Πλαστοπροσωπίες και λαϊκισμοί

Κατηγορία: Απόψεις Γνώμες

του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη 

Άλλαξε το κοινωνικό σύστημα στην υφήλιο και στην Γκραικυλία και δεν το πήραμε χαμπάρι; Γεμίσαμε αρχάγγελους κάθαρσης και ηθικής, που επιδίδονται σε θεόσταλτα κηρύγματα! Μόλις σκάσει αβανταδόρικο θέμα στην εγχώρια, πρωτίστως στην διεθνή σκηνή, πετάγονται ως από μηχανής θεοί οι έχοντες πιο λερωμένη φωλιά, κουνούν δάχτυλο αλλήλους με θεατές τον ηλίθιο, διεφθαρμένο, δια της οθόνης ψεκασμένο όχλο. Για αυτό γίνονται αυτές οι βαρύγδουπες παραστάσεις. Πλαστοπροσωπίες και λαϊκισμοί για τα αυτονόητα με στόχο να τον κρατάνε στο ζυγό της υποτέλειας και της εκλογικής, κομματικής πελατείας. Ρε, μπας κι αλλάξαμε πολίτευμα;- αναρωτιέμαι βλέποντας «ξύλινα γράμματα» και... φλεγόμενες οθόνες με τα δήθεν αποκαλυπτικά κι απόρρητα στοιχεία παγκόσμιας φοροδιαφυγής; Ξαφνικά έπαθε κρίση συνείδησης ο... αθώος παγκόσμιος καπιταλισμός, στο πιο φρικτό, τελευταίο του στάδιο. Με οργή και έκπληξη ανακάλυψε εξωχώριες εταιρείες, φορολογικούς παράδεισους, πλυντήρια χρήματος και διαφθορά. Αποφάσισε να βάλει τάξη! Παπαγαλάκια του συστήματος, που αποκαλούνται κατ’ ευφημισμό δημοσιογράφοι συνεταιρίστηκαν να κάνουν την βρώμικη δουλειά, κατ’ εντολήν των αφεντικών. Ο καλός πράκτορας δεν το ξέρει κι ο άριστος έχει πείσει εαυτόν και όχλον ότι θυσιάζεται για το καλό του λαού. 

Εξέτασαν τα εν λόγω βαποράκια από διάφορες χώρες εκατομμύρια εγγράφων για ν’ αποκαλύψουν την (πασίγνωστη) παγκόσμια φοροδιαφυγή! Τραπεζικοί λογαριασμοί, εταιρικά συμβόλαια, καταστατικά, εμβάσματα, άλλες συναλλαγές, λίστες απόρρητες κι άλλα χαρτιά, που μυρίζουν χρήμα. Ουδείς αναρωτιέται, πώς βρέθηκαν στα χέρια τους; Ποιος τα... πασάρει, για πoιο σκοπό; Μόδα η ερευνητική, τάχα, δημοσιογραφία, τόνους χαρτούρα βαφτίζεται με αβανταδόρικα και ξενικά – να εντυπωσιάζουν τους ανά την γη ιθαγενείς- ονόματα: Panama papers, Paradise papers. Δεν έχει τέλος η μιξοβάρβαρη ηλιθιότητα, που αφορά πράξεις προφανείς για το καπιταλιστικό δίκαιο. Είναι ηθικό;- αναρωτιόνται μαριονέτες του συστήματος, πολιτικοί, πολιτικάντηδες, δημοσιογράφοι και άλλα ενεργούμενά του. Με πιάνουν ασυγκράτητα μέχρι δακρύων γέλια! Όταν πάνω από δύο δισεκατομμύρια στην γη δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, όταν κάθε χρόνο εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν πριν κλείσουν τα τρία χρόνια, άθλιοι, χοντροθρεμμένοι κώλοι σκίζουν ιμάτια στα βρωμοκάναλα για το... νόμιμο και ηθικό; Φαντάζεστε να πάθει κρίση ηθικής ο καπιταλισμός και ν’ αυτοκτονήσει!


 Τί συμβαίνει με τα Paradise papers;- με τον τελευταίο μιξοβάρβαρο ορυμαγδό, που έριξε το σύστημα και για να καλύψει τραγικά προβλήματα του όχλου κάθε χώρας; Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Υπήρχαν και θα υπάρχουν ώσπου να διαλυθεί το καπιταλιστικό σύστημα (μη βιάζεστε, έρχεται ο Πατέρας Πόλεμος!) και που σε περιόδους παρατεταμένων κρίσεων παίρνουν μεγάλες διαστάσεις. Ενδοκεφαλαιακοί σκοτωμοί. Ούτε αυτοί είναι άγνωστοι. Ιδιαίτερα επώδυνοι σε φάσεις αστάθειας και ανακατατάξεων. Κατά καιρούς κάνει αλλαγή φρουράς το παγκόσμιο Κεφάλαιο αποσύροντας παλιά τζάκια και προβάλλοντας φρέσκα. Η φοροδιαφυγή, το μαύρο χρήμα, τα εξωχώρια πλυντήρια, τα αργυρώνητα στελέχη και συμβόλαια, οι πάσης φύσεως ανταγωνισμοί, η διαφθορά, η επιδαψίλευση της εξουσία και πρωτοκλασάτων διαχειριστών της με άφθονο «λάδι» είναι οι βόμβες στα θεμέλιά της, αλλά συνιστούν την ουσία του Καπιταλισμού και άνευ τούτων, πώς να ζήσει, να κερδοσκοπήσει σπέρνοντας τάφους; Μαίνεται η εσωτερική μάχη για το ποιοι θα ελέγχουν τους μηχανισμούς με την... λογική: Καλά φάγατε τον αγλέουρα οι παλιοί, αφήστε και την νέα βάρδια καπιταλιστών, τις αναδυόμενες αγορές κι εξουσίες να κάτσουμε στο... τραπέζι! Οι... παλιοί αντιδρούν: Εμείς θα πάρουμε το τραπέζι στον τάφο μας! 

Η κίνηση αυτή χρωματίζεται ζωηρά από την μεγάλη, παρατεταμένη και αγιάτρευτη κρίση, που απειλεί να πλήξει ακόμα και κολώνες ή διαχειριστικές τακτικές, που έως τώρα θεωρούνται θέσφατα. Σε κάθε σύστημα (με την συμπαντική, φιλοσοφική, οικονομική, κοινωνική διάσταση) το νέο, που κοιλοπονάται στο παλιό, έρχεται μια στιγμή και τρώει τον γονιό του. Όταν το σύστημα και το περιβάλλον ανάπτυξής του είναι σάπιο, επηρεάζεται η γέννηση και πορεία του καινούριου. Αν επιβιώσει, ανδρώνεται και σκοτώνει το παλιό, ώσπου να πάρει την θέση του και να γεννήσει δυνάμεις, που θα το ανατρέψουν. Αν στην πρώτη ηλικία το νέο καταβροχθιστεί από το παλιό, αρχίζει νέος αγώνας ανανέωσης του εν λόγω συστήματος, πλην υπό όρους δυσμενέστερους. Έτσι προχωρά το σύμπαν και δεν μπορεί ν’ αποτελεί εξαίρεση μισή του, ο άνθρωπος και η οικονομία του.

 Στην ιμπεριαλιστική μονοπωλιακή φάση ο Καπιταλισμός κάνει αυτά τα τερτίπια να επιβιώνει και να εκσυγχρονίζεται, πάει να πει, να εκμεταλλεύεται πιο σκληρά τους λαούς της γης. Υπεράκτιες εταιρείες και άλλα κόλπα για να κρύβει, να εξασφαλίζει, να αυγατίζει τα κέρδη του. Το αδιέξοδο μεγάλωσε, γίνεται αγεφύρωτο χάσμα, όταν το τραπεζικό - χρηματιστικό κεφάλαιο, δηλαδή αέρας κοπανιστός, παίρνει αμπάριζα και υποδουλώνει το βιομηχανικό και άλλες μορφές κεφαλαίου, που είναι υλικές, χειροπιαστές, πραγματικές. Φθάσαμε πλέον η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική ζωή να είναι ηλεκτρονικές, εικονικές καταγραφές, λογιστικές μεταφορές τεράστιων ποσών, με όλο και λιγότερο αντίκρυσμα στην οικονομία (πραγματική οικονομία το λένε ηλίθιοι οικονομολόγοι και άλλοι μανδαρίνοι του συστήματος, λες και υπάρχει ψεύτικη οικονομία, λες η πραγματικότητα παίρνει επιθετικούς προσδιορισμούς ανάλογα με την βλακεία, όσων βαυκαλίζονται ότι απόλυτα την εξουσιάζουν). 

Βάλτε στην εξίσωση ότι από το 1991 δεν υπάρχει αξιόμαχο αντίπαλο δέος, κυρίως στην οικονομία, γιατί από αυτήν ξεκινά κι εκεί εδράζεται κάθε κοινωνικό καθεστώς, υπολογίστε ότι ο καπιταλισμός, το πιο άναρχο και προβληματικό σύστημα επί γης, τρώει τις σάρκες του. Προσθέστε ότι αφενός δεν υπάρχουν λαϊκά επαναστατικά κινήματα, να ξυπνάνε τον αντίπαλο και να ψάχνει λύσεις διαφυγής, αφετέρου την καλπάζουσα περιβαλλοντική αλλαγή, τον πόλεμο, που ήδη μας κήρυξε η Φύση, συν αστάθμητους παράγοντες- και άντε λύστε την! Ο Χ ισούται με την δημιουργική καταστροφή, που ο Πατέρας Πόλεμος φέρνει, ν’ ανανεωθούν ζωή, επαναστάσεις και συστήματα, ρεύματα και νοοτροπίες!


 Ναι μεν ο καπιταλισμός είχε στήσει εξωχώριες εταιρείες, θησαυροφυλάκια κρυφά, πλυντήρια μαύρου χρήματος, μηχανισμούς φοροδιαφυγής κι άλλους νόμιμους (για την ιδεολογία του και πρακτική, μόνο για τα συμφέροντά του – επαναλαμβάνω: Τα πάντα είναι ταξικά!) πολυδαίδαλους μηχανισμούς, ναι μεν όλα κερδοφόρα, αλλά... Θεριεύουν φυγόκεντρες τάσεις. Καπιταλιστικές υπερδυνάμεις νεοπαγείς κι αυθάδεις με θηριώδη πλεονάσματα, ζητούν να κυριαρχήσουν και στις πάλαι ποτέ μητροπόλεις του συστήματος. Διεκδικούν καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια πίτα και απειλούν να τις πνίξουν – λέγε με Κίνα και Η.Π.Α. αντιστοίχως. Δεν μπορείς Δυτικέ να φτιάχνεις προϊόντα σε Ινδία, Πακιστάν και Κίνα, με τζάμπα πρώτες ύλες και δυο δολάρια μεροκάματο, να τα χρυσοπουλάς στις χώρες σου, να μας τα ξαναφέρνεις για χαβιάρι και να μην έχουμε μερίδα του λέοντος, εμείς, οι δισεκατομμυριούχοι των εν λόγω χωρών. 

Ανάλογη κίνηση είναι σε εξέλιξη και σε προσωπικό επίπεδο στον καπιταλισμό. Επιχειρηματίες αναδύονται και χρεοκοπούν, απισχνάζονται και γιγαντοποιούνται. Ζητούν ανάλογους με τον κύκλο εργασιών τους ρόλους στο παγκόσμιο σύστημα και μάλιστα σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης οικονομία, που όλα είναι μεγάλο χωριό. Αν μια αλλαγή έκανε να επικρατήσει στον κόσμο μισό αιώνα, τώρα θέλει μισό έτος. Δεν είναι μόνο η συνήθης διαδοχή στην ανακατανομή του παγκόσμιου κεφαλαίου σε επίπεδο προσώπων και χωρών. Ποτέ δεν ήταν, αλλά τώρα υπάρχουν νέα φαινόμενα. Αλλάζουν οι δεσπόζουσες τάσεις στην οικονομία, εξ αυτής και στην γεωπολιτική κονίστρα. Γίνονταν παλιά πιο υγιείς, σε σχέση με σήμερα, ανταγωνισμοί ομοειδών κεφαλαίων, χειροπιαστών: Βιομηχανικό, αγροτικό, εφοπλιστικό κι εμπορικό. Με την τεχνολογία και την χρηματοπιστωτική φούσκα αναμετράται στον κόσμο σκληρά ο «αέρας» με το υλικό κεφάλαιο, λογιστικές εγγραφές με υλική παραγωγή. Μην το υποτιμάτε! Στον πόλεμο, επιβιώνει ο έχων υλικά αγαθά. Θα βάλουν στον πισινό οι ολιγάρχες τα κωλόχαρτα, ψηφιοποιημένες μετοχές κι άλλα φαντάσματα, με τα οποία δεν θα παίρνουν μισό κιλό ψωμί; Μεταφέρετε το μοντέλο στην γεωργία, την αγορά τροφίμων, στην βιομηχανική κατασκευή αγαθών και όπλων, σε συνθήκες γενικού πολέμου κι έχετε την επερχόμενη στην γη Δημιουργική Καταστροφή – Ανάσταση της ζωής!


 Φοροδιαφεύγετε, κρύβετε περιουσίες, παγκοσμιοποιημένη οικονομία και διαφθορά, απόλυτη συγκέντρωση κεφαλαίων, αέρας κοπανιστός αντί για υλικά αγαθά, αλλά πρέπει να κερδίσουν γενναία κι οι καινούριες οικονομικές δυνάμεις. Να γίνουν πολλά κεφαλαιοκρατικά κέντρα, που θα διεκδικούν μεγάλα κομμάτια από την ίδια πίτα, που δεν μπορεί πλέον να μεγαλώσει θεαματικά, όσα ψηφιακά δίκτυα και να αναπτύξετε, όσο και να βρομίσετε τον πλανήτη - θερμοκήπιο. Κάθε έθνος δεν μπορεί σε επίπεδο οικονομίας να στραγγαλίζεται από τρεις υπερδυνάμεις, οφείλει το σύστημα να μετρά την εσωτερική αντίδραση κάθε χώρας, τις εκκολαπτόμενες εξεγέρσεις όχλων όσο τους περιορίζεται η ευμάρεια. Δεν είναι όλοι Ινδία ή Κίνα να δουλεύουν για ένα πιάτο ρύζι! Κι αυτοί ξυπνάνε πια! Όσο μεγαλώνει η κρίση, όσο προσεγγίζουμε στον Μεγάλο Πόλεμο, ανθρώπινο ή φυσικό, πιθανότερος πλέον ο συνδυασμός των δύο, τόσο θα επιστρέφει ο κόσμος στον εθνικιστικό φανατισμό και σε κοινοτικά πρότυπα. 

Καταλάβατε, πόσα σοβαρά ζητήματα παίζονται πίσω από τις... αποκαλύψεις τύπου Paradise Papers; Η ίδια η επιβίωση του φρικτού συστήματος! Τεράστια οικονομικά - προσωπικά και εθνικά συμφέροντα- μα και μεγάλη ουσία, θεμελιώδη δομικά και διαχειριστικά θέματα του Κεφαλαίου. Γίνονται συνάμα πολύπλευρα πειράματα για το δέον γενέσθαι. Ετερογονίες, αλληλοκαρφώματα, μανούβρες. Δοκιμή συστήματος, πού μπορεί να κάτσει η μπίλια της παγκόσμιας καπιταλιστικής ρουλέτα. Πρόσωπα επιλεκτικά και σκόπιμα αναφέρονται στα Paradise papers και σε συναφείς λίστες, που δεν θα πάψουν να διοχετεύονται (το αντίθετο μάλιστα!), αφενός γιατί το μεγάλο ψάρι, ως γνωστόν, τρώει το μικρό και... ο θάνατός σου η ζωή μου, και αφετέρου για αποπροσανατολισμό του επί γης όχλου. Σε πρώτο επίπεδο ανάγνωσης αυτό το τελευταίο μπορεί να λειτουργεί πιασάρικα και χρήσιμα για το σύστημα: Α!, είναι κι η βασίλισσα Ελισάβετ! – λέει με ορθάνοιχτο στόμα ο μέσος ηλίθιος- ξεχνά ή δεν ασχολείται με την ουσία, όλα αυτά, που είπαμε και άλλα συναφή. Δεν εξαντλείται το θέμα στο επίπεδο γεωπολιτικής και της πολιτικής οικονομίας σε ένα δημοσιογραφικό γραπτό, όσο βαθύ και αν είναι.


 Μη θέλετε να πάρω θέση για τον εγχώριο λαϊκίστικο θόρυβο, στο καρκατσουλιό Γκραικυλίας, που έσκασε στα ραδιοτηλεοπτικά βοθροκάναλα! Το γράψαμε στο «Μούσα Πολύτροπος» (εκδόσεις Μετρονόμος): Στην αποικία τα φαινόμενα από έξω έρχονται χυδαία, κακέκτυπα! Φτηνοί πολιτικάντικοι, εφήμεροι εντυπωσιασμοί και καφρίλα κομματική: Αν είναι μέσα στις λίστες η σύζυγος του αρχηγού, που θα γίνει (;) πρωθυπουργός (θαλαμοφύλακας). Ήταν χρόνια διαζευγμένη και της είπε η ξενόδουλη εξουσία: Γύρνα στον πρώην άντρα σου να γίνεις κυρία πρωθυπουργού (θαλαμοφύλακα) Γκραικυλίας! Αν είναι γραμμένοι στελέχη του τωρινού θαλαμάρχη, που περιφέρει στον όχλο το σε πολυετή σήψη φάντασμα της πεθαμένης αριστεράς! Με ποταπούς αντιπερισπασμούς της ξενόδουλης εξουσίας και των ντόπιων οργάνων της αρνούμαι ν’ ασχοληθώ. Θέλω και αντιπερισπασμοί με ποιότητα, να ενεργοποιούν το μυαλό, όπως καλή ώρα μου βγήκε αυτό, το τουλάχιστον για τα εγχώρια δεδομένα, πρωτότυπο κείμενο... 

------------- 

Υ. Γ. Σκεφθήκαμε για την εικονογράφηση, ένα ακόμα μικρό αφιέρωμα στην πολιτική γελοιογραφία, αυτήν την φορά στον Δημήτρη Χαντζόπουλο από την «Καθημερινή». 

08 Νοεμβρίου 2017 

Πηγή: mousapolytropos.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "