«Ξεπλένοντας» τον ανευθυνοϋπεύθυνο Κώστα Σημίτη

Κατηγορία: Απόψεις Αρθρα


Εμφανής είναι η προσπάθεια του πάλαι ποτέ «συστήματος» Σημίτη, να καθάρουν τον πρώην πρωθυπουργό από κάθε ευθύνη για την διαφθορά των υπουργών του, αλλά και των άλλων στελεχών της Κυβέρνησης τους, που συνελήφθηκαν για «Μίζες» σύμφωνα με την δικαιοσύνη.

Πριν από 20 μήνες ο Κώστας Σημίτης είχε σπάσει την 13χρονη αφωνία του… για την διαφθορά στην Κυβέρνησή του. Ήταν η περίοδος που ξεκίνησε η διαδικασία δίωξης του Γιάννου Παπαντωνίου και ίσως γι’ αυτό ο κ. Σημίτης στις 29 Μαρτίου 2017 επέλεξε να βγει στην τηλεόραση και συγκεκριμένα στον ΣΚΑΪ και στον Παύλο Τσίμα και τη Σία Κοσιώνη, για να παρέμβει υπέρ των πρόωρων εκλογών (5ο λεπτό στο βίντεο που ακολουθεί).

Ο κ. Σημίτης έβλεπε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την εξεταστική και ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με εξεταστικές. Δεν γίνεται με εχθρότητα. Γιατί όποιος καλλιεργεί εχθρότητα παράγει εχθρότητα. Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με καταγγελίες. Δεν γίνεται με μισαλλοδοξία».  Αλλά εκείνο το οποίο δεν είναι χρήσιμο είναι χωρίς να υπάρχουν στοιχεία να εκτοξεύονται καταγγελίες ή να δημιουργούνται διαδικασίες για να δειχθεί η διαφθορά των άλλων χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία» (5ο λεπτό στο βίντεο που ακολουθεί).


Σήμερα που τα στοιχεία είναι πλέον απτά και ο Γιάννος Παπαντωνίου, παντοδύναμος Υπουργός Οικονομικών πρώτα και στην συνέχεια Εθνικής Άμυνας, βρίσκεται προφυλακισμένος για αδήλωτης προέλευσης ποσά στους λογαριασμούς του, ο κος Κώστας Σημίτης, τηρεί «άκρα του τάφου σιωπή», ίσως γιατί ο ίδιος πιστεύει ότι δεν έχει τίποτα να απολογηθεί. Εξάλλου ο ίδιος ένας απλώς πρωθυπουργός ήταν, ούτε ελεγκτής των πράξεων των υπουργών του, ούτε πράκτορας μυστικών υπηρεσιών, ούτε τέλος ελεγκτής της εφορίας για να τα γνωρίζει. Συνεπώς είναι και παραμένει αμέτοχος και αμόλυντος… Εξάλλου, ο Τσοχατζόπουλος και ο Γιάννος, υπουργοί του ήταν, όχι φίλοι και συγγενείς του…

Παρόλα αυτά, μία μικρή αλλά επώνυμη μερίδα δημοσιογράφων που να σημειωθεί την εποχή της κυβερνητικής παντοδυναμίας του πρώην πρωθυπουργού κατείχαν καλά αμειβόμενες θέσεις στην ΕΡΤ, κλπ, φαίνεται ότι ανέλαβε εργολαβικά την υπεράσπισή του, επιχειρώντας να αναδείξει την μη ευθύνη του για όσα βγαίνουν συνεχώς στην δημοσιότητα για πράξεις διαφθοράς των υπουργών του.

Χαρακτηριστικά δύο είναι τα άρθρα για το ανεύθυνο ή όχι του κυρίου Σημίτη ή αν θέλετε το «ξέπλυμά» του, από όσα συνέβησαν εκείνη την ζοφερή περίοδο. Το ένα είναι του Χρήστου Ξανθάκη στο newpost.gr, κριτικό για αυτούς που επιχειρούν το «ξέπλυμα» του κυρίου Σημίτη, είτε δια της γραφής, είτε δια της σιωπής, και το δεύτερο του Μιχάλη Μιχαήλ στο protagon.gr, με το οποίο απαξιώνονται οι φωνές που ζητούν την δημόσια τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού για την προφυλάκιση του Γιάννου και όχι μόνο, αλλά ταυτόχρονα τον αποκαθάρει από κάθε ευθύνη, σημειώνοντας ότι ο λαός αποφάσισε γι’ αυτόν απομακρύνοντας τον από την εξουσία με την ψήφο του, κάνοντας έτσι ένα άλμα στην νοημοσύνη των πολιτών, αφού ως γνωστόν ο κ. Σημίτης, ουδέποτε κρίθηκε από τον λαό ως αποτυχημένος, αφού απεχώρησε από τα κοινά οικειοθελώς.

Διαβάστε τα δύο άρθρα που ακολουθούν και κρίνετε τα μόνοι σας.

-----------------------

Ο Γιάννος και η ελληνική δημοσιογραφία (newpost.gr)

Όταν οι λειτουργοί του Τύπου αναλαμβάνουν να ξεπλύνουν τις αμαρτίες του Παπαντωνίου

του Χρήστου Ξανθάκη

Οπότε γίνεται η παρέλαση, επικεντρώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί στην ομοψυχία, οι μερακλήδες στα γκομενάκια, ο Βασίλης Λεβέντης στην κόντρα με τον Γιάννη Μπουτάρη και ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη συμφωνία των Πρεσπών. Το παράδειγμα μάλιστα του τελευταίου ακολούθησε και ένα ζεύγος Μακεδονομάχων που αποφάσισαν να στήσουν δική τους παρέλαση, κομπλέ με ήλιο της Βεργίνας και συνθήματα εναντίον των καριόληδων που ξεπουλάνε τη δόλια την πατρίδα. Συμβάν που χαρακτηρίστηκε από τις δημοσιογραφικές γραφίδες ως «μικροεπεισόδια στην παρέλαση». Να το διαβάζει ο Ρουβίκωνας και να ψάχνει για πάνες ακράτειας…

Μια και μιλάω όμως για δημοσιογραφία, ενδιαφέρον είχαν οι αντιδράσεις των συναδέλφων για το στόρι με το Γιάννο. Δεν ήταν μία, δεν ήταν δύο, ήταν αρκετές και κινήθηκαν σε ένα πολύ ευρύ πλαίσιο. Οι πλέον σώφρωνες μίλησαν για την ανάγκη συνολικής κάθαρσης στη δημόσια ζωή και ρυθμιστικού πλαισίου που δεν θα επιτρέπει σε πολιτικούς τύπου Παπαντωνίου να κάνουν πάρτυ όπως και όποτε γουστάρουν. Βλέπε και την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση και το νόμο περί ευθύνης υπουργών που έχει βρωμίσει πιο πολύ κι από τη χωματερή του Σχιστού. Άσε που κρύβει πάνω κάτω τα ίδια μυστικά!

Οι σημιτοφύλακες πάντως, δεν ντράπηκαν να δώσουν τη δική τους μάχη. Κάποιοι εξ αυτών βγήκαν φόρα παρτίδα να μας πουν ότι όλα αυτά είναι αίσχη και αηδίες που έχουν ως στόχο τον καλύτερο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης και το νέο Χρυσό Αιώνα της πατρίδας, που έκανε τον Περικλή να σηκωθεί απ’ το μνήμα και να σκιστεί στο χειροκρότημα. Κατανοητό ως αντίδραση, ιδίως από ανθρώπους που λίγδωσαν το αντεράκι τους και αναβάθμισαν το κοινωνικό τους στάτους επί Σημίτη. Δεν είναι και λίγο να είσαι ο κύριος κανένας και ξαφνικά να σου ανοίγουν τις πόρτες και να σου μιλάνε με το σεις και με το σας. Κι έπειτα, αυτόν τον Παράδεισο να τον χάνεις ως άλλος Αδάμ, γιατί οι μαλάκες οι Έλληνες δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν το μεγαλείο του Κινέζου…

Αυτές, θα έλεγα, ήταν και οι πλέον υστερικές αντιδράσεις εκ μέρους των Σημιτοφρουρών. Υπήρξαν ωστόσο και κάποιοι πιο ψύχραιμοι, και σαφώς πιο έξυπνοι, που δεν ανέφεραν ούτε στιγμή το όνομα του πρώην πρωθυπουργού. Αυτοί έκαναν λόγο για αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών, για παλαιούς και όψιμους τιμητές, για συκοφαντία μιας ολόκληρης παράταξης και μιας ολόκληρης περιόδου διακυβέρνησης της χώρας. Φαίνονται τα γατιά, όπως και να το κάνουμε, όπως φαίνονται και τα σχολεία όπου σπούδασε κανείς!

Οι πιο ενδιαφέρουσες αντιδράσεις, βεβαίως, προήλθαν από γραφίδες επώνυμες. Η πρώτη, και πιο λεβέντικη, έφερε την υπογραφή του Δημήτρη Καμπουράκη που πάνω κάτω ρώταγε «τι θα γίνει, επειδή έκλεψε ο Γιάννος το 2003 θα τρώμε στη μάπα τον Αλέξη ως το 2023;». Άλμα λογικής από τη μία, ξέσπασμα ειλικρίνειας από την άλλη. Μην είστε κορόιδα, εκλογές παίζονται…

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Πρετεντέρης επέλεξε την οδό της σιωπής. Από τη σελίδα του στο κυριακάτικο «Βήμα» απουσίαζε κάθε αναφορά στον Παπαντωνίου, στη μπουζού, στις μίζες, στον Σημίτη. Σαν να μην συνέβη τίποτα, σαν να μπήκε στη φυλακή ο Τυροπιτάς Χωρίς Απόδειξη, σαν να είχε φιλοξενηθεί στην «Ανατροπή» τόσες και τόσες φορές ο Ξανθάκης και όχι ο Γιάννος. Κάπου, σε κάποιο λιβάδι της Αφρικής, μια στρουθοκάμηλος χαμογέλασε χαιρέκακα!

Ο πιο ωραίος όμως ήταν ένας κύριος καθηγητής, που κυριολεκτικά ξεσπάθωσε εναντίον όλων ημών που υποτίθεται ότι χαρήκαμε με την προφυλάκιση του Γιάννου. Δηλώνοντας ότι όλα αυτά έγιναν γιατί «δεν υπάρχει καλύτερο θέαμα για τους ψηφοφόρους από το βλέπουν να ξεσχίζονται οι σάρκες ισχυρών, πλούσιων, όμορφων, λεπτών καλλιεργημένων». Κι αναρωτιέσαι ύστερα εσύ γιατί δεν κατάλαβε ποτέ η Αντουανέτα τη διαφορά ανάμεσα στο ψωμί και στο παντεσπάνι …

---------------------

Η ηθική είναι πάντα ατομική ευθύνη (Protagon.gr)

Τρεις διαπιστώσεις για την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και τις δήθεν αθώες παραινέσεις να βγει και να μιλήσει ο Σημίτης. Διότι συλλογική ηθική ευθύνη δεν μπορεί να υπάρξει (παρά την υποκρισία και την κουτοπονηριά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας)

Μιχάλης Μιχαήλ

Με αφορμή την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, τα τελευταία εικοσιτετράωρα πύκνωσαν δήθεν «αθώα» σχόλια, κουτοπόνηρες παραινέσεις και προτροπές να τοποθετηθεί δημόσια ο Κώστας Σημίτης, για τις ανήθικες πράξεις του πρώην υπουργού και τις αντίστοιχες του καταδικασθέντος Ακη Τσοχατζόπουλου.

Μάλιστα, το Ποτάμι έφτασε στο σημείο, με ανακοίνωσή του, να κάνει λόγο για «γενικευμένη διαφθορά» την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Σημίτη, 1996-2004, στοιβάζοντας όλους τους τότε υπουργούς και ζητώντας την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, ενώ άλλα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα ανέφεραν ότι «δεν καταλάβαιναν γιατί ο κ. Σημίτης σιωπά».

Τη σκυτάλη φρόντισε να πάρει η «Real Νews» που έκανε λόγο για πρώην Πρωθυπουργό που «αγνοείται». Και όχι, παραδόξως, δεν έλεγε για τον Κώστα Καραμανλή που όντως αγνοείται – αυτός φαίνεται έχει το ακαταλόγιστο για τον ΣΥΡΙΖΑ και μερίδα της ΝΔ.

Ελα όμως που το τσουβάλι έχει μέσα και Σπίρτζη και Τζάκρη και Κοτσακά και… Επειδή, λοιπόν, η υποκρισία και η κουτοπονηριά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ευδοκιμεί, αξίζουν οι εξής παρατηρήσεις και σχόλια:

Πρώτον, είναι αυτονόητο πως το αν θα μιλήσει, πότε με ποιον τρόπο και τι θα θελήσει να πει, θα το αποφασίσει ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός. Δήθεν αθώα αιτήματα να «απολογηθεί» εδώ και τώρα για τους δύο επίορκους υπουργούς Αμυνας είναι εκ του πονηρού ιδίως στη σημερινή πολιτική συγκυρία.

Οποίου είδους και χαρακτήρα τοποθέτηση του κ. Σημίτη κι αν γινόταν, είναι σαφές ότι τα συμπλέοντα συμφέροντα σημαντικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δεν θα νοιάζονταν για όσα τυχόν θα έλεγε, αλλά θα άρπαζαν την ευκαιρία να καυτηριάσουν την οκταετία του εκσυγχρονισμού της χώρας και να ενοχοποιήσουν σήμερα το Κίνημα Αλλαγής -που ως ΠΑΣΟΚ ούτως ή άλλως έχει κριθεί πολλάκις από το εκλογικό σώμα. 

Κι όπως είπε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τσουβαλιάζεται ένας ολόκληρος πολιτικός χώρος με εκατοντάδες χιλιάδες στελέχη, από υποθέσεις τύπου Παπαντωνίου». Φαντάζομαι ότι δεν περιμένει κανείς ο κ. Σημίτης να τους κάνει τη χάρη. Τούτων δοθέντων η στάση του επισπεύδοντος Ποταμιού είναι ή αφελής ή σκόπιμη.

Δεύτερον και σημαντικότερο. Τα ζητήματα ηθικής τάξεως είναι πάντοτε θέματα ατομικής και όχι συλλογικής ευθύνης και σε όποιον δεν αρέσει ας διαβάσει Εμάνουελ Καντ. Η ηθική είναι αξία και αρετή την οποία το κάθε άτομο την έχει ή όχι. Αυτό την καθορίζει κι αυτό την εκφράζει. Την τηρεί απαρέγκλιτα ή είναι επιρρεπές στη διαφθορά και την ανομία. Στη περίπτωση των δυο υπουργών φαίνεται ότι η ηθική τους υπόσταση υπήρξε αρκετά ρηχή κι ελαστική.

Συλλογική ηθική ευθύνη δεν μπορεί να υπάρξει γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα είναι συλλήβδην όλοι ανήθικοι και αυτό είναι Ολοκληρωτισμός. Επομένως, με το να απαιτούνται εξηγήσεις από τον πρώην Πρωθυπουργού εξυπηρετείται μόνο η ικανοποίηση του φιλοθεάμονος κοινού και οι μύχιες επιδιώξεις, όσων το θέτουν.

Τρίτον, όταν τα αρμόδια θεσμικά όργανα (ΚΥΣΕΑ, Υπουργικό Συμβούλιο), το 1997-1998 και το 2003, αποφάσισαν την δαπανηρή αγορά οπλικών συστημάτων για την άμυνα της χώρας, δεν εξουσιοδότησαν τους κυρίους Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου να ζητήσουν ή να πάρουν μίζα. Όπλα για τις ανάγκες της χώρας τους δόθηκε εντολή να αγοράσουν, όχι να δωροδοκηθούν.

Στο σύγχρονο Κράτος Δικαίου οι έκνομες ανήθικες πράξεις του κάθε πολιτικού ελέγχονται και πιστοποιούνται από τη Δικαιοσύνη κι αυτή αποφαίνεται. Για τον μεν κ. Τσοχατζόπουλο απεφάνθη και τον καταδίκασε για δε τον κ. Παπαντωνίου θα δούμε σε ποιο βαθμό ευσταθούν οι κατηγορίες που του αποδίδονται. Και για να το ξεκαθαρίσουμε.

Πολιτική ευθύνη έχει ένας Πρωθυπουργός εκ των πραγμάτων για ό,τι συμβαίνει στη χώρα επί της πρωθυπουργίας του, και για τα καλά και για τα κακά. Το αίτημα για ανάληψη πολιτικής ευθύνης είναι ένας πλεονασμός, αν όχι μια καραμέλα που βολεύει όποιον την πιπιλίζει.

Εν προκειμένω δε πολιτική ευθύνη έχει αναληφθεί με την απομάκρυνση από την κυβέρνηση και των δύο επίορκων πρώην υπουργών τόσο εκείνες τις περιόδους όσο και από το ΠΑΣΟΚ και ασφαλώς από τη μη αποδοχή τους στο Κίνημα Αλλαγής. Προς τι λοιπόν η κριτική στον κ. Σημίτη;

Vukentra.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "