων

2) Οι εκκρεμείς επιστροφές εκτοξεύτηκαν στα 2,114 δισ. ευρώ τον Αύγουστο από 1,521 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.

Πηγή: liberal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "