Μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας «η γεροντολαγνεία» της ελληνικής κοινωνίας,

Κατηγορία: Απόψεις Πολιτικά


Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ούτε το χρέος, ούτε η ανάπτυξη, ούτε η γραφειοκρατία, ούτε η διαφθορά.  Δυστυχώς ως κοινωνία ότι είμαστε σε ελεύθερη πτώση προς τον αφανισμό, απλά και μόνον διότι οι νέοι στην Ελλάδα είναι παραπεταμένοι και κουμάντο κάνει ακόμα η Γενιά του Πολυτεχνείου. Πρέπει να αντιστραφεί άμεσα η γεροντολαγνεία της ελληνικής κοινωνίας, αλλιώς μαύρο φίδι που μας έφαγε!

----------------------------

Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ούτε το χρέος, ούτε η ανάπτυξη, ούτε η γραφειοκρατία, ούτε η διαφθορά. 

Χωρίς πολλή σκέψη κάποιος μπορεί να αντιληφθεί ότι τα παραπάνω είναι εύκολο να λυθούν σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας αρκεί κάποιος να πάρει απόφαση να σπάσει τους αναχρονιστικούς κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της χώρας, και να δώσει τη δυνατότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, την εργατικότητα και την ευρηματικότητα του Έλληνα να εκφραστούν, απλά κόβοντας τα δεσμά με το κακό παρελθόν.

Με λίγη παραπάνω σκέψη και την καθοδήγηση από τους καθ’ ύλην ειδικούς και μια νέα γενιά τολμηρών πολιτικών που να μη φοβούνται να αντιγράψουν λειτουργικά μοντέλα κρατικής λειτουργικότητας που αποδίδουν καρπούς στο εξωτερικό, σε ορίζοντα το πολύ πενταετίας η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένα παράδειγμα εξέλιξης και ανταγωνιστικότητας, πέρα από κάθε απαισιόδοξη σημερινή πρόβλεψη.

Το πρόβλημα όμως της πληθυσμιακής διάβρωσης της Ελλάδας, ως αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας που έχει επιφέρει γήρανση στον πληθυσμό της χώρας, και προσφάτως το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης νέων και μορφωμένων που ονομάσαμε "αιμορραγία μυαλών" (brain drain) δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ηλικιακής κατανομής του πληθυσμού της Ελλάδας που δεν λύνεται σε ορίζοντα πενταετίας αλλά πιθανόν ούτε και σε ορίζοντα εικοσιπενταετίας. 

Μετά από την απώλεια 650.000 νέων κυρίως Ελλήνων στην οικονομική μετανάστευση σε βορειοευρωπαϊκές χώρες, η ηλικιακή κατανομή έχει το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού σε ηλικίες που είτε είναι εκτός παραγωγικής διαδικασίας, είτε πλησιάζουν σε αυτές επικινδύνως. 

Οι έλληνες πολίτες σε ηλικία 20 ως 24 είναι περίπου ισάριθμοι με τους έλληνες σε ηλικία 65 ως 69. Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι πρώτοι θα έπρεπε να είναι πολλαπλάσιοι από τους δεύτερους,, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξουν χρηματοδοτικά τη λειτουργία του Κοινωνικού κράτους για τους δεύτερους.

Μία σύντομη ματιά στο γράφημα της ηλικιακής κατανομής των Ελλήνων, που μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να βρει στο CIA World Factbook, δείχνει ότι η πληθυσμιακή πυραμίδα της Ελλάδας δεν είναι καθόλου πυραμίδα αλλά μάλλον βέλος με φαρδιά κεφαλή και στενό μίσχο. 

Αυτό θα επηρεάσει όχι μόνο την οικονομική εξέλιξη της χώρας, αλλά και την αμυντική της δυνατότητα σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή-μπαρουταποθήκη με έντονες αμφισβητήσεις συνόρων, εθνοτικής διαμάχης και αλυτρωτικών διεκδικήσεων. 


https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gr.html

  • 0-14 years: 13.83% (male 767,245/female 722,313)
  • 15-24 years: 9.67% (male 532,179/female 509,487)
  • 25-54 years: 42.45% (male 2,275,984/female 2,295,082)
  • 55-64 years: 13.13% (male 692,420/female 721,641)
  • 65 years and over: 20.91% (male 986,816/female 1,265,310) (2017 est.)

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο παραπάνω γράφημα που επικαιροποιήθηκε το 2016, υπό την ηγεσία της Γενιάς του Πολυτεχνείου (ΓτΠ) η ελληνική κοινωνία τα σκάτωσε! Έκοψε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόταν, και τώρα επιταχύνει προς το κράσπεδο με το κεφάλι. 

Σε διάρκεια 3-4 δεκαετιών η ΓτΠ κατάφερε να αποτρέπει τους νεότερους να τεκνοποιούν επαρκώς για την αναπλήρωση του πληθυσμού, με σωρεία προνομίων στις μεγαλύτερες ηλικίες (τεράστια εφάπαξ και χαριστικές συντάξεις αναντίστοιχες των εισφορών) που μεταφράζονταν σε αυξημένα βάρη προς ακριβώς εκείνες τις ηλικίες που χρειάζονται μειωμένες επιβαρύνσεις για να επικεντρώσουν τους πόρους τους στη δημιουργία οικογένειας.

Τόσο μεγάλες μάλιστα ήταν οι επιβαρύνσεις προς τους νέους και την παραγωγική οικονομία, ώστε τα παιδιά να θεωρούνται σήμερα φορολογικό τεκμήριο, συν το γεγονός ότι λόγω των επιβαρύνσεων η οικονομία να αδυνατεί να διατηρήσει επαρκή αριθμό θέσεων εργασίας για το περίπου 50% των νέων κάτω των 29 ετών, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις "συντάξεις" για το 30% του πληθυσμού, με €250 δισ. φόρους στα τελευταία 18 χρόνια! Χώρια πόσα αφαιρέθηκαν από την παραγωγική οικονομία ως δήθεν συνταξιοδοτικές εισφορές προς αναδιανομή. 

Για να αντιστραφεί η επιτάχυνση της χώρας προς τον αφανισμό λόγω της υπογεννητικότητας και της αιμορραγίας μυαλών πρέπει να ληφθούν μέτρα κοσμοϊστορικού μεγέθους. 

Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να αντιστραφεί η τάση αφανισμού της χώρας (όπως διαφαίνεται ξεκάθαρα) με αντιστροφή της αναδιανομής από τις μεγάλες ηλικίες προς τις ηλικίες δημιουργίας οικογένειας, αν θα πρέπει το κράτος να χαρίζει διαμερίσματα των 150 τετραγωνικών με απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, με τη γέννηση του τρίτου παιδιού μιας οικογένειας (από αυτά που κατάσχουν), αν θα πρέπει να μηδενιστεί ο φόρος εισοδήματος και να επιστρέφεται ο ΦΠΑ για 20 χρόνια σε όποιον κάνει παιδί πριν τα 25 του, ή να αναπληρώνεται στο 150% ο μισθός για τρία χρόνια όποιας Ελληνίδας κάτω των 30 είναι έγκυος;

Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι πρέπει να αντιστραφεί άμεσα η γεροντολαγνεία της ελληνικής κοινωνίας, αλλιώς μαύρο φίδι που μας έφαγε!

Δυστυχώς όμως δεν βλέπω να έχουμε αντιληφθεί ως κοινωνία ότι είμαστε σε ελεύθερη πτώση προς τον αφανισμό, και φοβάμαι πολύ ότι δεν θα το καταλάβουμε πριν να είναι πολύ αργά, απλά και μόνον διότι οι νέοι στην Ελλάδα είναι παραπεταμένοι και κουμάντο κάνει ακόμα η ΓτΠ.

Άγης Βερούτης

Πηγή: capital.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "