Έδωσε, έταξε και περιμένει να εισπράξει…

Κατηγορία: Απόψεις Πολιτικά


Ο βασικός στόχος του κ. Τσίπρα και του επιτελείου του είναι η μείωση της διαφοράς από τη ΝΔ. Αν αυτή είναι σημαντική, η απόφαση για εκλογές τον Μάιο θα γίνει μονόδρομος. Διότι αν δεν μπορούν να νικήσουν θέλουν να παραμείνουν το μοναδικό μεγάλο κόμμα στην αντιπολίτευση, αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ σε χαμηλά (μονοψήφια)  ποσοστά.

Σε αδρές γραμμές ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τέσσερα πράγματα το βράδυ του Σαββάτου με την ομιλία του στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης:

  • Πρώτον, έδωσε. Σηματοδοτώντας με σαφήνεια το «τέλος των Μνημονίων», ανακοίνωσε άμεσες παροχές (στο τέλος του έτους θα δοθεί ο ετήσιος «μποναμάς», που δεν ξέρουμε ακόμα ποια μορφή θα έχει), παροχές από την 1-1- 2019 (αυξήσεις μισθών, μειώσεις φορών και εισφορών και του ΕΝΦΙΑ, αναδρομικά σε πολυάριθμες ομάδες κ.α).
  • Δεύτερον, έταξε. Η περικοπή των συντάξεων δεν θα γίνει. Οριστικό. Οσοι αφελείς της αντιπολίτευσης είχαν πιστέψει ότι θα πάει σε εκλογές με κομμένες συντάξεις, για να συντριβεί, ας ξυπνήσουν. Το παιχνίδι έχει κι άλλους γύρους. (Οσοι διαβάζουν προσεκτικά αυτή τη στήλη, γνωρίζουν ότι απομένει το τρίτο μέρος της συνταγής, η πόλωση).
  • Τρίτον, έδωσε διαβεβαιώσεις στους δανειστέςότι θα τηρήσει τη δέσμευση για τα πλεονάσματα. Είναι σαν να τους έλεγε: «Δεν έχετε κανένα λόγο να επιμένετε για τις συντάξεις».
  • Τέταρτον, ξεκαθάρισε ότι δεν τον απασχολεί η «αντίδραση των αγορών», αφού για δύο χρόνια η χώρα δεν χρειάζεται να δανειστεί (έχει «μαξιλάρι» με τη βοήθεια των δανειστών). Τώρα απομένει να «μετρηθούν» όλα αυτά.

Ο κ. Τσίπρας έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Μέχρι τις εκλογές έχει  σχεδόν εννιά μήνες, αν αυτές γίνουν τον προσεχή Μάιο. Σε αντίθεση με τα νομιζόμενα, το θέμα αυτό δεν έχει λήξει. Υπάρχουν και υποστηρικτές της άποψης  ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας (Οκτώβριος 2019).

Η μέτρηση της απόδοσης των μέτρων και των εξαγγελιών θα γίνει στις αρχές του 2019, όταν θα γίνει το πρώτο «ταμείο»(θα έχει δοθεί το κοινωνικό μέρισμα, οι συνταξιούχοι θα πάρουν τις ίδιες συντάξεις και όχι κομμένες κ.α).

Ο κ. Τσίπρας προσδοκά ότι τα μέτρα αυτά θα ενισχύσουν το «φρόνημα» των έως τώρα απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κι έτσι θα μειωθεί  η ψαλίδα της διαφοράς από τη ΝΔ. Ηδη η πρώτη μεταμνημονιακή δημοσκόπηση (η οποία έγινε πριν από τις χτεσινές εξαγγελίες Τσίπρα) δείχνει μια τέτοια τάση.

Η ΝΔ προηγείται μεν με μεγάλη διαφορά, αλλά η διαφορά αυτή μειώθηκε κατά τρεις μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας. Το ποσοστό της ΝΔ είναι ελαφρά πτωτικό, του ΣΥΡΙΖΑ ανοδικό κι ας έχει προηγηθεί το Μάτι.

Όλα τα άλλα μικρότερα κόμματα συμπιέζονται (εδώ η σημερινή και εδώ η προηγούμενη δημοσκόπηση). Αυτός είναι ο βασικός στόχος του κ. Τσίπρα και του επιτελείου του: η μείωση της διαφοράς από την ΝΔ.

Αν αυτή είναι σημαντική, η απόφαση για εκλογές  τον Μάιο θα γίνει μονόδρομος. Διότι έτσι θα εξυπηρετείται η βασική επιδίωξή τους: αν δεν μπορούν να νικήσουν, να παραμείνουν το μοναδικό μεγάλο κόμμα στην αντιπολίτευση, αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ σε χαμηλά (μονοψήφια)  ποσοστά. Το πρώτο βήμα για την επίτευξη του στόχου αυτού έγινε χτες. Θα ακολουθήσουν κι άλλα τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Τσίπρας έχει και σχέδιο και στόχους. Και όσοι τον υποτιμούν και  θεωρούν ότι το παιχνίδι έχει ήδη λήξει κάνουν λάθος. Οπως έκαναν και το 2015, που άλλα υπολόγιζαν («αριστερή παρένθεση») και άλλα τους βγήκαν.

Γιώργος Καρελιάς

Πηγή: Protagon.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "