Ιστορίες από ένα μακρινό καθρέφτη ή άλλως το «ΜΗΝΥΜΑ»…

Κατηγορία: Απόψεις Γνώμες


του Αντώνη Πανούτσου

Στην δεκαετία του ’50 αντικομουνιστικές οργανώσεις λειτουργούσαν με κυβερνητική ανοχή. Η περίπτωση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη είναι κλασική.

Μια περιθωριακή οργάνωση που ονομαζόταν Καρφίτσα με αρχηγό τον Ξενοφώντα Γιοσμά. Μια συγκέντρωση για την παγκόσμια ειρήνη  που έπρεπε να αποτύχει. Μέλη παρακρατικών οργανώσεων που κυκλοφορούσαν στον χώρο της συγκέντρωσης για να τρομοκρατηθεί ο κόσμος. Ένα τρίκυκλο.

Η επίθεση στον Γρηγόρη Λαμπράκη. Και η σύλληψη των δραστών από τον Μανώλη Χατζηαποστόλου και έναν τροχονόμο που κοντά στον χώρο της συγκέντρωσης. Η συνέχεια γνωστή.

Ένας ανακριτής, ο Χρίστος Σαρτζετάκης, που το μόνο που αντιλαμβανόταν ήταν ο νόμος. Ένας  εισαγγελέας, ο Παύλος Δελλαπόρτας, που δεν φοβόταν να εκτεθεί. Και μια υπόθεση, που δύο περιθωριακοί τύποι καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές, μερικοί άλλοι σε εξαγοράσιμες ποινές και τρεις αξιωματικοί, ο στρατηγός Μήτσου, ο συνταγματάρχης Καμουτσής και ο αντισυνταγματάρχης Διαμαντόπουλος απηλλάγησαν δια βουλεύματος με το συμβούλιο των πλημμελειοδικών να κρίνει τις αποδείξεις ανεπαρκείς και να ζητεί «κρείσσονος τοιαύτας».  Σήμερα τα μόνα που λείπουν είναι ο ανακριτής, ο εισαγγελέας και το θύμα. Αφού ο τρόπος δράσης του Ρουβίκωνα είναι ο κλασικός παρακρατικός.

Πρώτον, ετεροπροσδιορίζεται. Ο «αντί», αντικαπιταλιστικός, antifa, antiestablishment χαρακτήρας του είναι το πιο σαφές στοιχείο στην πολιτική του ιδεολογία.

Δεύτερον, κάνει την βρώμικη δουλειά της κυβέρνησης. Από το ΣτΕ, μέχρι το Πρώτο Θέμα ο Ρουβίκωνας επιτίθεται αντιπάλους  του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το κάνει στο υπουργείο Οικονομικών, είναι για να υπενθυμίσει στους τσακαλώτους την γραμμή. Και οι τσακαλώτοι ξέρουν με ποιους είναι καλό και με ποιους δεν είναι καλό να τα βάζουν.

Τρίτον, έχει άκρες. Κάποιες όπως του Βούτση που στο ντου στην Βουλή τους κάλυψε φανερές, κάποιες στην αστυνομία προφανείς και κάποιες όπως στην Κουμουνδούρου άγνωστες. Τέταρτον για στήριξη μπορεί να βασίζεται σε Μέσα και social mediaπου θα στείλουν  την μπάλα στην κερκίδα «Δηλαδή ποιοι κάνανε μεγαλύτερη ζημιά; Ο Ρουβίκωνας ή οι σαμαροβενιζέλοι ;».

Όμως έχει και ασθενή σημεία

Πρώτον μετά από τόσες συλλήψεις τα μέλη του είναι γνωστά.

Δεύτερον, είναι οργάνωση τοπικού χαρακτήρα. Στην Αθήνα που την ξέρει μπορεί να την πέφτει άφοβα σε  Μέσα, συμβολαιογράφους, επιχειρήσεις και δικαστήρια. Όταν όμως δοκίμασε να δράσει εκτός Αθήνας, όπως στην περίπτωση του δήμου Τήνου υπέστη πανωλεθρία.  

Και τρίτον και κυριότερο δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει λαϊκό ρεύμα. Είναι βέβαιο ότι ο Ρουβίκωνας πολύ θα ήθελε να γίνει 17 Νοέμβρη της πρώτης περιόδου. Η οργάνωση που αποδίδει την λαϊκή δικαιοσύνη που τα δικαστήρια με τους αργούς ρυθμούς τους δεν μπορούν να αποδώσουν.

Είτε γιατί δεν υπάρχουν αυθεντικοί λαϊκοί εχθροί όπως οι βασανιστές της χούντας, είτε επειδή ο κόσμος με τον ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε αρκετούς  Ρόμπιν Χουντ, είτε επειδή μπούχτισε την βία ο Ρουβίκωνας δεν κατόρθωσε να περάσει το μήνυμα του κρανοφόρου εκδικητή.

Οπαρακρατικός χαρακτήρας του Ρουβίκωνα φάνηκε από τις αντιδράσεις του κράτους. Στην επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη όταν οι δράστες συνελήφθησαν σε ώρες. Στην επίθεση στο ΣτΕ όταν οι δικαστές ακόμα περιμένουν την επέμβαση.

Το μήνυμα «αν δεν φοβάστε το κράτος υπάρχει ένα παρακράτος για να το φοβηθείτε». Και η συνέχεια, όπως διδάσκει η ιστορία, καθόλου ευοίωνη.

Πηγή: liberal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "