Ο Τσίπρας, η «ευελιξία» του και η επιχειρηματική ελίτ που τον λατρεύει πλέον!!!

Κατηγορία: Απόψεις Αναλύσεις


Η ελληνική επιχειρηματική ελίτ είναι γέννημα και θρέμμα του κρατισμού και άρα έχει σημαντική συμβολή στον ελληνικό κορπορατισμό, φαινόμενο όμως που έχει και διεθνή χαρακτήρα. Είναι παγκόσμιο. Δεν πρέπει γι’ αυτό να προκαλεί καμία απολύτως έκπληξη η στήριξη μέρους της κορυφαίας επιχειρηματικής τάξης της χώρας προς τον Αλέξη Τσίπρα

Αρκετές συνεπώς συγκυρίες έφεραν τον Αλέξη Τσίπρα κοντά στην επιχειρηματική ελίτ της χώρας, τού άνοιξαν δε την πόρτα και σε ευρύτερους χώρους. Κάποιοι έτσι πόνταραν και ποντάρουν στο πρόσωπό του και το ερώτημα είναι τί θα πάρουν πίσω και πώς.

-------------------

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μέγα λαγωνικό της ιστορίας για να καταλάβει ότι η σύγχρονη ιστορία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι τίποτε περισσότερο από την μελέτη του νεοελληνικού κρατισμού και της συναφούς με αυτόν δημιουργίας του γνωστού μας πελατειακού πολιτικού συστήματος. 

Υπό αυτή την έννοια, η ελληνική επιχειρηματική ελίτ είναι γέννημα και θρέμμα του κρατισμού και άρα έχει σημαντική συμβολή στον ελληνικό κορπορατισμό, φαινόμενο όμως που έχει και διεθνή χαρακτήρα. Είναι παγκόσμιο. 

Σε πολλές χώρες, οι επιχειρηματικές ελίτ είναι στενά συνδεδεμένες με το κράτος και ο ρόλος τους έγκειται στο να μπορούν να το χρησιμοποιούν καλύτερα προς όφελός τους. Έτσι, οι ελίτ αυτές είναι ελάχιστα φιλελεύθερες και στην διάρκεια του Μεσοπολέμου συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του φασισμού και του εθνικοσοσιαλισμού στην Ευρώπη, ενώ ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Μάϊκλ Χάμμερ υπήρξε ο ισχυρότερος χρηματοδότης του Λένιν στην Ρωσία των μπολσεβίκων.

Στην Ελλάδα των, κατά Γ. Δερτιλή, επτά πολέμων και ισάριθμων πτωχεύσεων η αποκαλούμενη επιχειρηματική ελίτ υπήρξε πάντα συμπλήρωμα του κράτους και σε κάποιον βαθμό έπαιξε σημαντικό ρόλο στους πολέμους, από τους οποίους και επωφελήθηκε. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι από καταβολής του νεοελληνικού κράτους οι υπέρμετρες στρατιωτικές δαπάνες υπήρξαν πηγή υψηλού και σχετικά άνετου πλουτισμού για επιχειρηματίες, πολιτικούς, στρατιωτικούς και άλλους τινες, οι οποίοι είχαν βεβαίως και κάθε λόγο να διατηρούνται στην χώρα έκρυθμες καταστάσεις.

Κατά συνέπεια, για επιχειρηματίες με στρατηγική σημασία, όπως οι κ.κ. Β. Βαρδινογιάννης και Σωκράτης Κόκκαλης, η ακόμα και ο κ. Περ. Παναγόπουλος, κάθε άλλο παρά αφύσικη θα πρέπει να θεωρείται η καλή σχέση τους με τον Αλέξη Τσίπρα. Ειδικότερα δε οι δύο πρώτοι επιχειρηματίες, είναι από χρόνια γνωστοί για τα αντιμητσοτακικά τους αισθήματα και τον ρόλο τους στην ανατροπή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το φθινόπωρο τού 1993.

Ας σημειωθεί επίσης ότι, μέσω της Γιάννας Αγγελοπούλου, στον Αλέξη Τσίπρα και στον τότε αντιγερμανισμό του είχε ποντάρει και η οικογένεια Κλίντον, η οποία ήδη επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον έβλεπε με κακό μάτι την ισχυροποίηση της Γερμανίας στην Ευρώπη. Έτσι, η οικογένεια πίστεψε ότι ο Τσίπρας μαζί με τους Podemos στην Ισπανία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν αντιγερμανικό πόλο στην Ευρώπη ο οποίος θα παρέσυρε και μέρος της ευρωπαϊκής αριστεράς.


Αρκετές συνεπώς συγκυρίες έφεραν τον Αλέξη Τσίπρα κοντά στην επιχειρηματική ελίτ της χώρας, τού άνοιξαν δε την πόρτα και σε ευρύτερους χώρους. Κάποιοι έτσι πόνταραν και ποντάρουν στο πρόσωπό του και το ερώτημα είναι τί θα πάρουν πίσω και πώς.

Κύριο επιχείρημα επιχειρηματιών που στήριξαν και στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση είναι ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο κάνει πράγματα που ο πρώην δικομματισμός ήταν ανίκανος να πραγματοποιήσει και σε έναν βαθμό βάζει κάποια τάξη στο πελατειακό κράτος χωρίς να θίγει τις βασικές του δομές και λειτουργίες. 

Αντιθέτως, θα λέγαμε ότι λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή μας και με δεδομένη την τουρκική επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της Δύσης, ο ελληνικός κρατισμός ενισχύεται και άρα πάγια συμφέροντα που συνδέονται με αυτόν ενδυναμώνονται. Απλώς, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως υπάρξουν αλλαγές προσώπων. Στο επίπεδο αυτό, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύτιμο εργαλείο για την εγχώρια κρατικοδίαιτη επιχειρηματική ελίτ, άνθρωποι της οποίας αναζητούν νέους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Και αυτούς σίγουρα δεν τούς υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν, μιλώντας στην τελευταία Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, είπε ότι «η ανάπτυξη της οικονομίας δεν θα αφορά τους λίγους προνομιούχους που βρίσκονται κοντά στα συστήματα εξουσίας, αλλά ολόκληρη την κοινωνία».

Πρόσθεσε δε και τα εξής: «Αυτό το μοντέλο –πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουν– δεν έχει θέση στην Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και επιτρέψτε μου: δεν θα βρει καμμία θέση με την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Από μία επιχειρηματικότητα χωρίς κανόνες πρέπει να περάσουμε σε μία επιχειρηματικότητα με αξίες. Αυτή είναι η πρόσκληση που απευθύνω σήμερα για την επόμενη ημέρα. Κοινούς κανόνες για όλους, κατ’ αρχάς. Δεν θα ανεχθώ οι συνεπείς να νοιώθουν ότι αδικούνται. 

Η παραβατικότητα θα σταματήσει να θεωρείται όρος επιβίωσης ή ακόμα και μαγκιά. Θα καταδικάζεται και θα τιμωρείται ως αυτό που είναι: αντικοινωνική συμπεριφορά και νάρκη στις κοινές προσπάθειες για ένα καλύτερο μέλλον. Κάποιοι στο παρελθόν φόρτωσαν το κόστος της δικής τους αποτυχίας στις πλάτες των εργαζομένων, των τραπεζών, των φορολογουμένων, διατηρώντας ανέπαφη την προσωπική τους περιουσία. Το λέω ξεκάθαρα σήμερα: αυτοί δεν έχουν θέση στην Ελλάδα της επόμενης μέρας».

Τί παραπάνω θα μπορούσε να πει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε αύτανδρη η κρατικοδίαιτη επιχειρηματική ελίτ να πάει στον Αλ. Τσίπρα;

Πηγή: europeanbusiness.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "