Οι πολιτικοί «λαγοί» και ο «προοδευτικός φλόμος» της «Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης»

Κατηγορία: Απόψεις Αρθρα


Στο στίβο, στους αγώνες δρόμου, ο όρος «λαγός» χρησιμοποιείται για τους αθλητές που διαμορφώνουν την κούρσα στα μέτρα κάποιου συναθλητή τους.

Αλλά «λαγοί», συνειδητά ή ασυνείδητα, δεν υπάρχουν μόνο στον αθλητισμό υπάρχουν και σε άλλους τομείς από τους οποίους φυσικά δεν εξαιρείται και η πολιτική. Συχνά ενέργειες και δηλώσεις πολιτικών «στρώνουν το χαλί» για να δομηθεί η προσωπικότητα ή να υπηρετηθούν οι σκοπιμότητες ενός άλλου πολιτικού προσώπου ή φορέα. Η διαμόρφωση μιας ελκυστικής και πειστικής εικόνας στην κοινωνία είναι διαδικασία σύνθετη και τα πολιτικά «δεκανίκια» πολλές φορές είναι αναγκαία, ιδιαίτερα όταν το πρόσωπο του «πρωταγωνιστή» δεν είναι ελκυστικό και ισχυρό.

Είναι βέβαιο ότι, εν όψει της ανασυγκρότησης της «Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης» (στην πραγματικότητα του παλιού ΠΑ.ΣΟ.Κ.), θα χρησιμοποιηθούν όλα τα επικοινωνιακά «τερτίπια». Στο βαθμό που ούτε η αλλαγή ηγεσίας, ούτε η αλλαγή ονόματος, ούτε η σύμπραξη με το «ίχνος» της ΔΗΜ.ΑΡ., ούτε κυρίως η κυβερνητική φθορά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έφεραν τους προσδοκώμενους καρπούς, θα επιχειρηθεί να δοθεί η εικόνα της ευρύτερης σύμπραξης προσώπων και σχημάτων σε ένα «νέο» εγχείρημα.

Για τους υποψηφίους ηγέτες του «νέου» σχηματισμού το ερώτημα είναι: πρόκειται για πραγματικά πρόσωπα ή για προσωπεία; Είναι αυτόκλητοι «πρόθυμοι» ή τελούν σε διατεταγμένη υπηρεσία; Ποιο είναι το πολιτικό τους «εκτόπισμα» και η κοινωνική τους απήχηση; Δηλαδή πρόκειται για πραγματικούς και φιλόδοξους πολιτικούς «πρωταθλητές» ή στην ουσία, ηθελημένα ή αθέλητα, πρόκειται για πολιτικούς «λαγούς».

Η «σύναξη» προσώπων στη διεκδίκηση της ηγεσίας του – υποτίθεται – υπό διαμόρφωση νέου σχήματος είναι εκ των πραγμάτων διαδικασία άγονη. Το «χριστεπώνυμο» πλήρωμα της «εκκλησίας» έχει χρώμα και ταυτότητα αποτυπωμένη στα συνειδητά και υποσυνείδητα στερεότυπα που έχουν διαμορφωθεί τις τέσσερις προηγούμενες δεκαετίες. Η εκκλησία μπορεί να είναι ανοιχτή για νέους προσήλυτους αλλά είναι δεδομένο ότι το «ιερό» δεν είναι για όλους. Όποιος, χωρίς να διαθέτει «παλιά ταυτότητα», πιστεύει ότι μπορεί να γίνει αρχιερέας στο κόμμα που επιχειρεί να αλλάξει προσωπείο, έχει ψευδαισθήσεις και καλά θα κάνει να μελετήσει το «προσκλητήριο θέσπισμα» του κυρίου Λαλιώτη. Γιατί διαφορετικά, όταν θα καταλάβει ότι απλά έπαιξε το ρόλο του «λαγού», θα είναι αργά για «δάκρυα» μετανοίας.

Μπορεί ο κύριος Χρυσοχοΐδης το 2011 να είχε δηλώσει ότι ο Γ. Παπανδρέου, «..μόνο σε αποικία θα ήταν υποψήφιος αρχηγός…» και να «κατήγγειλε την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως υπαίτια της χρεωκοπίας λέγοντας ότι: «…Η διετής κυβέρνηση η δική μας οδήγησε σε αδιέξοδα. Οικονομικά, εθνικά, κοινωνικά. Οδήγησε σε φτώχεια και αποσύνθεση, εθνική ταπείνωση και εθνική αναξιοπρέπεια και τέλος οδήγησε σε εθνική αποδιοργάνωση…» αλλά, στη θάλασσα της ημιμάθειας που ρίχνουν τα δίχτυα τους ο κ. Λαλιώτης και οι σύντροφοί του, ο «προοδευτικός φλόμος» είναι ακόμα ιδιαίτερα αποτελεσματικός. Επίσης είναι βέβαιο ότι μπροστά στο δέλεαρ της εξουσίας τα περισσότερα στελέχη είναι πρόθυμα «να γλύψουν εκεί που έφτυναν». Γιατί η αξιοπρέπεια στο χώρο της πολιτικής σπανίζει. Ιδιαίτερα σήμερα που το πολιτικό προσωπικό έχει οδηγηθεί στην απόλυτη απαξίωση.

Η περιθωριοποίηση των, κατά τεκμήριο, πιο ικανών στελεχών από «άδεια πουκάμισα», επειδή τόλμησαν να αμφισβητήσουν την «κληρονομική ιδιοκτησία» του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η ενθουσιώδης υποδοχή του Γ. Παπανδρέου κατά την πρόσφατη διαδικασία, είναι χαρακτηριστική των στερεότυπων που καθοδηγούν τα μέλη και τους ψηφοφόρους του «κινήματος». Η αποδοχή, με «σφιγμένο στομάχι» ως αναγκαίων κακών προς χάριν της εξουσίας, του κυρίου Σημίτη και του κυρίου Βενιζέλου είναι χαρακτηριστική του πνεύματος που κληροδότησε η «επαναστατική περίοδος» της πρώτης αντιπολίτευσης και της πρώτης οκταετίας. Είναι φανερό ότι το «φάντασμα της Αλλαγής» στοιχειώνει τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ας μην ελπίζουν λοιπόν, όσοι «νεοπροσύλητοι» καλοπροαίρετα σπεύδουν να θέσουν υποψηφιότητα, για την ηγεσία του δήθεν «νέου» πολιτικού σχηματισμού. Η θέση είναι πιασμένη από τα «ιστορικά» πρόσωπα της «Αλλαγής» ανεξαρτήτως παρελθόντος, ικανοτήτων και ηθικού έρματος. Για τους υπόλοιπους επιφυλάσσεται η θέση του «λαγού», σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια να δοθεί στο εγχείρημα βάρος και αξιοπιστία. Σε μια προσπάθεια να επιβεβαιωθεί το όνειρο και η προσφώνηση της Προέδρου στο πρόσφατο συνέδριό τους: "Συντρόφισσες & Σύντροφοι Ε ναι λοιπόν ... ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΜΕ!!".

Αντωνάκος Αντώνης

Vukentra.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "