«Μια γέφυρα για δύο Ελλάδες, Μητσοτάκης – Τσίπρας» και «Οι αντιΠολάκηδες φίλοι μου»

Κατηγορία: Απόψεις Πολιτικά


Η τελευταία ενέργεια του αν. υπουργού Υγείας να δημοσιοποιήσει το πού μένει ο καθηγητής Συνολάκης επειδή με την επιστημοσύνη του κατέρριψε το κυβερνητικό αφήγημα για το Μάτι, είναι μια απάντηση σε όλους εκείνους που απορούν με το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Πριν περίπου ένα μήνα μια καλή συνάδελφος είχε αναδείξει σε μείζον πολιτικό φαινόμενο της χώρας τους αντιΣΥΡΙΖΑ φίλους της. Ηταν προβληματισμένη.

Σαν να μην τους καταλάβαινε που θέλουν να δουν τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να φεύγουν μια ώρα αρχύτερα, σαν να καυτηρίαζε το γεγονός ότι καίτοι Αριστεροί ή Κεντροαριστεροί δεν θέλουν να βλέπουν τα στραβά του Μητσοτάκη και τους «Βορίδηδες», σαν να ήταν πολύ απογοητευμένη που όλοι αυτοί οι φίλοι της δεν έπιαναν την ειλικρινή στροφή του Αλέξη προς τη σοσιαλδημοκρατία.

Το κείμενό της ήταν άρθρο αναφοράς, διατύπωνε, βλέπετε, σε λέξεις όλο αυτό το νεοαφιχθέν θεώρημα περί κεντροαριστερής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ, περί αντιδεξιού μετώπου κλπ. που έσπευσαν να το υπηρετήσουν και κάτι τύποι σαν τον Ραγκούση και τη Μαριλίζα. Γράφτηκαν τότε ένα-δυο κείμενα για να της απαντήσουν, αλλά δεν ήταν ούτε τόσο εμπνευσμένα, ούτε τόσο καλογραμμένα.

Την καλύτερη απάντηση στην όλη προβληματική που αναπτύχθηκε έκτοτε την δίνουν δύο μόνο λέξεις: Παύλος Πολάκης. Το γιατί είναι τόσος κόσμος αντιΣΥΡΙΖΑ το εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, το πρωτοπαλήκαρο του Τσίπρα από τη λεβεντογένα Κρήτη, ο άνθρωπος που ο Πρωθυπουργός πρώτα τον έκανε υφυπουργό Εσωτερικών και έπειτα τον έστειλε στο Υγείας να βρυχάται για Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ και ότι κάποιοι πήγαν και πέθαναν στο Μάτι και θολώνουν την εικόνα της κυβέρνησης.

Εντάξει, λίγο φυσιογνωμιστής να είσαι, σοσιαλδημοκράτη δύσκολα θα τον έκανες τον Πολάκη. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι ούτε τα γένια του, ούτε το τσιγάρο, ούτε φυσικά οι κνίτικες καταβολές του και η σφακιανή προφορά του.

Το πρόβλημα είναι ότι μιλάμε για έναν «ψηφιακό τραμπούκο», που είναι υπουργός και κολλητός του Πρωθυπουργού. Η ενέργειά του να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της διεύθυνσης όπου διαμένει ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης σοκάρει διπλά και τριπλά.

Και μόνο η δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων, μια έμμεση απειλή τύπου «ξέρω πού μένεις», θα αρκούσε να μας εξοργίσει· εξάλλου μοιάζει να αποτελεί κάλεσμα προς τα περίφημα κινήματα να πάνε μια βόλτα κατά κει. Αλλά μιλάμε για έναν άνθρωπο που, για να δημοσιοποιήσει τη διεύθυνση, το έψαξε. Εμαθε πού μένει ο κ. Συνολάκης, βρήκε τη φωτογραφία με τον στύλο της ΔΕΗ, κάποιος δηλαδή κατασκόπευσε -ψηφιακά ή στην πράξη- τον καθηγητή.

Η ενέργεια του Πολάκη είναι η κορύφωση της τακτικής δυσφήμησης από το Μαξίμου του κ. Συνολάκη επειδή είχε τολμήσει να αμφισβητήσει με την επιστημοσύνη του το αφήγημα της κυβέρνησης για την τραγωδία στο Μάτι.

Μπορούσαν να έχουν σωθεί οι άνθρωποι, μπορούσε να έχει εκκενωθεί εγκαίρως η περιοχή, οι συναρμόδιοι περιφερειάρχες, δήμαρχοι και υπουργοί —μοιραίοι εκπρόσωποι ενός ξεχαρβαλωμένου κράτους— δεν έκαναν τίποτα και 99 άνθρωποι βρήκαν φρικτό θάνατο.

Ο κ. Συνολάκης, διακεκριμένος καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, πρώτα χαρακτηρίστηκε ως άνθρωπος του Μητσοτάκη και έπειτα του έβγαλαν πού μένει.

Αν απομένει κάτι είναι να βγει και ένας Καμμένος να πει ότι «πρέπει ο Συνολάκης να μην μπορεί να κυκλοφορήσει. Λιντσάρετέ τον. Εγώ μαζί σας».

Ο κ. Συνολάκης πείραξε το θηρίο. Και το θηρίο αντέδρασε. Μόνο που ο Πολάκης δεν είναι ένας μοναχικός λύκος της κρητικής Αριστεράς, ή ένα loose cannon του Υπουργικού.

Ο Πολάκης είναι ο Τσίπρας. Είναι ο «Παυλάρας» του Τσίπρα. Εντάξει, λοιπόν. Ας πούμε ότι οι αντιΣΥΡΙΖΑ φίλοι έχουν τα θεματάκια τους.

Αλλά οι αντιΠολάκηδες φίλοι είναι απολύτως κατανοητοί. Και όσο στην Κουμουνδούρου ταυτίζονται με τους Πολάκηδες, θα πληρώνουν και το τίμημα.

Αλέκος Παπαναστασίου

--------------------------

Μια γέφυρα για δύο Ελλάδες, Μητσοτάκης - Τσίπρας, Συνολάκης - Πολάκης


 

Δυο Ελλάδες, πατριώτες. Εκ διαμέτρου αντίθετες. Ποιος θα κτίσει γέφυρες; Να περάσουμε επιτέλους στην απέναντι όχθη, μέρα μεσημέρι... Ρέα Βιτάλη

-----------

Τι μέρα και η (προ)χθεσινή! Πώς συνταίριαξε η τύχη, δυο υπόγεια συγκοινωνούντα γεγονότα, σε μια μέρα; Από τη μια ο λόγος του Πολάκη εναντίον του Συνολάκη. Από την άλλη, ο λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ απέναντι στο λόγο και τις πράξεις του Αλέξη Τσίπρα.

Δυο κατευθύνσεις, δυο προορισμοί εκ διαμέτρου αντίθετοι. Ποιον θα πάρουμε; Ποιον θ’ αφήσουμε; Παύλος Πολάκης-Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Νομίζω, ότι ούτε ο πλέον σκανδαλιάρης, οξυδερκής σκηνοθέτης δεν θα έβρισκε πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις διαφορετικών.

Ο ένας με τις μουστάκες του και την διεστραμμένη, επιθεωρησιακή αντρίλα του, να χύνεται στα πατώματα και από την άλλη ένας επιστήμων, διεθνούς αναγνώρισης, με παπιγιόν. Ο σουρεάλ Θεός της χώρας μας, δεν θα μπορούσε να είναι πιο γενναιόδωρος μαζί μας!

Πώς προέκυψε στη ζωή μας ο κ. Συνολάκης; Μια ματιά στο βιογραφικό του. Σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (1997) και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (2004). Έρευνες στη σεισμολογία, στην ωκεανογραφία και ιδιαιτέρως στα αποτελέσματα σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων.

Σχεδίασε και ανέπτυξε τους επίσημους χάρτες αντιπλημμυρικής προστασίας της Πολιτείας της Καλιφόρνιας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 110 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλης επιρροής, έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις.

Εχει λάβει το βραβείο Mofatt-Nichol (ΗΠΑ το 2015), βραβείο Soloviev στον τομέα φυσικών καταστροφών (European Geosciences Union 2014), βραβείο για τη συμβολή του στην πολιτική προστασία της Πολιτείας της Καλιφόρνιας (2001), έχει βραβευτεί από τον Λευκό Οίκο ως ένας από τους 100 καλύτερους νέους επιστήμονες στις ΗΠΑ (1988).

Ίδρυσε το 1995 το πρώτο Tsunami Research Center στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2016.

Επίσης, όπως μου επισύρουν την προσοχή γνώστες επιστήμονες «Ο κ. Συνολάκης έχει στο google scholar 12.000 citations και h-index=57. Λίγοι Έλληνες επιστήμονες έχουν να επιδείξουν τόση μεγάλη διεθνή αναγνώριση».

Και τι τόλμησε ο εν λόγω επιστήμων να κάνει; Του ανατέθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διερευνήσει, αν θα ήταν δυνατόν να εκκενωθεί το «εμβληματικό» Μάτι και τι χρόνος θα απαιτούνταν για αυτό, ώστε να μην θρηνήσουμε 99 νεκρούς μέχρι σήμερα. Κάτι που προφανώς θα μας είναι χρήσιμο για την αποφυγή αντίστοιχου δράματος.

Τα συμπεράσματα της έρευνας όμως αποδόμησαν με επιστημονικό τρόπο το αφήγημα της κυβέρνησης ό,τι η τραγωδία δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί και καθ΄όλα ενήργησαν άριστα.

Ο Συνολάκης εν ολίγοις διέπραξε «έγκλημα»! Και αμέσως ανέλαβε ο κάου μπόι, ο Παύλος Πολάκης, να καθαρίσει.

Αρχικά τον κατήγγειλε ως «με το κύρος του βαφτιστηριού Μητσοτάκη» άρα πατριώτες, εν τω μέλλοντι αποκλείονται από τον δημόσιο διάλογο 1.000 βαφτιστήρια Μητσοτάκη και ακυρώνεται η όποια αξία τους. Και εν συνεχεία ανάρτησε φωτογραφία του σπιτιού του Κωνσταντίνου Συνολάκη στο FB και κοινοποίησε και τη διεύθυνσή της οικίας του ανθρώπου.

Το χωράει ο νους σας; Αν αυτό δεν είναι τραμπουκισμός τότε τι είναι; Δυο Ελλάδες, πατριώτες. Δυο Ελλάδες σε τιτάνια μάχη. Ποια θα κερδίσει;

Χθες παρακολούθησα την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Μια ομιλία σαν, όχι από πόντιουμ, αν και έστεκε ο ομιλητής στο βήμα ενός κατάμεστου χώρου, αλλά νοητά σαν σε αίθουσα συμβουλίου. Που κάθονται γύρω γύρω όλοι, χρήσιμοι και ισότιμοι. Και βάζουν στο τραπέζι, τα στοιχεία που συνέλεξαν με μεθοδικότητα και σοβαρή εργασία και σχεδιάζουν κινήσεις με όραμα αλλά και πρακτικότητα και ρεαλισμό. Λύσεις που στοχεύουν στο εφικτό.

Σαν για να κτίσεις εμπιστοσύνη, όχι για να κοροϊδέψεις. Σαν για να μπορείς να σταθείς έντιμος απέναντι στην ευθύνη των λεγόμενών σου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνάει ανάμεσα από Συμπληγάδες από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην πολιτική. Οικογενειακές, εσωκομματικές…

Τι τύχη, το άγραφο χαρτί του Αλέξη Τσίπρα! Πόσο μικρόμυαλα-αυτοκαταστροφικά δεν το εκμεταλλεύτηκε! Πόσα βαρίδια πρέπει να ξεφορτωθεί ο Κ.Μ, πόσες ισορροπίες πρέπει να νοιαστεί, πόσα «μικρόψυχα» πρέπει να προσπεράσει, με πόσα επείγοντα πρέπει ν΄αναμετρηθεί, πόσο χάος θα αναλάβει, πόσο γκρέμια καλείται να κτίσει, με τι ανυπόμονο λαό θα έχει να λογαριαστεί, πόσους θυμούς μας πρέπει να ξεθυμάνει, τι αντιπολίτευση θα έχει απέναντί του, να του νυχτογκρεμίζει, ότι εκείνος θα ημεροκτίζει!

«Με τον Τσίπρα όλα γίνονται αναίμακτα». Αρα… Ηλεγχε ως αντιπολίτευση και ελέγχει ως κυβέρνηση, τη ροή του αίματος που χύθηκε και θα χυθεί, αν δεν είναι κυβέρνηση;

Χαρισματικός δεν είναι ο ταχυδακτυλουργός που μας περιπαίζει. Δεν είναι ο λαϊκιστής που μας κλείνει το μάτι και στιγμιαία μας ξεπετάει στα ουράνια.

Έχουμε αντιληφθεί τι λέμε; Εχουμε αντιληφθεί τι έχουμε αποδεχτεί με τραγική ελαφράδα; Παρατηρούσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον λόγο του. Επικοινωνιακά, περπάτησε μια προσωπική διαδρομή από τη γη ως το φεγγάρι.

Αναρωτιέμαι όμως, αν ζητούμενο μας είναι «η επικοινωνία» ή η κατεύθυνση της κοινωνίας. Μια κοινωνία που ζει, κάτι χειρότερο του θανάτου. Βρίσκεται σε κώμα. Τον ακούω να θέτει τους στόχους του, πίσω από τους στόχους διαφαίνεται ότι υπεύθυνα άκουσε την κοινωνία, εργάστηκε, διαβουλεύτηκε με γνώστες, έχει μια σειρά.

Όμως, πάνω και πέρα απ΄όλα, αυτό που είναι ευεργετικά διακριτό είναι, ότι ίσως ξερίζωσε την πρώτη τραγική μας παθογένεια.

Χαρισματικός δεν είναι ο ψεύτης, δεν είναι ο ανεύθυνος που ξεπετάει στόχους εν γνώσει του ότι δεν μπορεί να τους τηρήσει, αλλά έχει το ταλέντο να τα μπαλώσει.

Χαρισματικός δεν είναι ο ταχυδακτυλουργός που μας περιπαίζει. Δεν είναι ο λαϊκιστής που μας κλείνει το μάτι και στιγμιαία μας ξεπετάει στα ουράνια.

Χαρισματικός είναι αυτός που θα μας περπατήσει επιτέλους σε μια, όχι καμένη γη. Να θυμάστε, τα δράματα μας τα μοίρασαν οι «χαρισματικοί».

Ηρθε η ώρα να εμπιστευτούμε την τύχη μας σε μεθοδικούς, που σεβόμενοι τις πληγές της κοινωνίας μας, ελπίζουμε να πράξουν το καλύτερο εφικτό.

Δυο Ελλάδες, πατριώτες. Εκ διαμέτρου αντίθετες. Ποιος θα κτίσει γέφυρες; Να περάσουμε επιτέλους στην απέναντι όχθη, μέρα μεσημέρι.

Ρέα Βιτάλη

Πηγή: Protagon.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "