Σειρήνες & Σενάρια για εκλογές μέσα στο 2018 για τον Τσίπρα

Κατηγορία: Απόψεις Γνώμες


Μάιος ή Οκτώβριος οι πιθανές ημερομηνίες - Ανασχηματισμός μετά την αξιολόγηση

Η εξάντληση της τετραετίας αποτελεί πρωτεύοντα στόχο για τον Αλ. Τσίπρα, εξ ου και όλοι οι σχεδιασμοί στο Μέγαρο Μαξίμου κινούνται με ορόσημο το φθινόπωρο του 2019. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο για τις προοπτικές της κυβέρνησης το χρονικό διάστημα μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Κι αυτό διότι εκτιμά ότι τότε ακριβώς θα έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να θέσει σε εφαρμογή πολιτικές με μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκρισμα. Πολιτικές που θα ανακουφίσουν τους δοκιμαζόμενους λόγω της μακροχρόνιας λιτότητας πολίτες και θα συμβάλουν στην ανάκαμψη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, με σκοπό να φτάσει στις επόμενες εκλογές από όσο γίνεται πιο ευνοϊκή θέση.

Μπορεί η εξάντληση της θητείας της κυβέρνησης να είναι ο πρωταρχικός στόχος του κ. Τσίπρα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια ως προς τον χρόνο των εκλογών. Κι αυτό διότι την τελική απόφαση θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό μια σειρά παράγοντες, όπως, π.χ., η στάση των πιστωτών -και δη του ΔΝΤ-, η πορεία εφαρμογής του υφιστάμενου προγράμματος, η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2017, αλλά κυρίως για το 2018. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εκπονήσει δύο τουλάχιστον σενάρια για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, εντός του 2018. Το πρώτο προβλέπει προσφυγή στις κάλπες στο τέλος της άνοιξης και συγκεκριμένα τον Μάιο, στην περίπτωση κατά την οποία οι πιστωτές απαιτήσουν την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων, που ουσιαστικά θα συνιστούν νέο Μνημόνιο, μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε και λήγει τυπικά το υφιστάμενο. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρούν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυτό της λήψης νέων μέτρων, είναι πιθανό να πρωτοστατήσει το ΔΝΤ. Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια τέτοια απαίτηση και θα επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές προκειμένου οι όποιες εξελίξεις να έχουν ή όχι την έγκριση του ελληνικού λαού.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει εκλογές το φθινόπωρο, και δη τον Οκτώβριο, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει την πολυπόθητη ποσοτική χαλάρωση αλλά και τον με ευνοϊκούς όρους δανεισμό από τις αγορές. 

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αρχές Σεπτεμβρίου ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ, θα εξαγγείλει ευνοϊκά μέτρα για τη φορολογία (μείωση συ­ντελεστών από το 28% στο 21%) και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Και αμέσως μετά θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Στο μεταξύ, για τις αρχές του νέου έτους (και βλέπουμε…) μετατίθεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, παρά τις πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός από πολλές πλευρές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προϋπόθεση για τις όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, η οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, δεν πρόκειται να κλείσει νωρίτερα από το τέλος του χρόνου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς το τελευταίο διάστημα, ο ανασχηματισμός δεν θα περιοριστεί μόνο στα πρόσωπα, θα επεκταθεί και στις δομές του Υπουργικού Συμβουλίου, με στόχο να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός, ο οποίος απουσιάζει αυτήν την περίοδο, ούτως ώστε η κυβέρνηση να γίνει πιο αποτελεσματική στο έργο που είναι υποχρεωμένη να φέρει σε πέρας.

Πηγή: paron.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "