Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή

Κατηγορία: Απόψεις Πολιτικά


Έκτακτο. Ανταπόκριση από τις Σπέτσες. Ο Κώστας Καίσαρης, έχει συγκλονισθεί από το γεγονός της παρουσίας των Αλέξανδρου Λυκουρέζου - Παναγιώτη Κουρουμπλή κι απαγγέλλει Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη.

---------------------

Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή

«Τ’ ΑΗΔΟΝΙΑ δεν σ αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες», έχει πει ο ποιητής. Η ταπεινότητά μου, δεν βρίσκεται στη Κύπρο. Στις Σπέτσες διατελώ φιλοξενούμενος. Κι από ύπνο πάω καλά. Αυτό που συντάραξε την ηρεμία κατοίκων και περιηγητών ήταν η άφιξης επιφανών προσωπικοτήτων.

Του λαβωμένου από τα βέλη του έρωτα, Αλεξάνδρου Λυκουρέζου και του ανυπέρβλητου Παναγιώτη Κουρουμπλή, συνοδευόμενου, από τιμητικού αγήματος. Ο πάντα γοητευτικός Αλέξανδρος, εθεάθη επιβαίνων σε μόνιππο, με ανεμίζουσα τη λευκή κόμη του.

ΚΑΙ καθώς, τον καμάρωνες ντούρο και κοτσονάτο, το πρώτο που σου ήρθε να πεις, ήτανε, «φτου σκόρδα». Που το είχανε ματιάσει το παλληκάρι. Το είχανε γλωσσοφάει. Να μη δούνε άνθρωπο να προκόψει. Κι είχε λιποθυμήσει στου Zonars ο Αλέξανδρος, ταβλιάστικε και τον τρέχανε στο ρυθμιστικό. Φως φανάρι, ότι επρόκειτο για κακό μάτι.

Όλοι, είχανε πέσει απάνω καταπάνω να τους φάνε. Αυτό ο Λυκουρέζος με τη Καλογρίδη, εκείνο, το άλλο, δεν τα αφήνανε τα παιδιά σε ησυχία. Μέχρι που φτάσανε να γράψουνε για χωρισμό-βόμβα. Με συνέπεια να υποχρεωθεί ο Αλέξανδρος να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση – απάντηση: «Μην ανακυκλώνετε αναληθή δημοσιεύματα».

Πέρα από τη πλάκα, μια χαρά ξηγιέται ο Αλέξανδρος. Να μην λησμονούμε ότι βρίσκεται μεταξύ ενενήντα και θανάτου. Άλλοι σ’ αυτή την ηλικία, δεν μπορούνε να πάνε από τη κρεβατοκάμαρα στη τουαλέτα.

Ο Λυκουρέζος είναι καλπάζων συνταγματάρχης. Τα βράδια βγαίνει στα μπιστρό του Κολωνακίου. Τον χειμώνα πήγαινε στο Βοσκόπουλο. Έκανε ταξίδια. Βενετίες, Μαλδίβες. Όταν έχεις νέα γυναίκα δίπλα σου, έχεις υποχρεώσεις.

ΤΗ κόβεις δηλαδή τη Καλογρίδη, για να τη βγάζει το Σαββατόβραδο, με Σπύρο Παπαδόπουλο, «στην υγειά μας»; Και με αλυσίδες να τη δέσεις, θα λυθεί σαν τον Κόπερφιλντ και θα βγει έξω. Να μιλήσουμε όμως σοβαρά. Μια χαρά ξηγιέται ο Αλέξανδρος. Η μήπως, υπήρχε περίπτωση να έβρισκε κάτι καλύτερο; Στην ηλικία του, μία τρελή, είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή. Τι άλλο, να έκανε δηλαδή; Να δημιουργούσε σοβαρή σχέση στα 84;

Με μία κυρία, ανάλογης ηλικίας, για να πηγαίνουν μαζί στο Μέγαρο Μουσικής και σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις; Που όλα τα παλτά μυρίζουνε ναφθαλίνη; Μόνο με μία τρελή δίπλα σου, περνάς καλά.

Ή μήπως τον κόβεις για κανένα κορόιδο να μην ξέρει τι κάνει; Κανονική γυναίκα να έχεις δίπλα σου, θα σε τρελάνει. Με μία τρελή, αντιθέτως θα περάσεις καλά. Αν ήτανε πατέρας σου ο Αλέξανδρος, απόλυτα ευχαριστημένος θα ήσουνα για την επιλογή του.

Το κεφάλι σου ήσυχο θα είχες ότι είναι μία χαρά. Γυναίκα να είναι στα καλά της, δεν γίνεται να βρεις. Δεν υπάρχει. Τρέλα, με τρέλα όμως, έχει διαφορά. Όπως η χοληστερίνη. Υπάρχει η καλή, υπάρχει και η κακή.

Φως φανάρι, ότι η τρέλα της Καλογρίδη, είναι καλή. Δεν σε ταλαιπωρεί. Σε ξεκουράζει. Κι όπως έχει πει άλλωστε ο Βίκτωρας Ουγκό, «οι πουτάνες κι οι τρελές έχουνε τις τύχες τις καλές».

ΚΙ από τον Σεφέρη στον Οδυσσέα Ελύτη: «Άσμα ηρωικό και πένθιμο». Όχι, «για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», αλλά για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο οποίος, επίσης βρίσκεται στις Σπέτσες. Αν τελικά κάνει ο Αλέξης αυτό που φημολογείται, δεν θα του το συγχωρήσω ποτέ. Στον επικείμενο ανασχηματισμό, να σφουγγαρίσει τον υπερήφανο Κουρουμπλή.

Επειδή, όπως λένε οι κακοήθεις, όπου τον έβαλε τα έκανε μούτι. Και κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του, λέει κουταμάρες. Μόνο κουταμάρες. Είναι προφανές ότι ο ανυπέρβλητος Πάνος, έχει πέσει θύμα συκοφαντίας. Τον ζηλεύουνε και θέλουνε το κακό του. Το πλήγμα όμως, αν τελικά μείνει εκτός κυβέρνησης θα είναι ανεπανόρθωτο.

Ο Κουρουμπλής είναι η ζωντανή απόδειξη, ότι το ΠΑΣΟΚ, είναι εδώ ενωμένο δυνατό. Ο Κουρουμπλής, είναι το ζωντανό παράδειγμα, ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σε οδηγήσει παντού, αρκεί να το εγκαταλείψεις έγκαιρα. Με το που άρχισε το καράβι της Χαριλάου Τρικούπη να μπάζει νερά, πρώτος πήδηξε ο Κουρουμπλής. Κι ύστερα τα ποντίκια.

Ο ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ, με υψηλές επιδόσεις στο ζεϊμπέκικο, την είδε με τη μία τη δουλειά, ότι ο Σύριζα πάει για μεγάλα ψάρια κι έκανε τη μεταγραφή. Έβλεπε μπροστά. Με συνέπεια, αυτή η φαρμακόγλωσσα, η Χριστοφιλοπούλου, να του τη πει στη Βουλή: «Ο Κουρουμπλής, όπως είδε φως και μπήκε στο ΠΑΣΟΚ, έτσι είδε φως και μπήκε και στον Σύριζα».

Επειδή ζηλεύει τη πολιτική οξυδέρκειά του. Σχετικά ωστόσο με το πολιτικό του παρελθόν, έχει τοποθετηθεί ο ίδιος ο Παναγιώτης. Αυτός ο ανιδιοτελής ιδεολόγος. «Ένας απλός βουλευτής ήμουνα στο ΠΑΣΟΚ».

Δεν ήταν Υπουργός σαν τον Τζοχατζόπουλο για να του καταλογίσεις ευθύνες. Και του λόγου το αληθές αποδεικνύει το φτωχό και ταπεινό, Ε9 του: Ακίνητα 19, αποθήκες 9, γκαράζ 4, αυτοκίνητα 3. Ψιλοπράματα.

ΑΝ καρατομηθεί ο Κουρουμπλής, κόβεται ο ρους της νεότερης πολιτικής ιστορίας. Ο Αλέξης θα χάσει τον πλέον πιστό στρατιώτη. Και στη φωτιά, να του πει να πέσει, ο Παναγιώτης δεν θα φέρει αντίρρηση. Όπως ακριβώς, το έχει τραγουδήσει η μέγιστη Μαρινέλα,

«γιά σένανε μπορώ να βγω να ζητιανέψω, κάθε ντροπή, ν’ αντέξω.

Για σένανε μπορώ γυμνή να βγω στους δρόμους, αντίθετα στους νόμους και κάθε ιερό.

Για σένανε μπορώ, τις φλέβες μου να σκίσω, το αίμα μου ν’ αφήσω να τρέξει σα νερό.

Για σένανε μπορώ, φονιά να προσκυνήσω, λεπρό να τον φιλήσω.

Για σένανε μπορώ πατρίδα να προδώσω, Χριστέ ντρέπομαι τόσο και όμως το μπορώ».

Ο γιγαντιαίος Κουρουμπλής, όμως, δεν έμεινε στα λόγια. Όλα αυτά τα έκανε πράξη. Άντεξε όλες τις ντροπές. Ξεβρακώθηκε, ξεφτιλίστηκε, να υπογράφει μνημόνια. Ζητιάνεψε προγράμματα διάσωσης. Προσκύνησε, Μέρκελ και Σόιμπλε.

Φίλησε σταυρωτά τον ακροδεξιό Πάνο Καμμένο. Πρόδωσε τη πατρίδα, όταν συμφώνησε το «όχι» του δημοψηφίσματος, να γίνει «ναι».

Τα πάντα έκανε, για να γίνει Υπουργός. Καμιά αντίρρηση δεν έφερε. Σε τίποτα δεν είπε όχι. Αγόγγυστα, αβασάνιστα. Και χωρίς να ντρέπεται, όπως η Μαρινέλα.

Κώστας Καίσαρης

Στημουσική επιλογή Johnny Cash-The Man Who Could’t Cry…


Πηγή: to10.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "