Κυνηγώντας την πολιτική «ανάταση»: Σχέδιο «Νέμεσις» για να ξαναστήσουν το «ηθικό πλεονέκτημα»

Κατηγορία: Απόψεις Πολιτικά


του Παναγιώτη Στάθη*

Επιχείρηση «καθαρά χέρια» (που πιθανότατα θα καταλήξει σε παρωδία), με στόχο χιλιάδες κρατικούς λειτουργούς οι οποίοι θα στοχοποιηθούν για επικοινωνιακούς λόγους εν όψει εκλογών, στήνεται από νοσηρούς κυβερνητικούς εγκεφάλους, σε συνεργασία με «ελεγχόμενο» μέρος της Δικαιοσύνης. 

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, το σχέδιο επιτάσσει ενεργοποίηση παλιάς εισαγγελικής παραγγελίας η οποία αφορά συμβάσεις του Δημοσίου σε όλους τους τομείς, προκειμένου με απλές «υπόνοιες» να βρεθούν υπό έλεγχο πάνω από 1.000 πρόσωπα τα οποία θεωρούνται «πολιτικά προσκείμενα» στην αντιπολίτευση.

Η τυχόν έρευνα θα αφορά: 

Τα μέλη 4.000 αρχών που -κατά το παρελθόν- ήταν εξουσιοδοτημένες να αναθέτουν προμήθειες του Δημοσίου, δηλαδή χιλιάδες κρατικοί υπάλληλοι οι οποίοι συμμετείχαν απλώς σε διοικητικά συμβούλια, χωρίς ουσιαστική δυνατότητα ελέγχου και τελικής υπογραφής.

Επιτροπές προμηθειών στον στενό δημόσιο τομέα, τον ευρύτερο, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία (κυρίως), Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λπ.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 

Η απόφαση που πρόσφατα ελήφθη σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης τελικά έχει έντονα στοιχεία «αστυνομικής μυθυστοριογραφίας». Ουσιαστικά πρόκειται για το «πάτημα» του κουμπιού για την υλοποίηση μιας παλαιότερης στρατηγικής κυβέρνητικής επιλογής που είχε να κάνει με το δόγμα «έλεγχος δικαιοσύνης-κάθαρση-σπίλωση πολιτικών αντιπάλων» να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

ΜΠΑΡΑΖ ΔΙΩΞΕΩΝ

Η επιλογή πλέον είναι ξεκάθαρη. Θα στηθούν εδώλια μέσω διώξεων σε σειρά προσώπων της δημόσιας διοίκησης (κυρίως προ του 2015) τα οποία θα πρέπει να αιτιολογήσουν αποφάσεις που ελήφθησαν από συμμετοχές σε διοικητικά συμβούλια.

Τα πρόσωπα αυτά είναι κρατικοί υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών του στενού αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, υπουργείων, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και άλλων οργανισμών. Ο τρόπος είναι απλός και σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να έχει εντοπιστεί πράγματι άδικη πράξη για να δημιουργηθεί το κύμα των «διώξεων» που απαιτούνται.

ΟΜΑΔΕΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ 

Αρκεί συγκεκριμένοι υπάλληλοι, που πλέον (μετά το 2015) έχουν ενταχθεί ή στρατολογηθεί ως τοποτηρητές στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, να αρχίσουν να καταθέτουν μια μακρά σειρά μηνυτήριων αναφορών με τις οποίες θα περιγράφουν «υπόνοιες διάπραξης αδικημάτων για τη λήψη αποφάσεων από προηγούμενες διοικήσεις». 

Για τον σκοπό αυτόν έχουν σχηματιστεί ειδικές ομάδες «τεκμηρίωσης», οι οποίες έχουν μοναδικό αντικείμενο να στραφούν κατά δικαίων και αδίκων και να σχηματοποιήσουν το σχέδιο «Νέμεσις». Οι αναφορές αυτές είναι συνήθως γενικόλογες και απλώς εκφράζουν υποψίες «διασπάθισης δημόσιου χρήματος». Παράλληλα γίνονται -ταχύτατα- γνωστές σε συγκεκριμένα ΜΜΕ που είναι έτοιμα «να αποκαλύψουν το σκάνδαλο».

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 

Η δημοσιοποίηση των αναφορών και του «σκανδάλου» είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει ένα ντόμινο επικαιρότητας. Αυτονόητο είναι πως θα ακολουθήσει η παρέμβαση της Δικαιοσύνης, η οποία αφού παραλάβει τη μηνυτήρια αναφορά και αναγνώσει τα δημοσιεύματα, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να διατάξει εισαγγελική έρευνα.

Άλλωστε για να διερευνηθεί μια υπόθεση χρειάζεται μόνο καταγγελία και για να διωχθεί κάποιος -με βάση τον νόμο- απαιτούνται απλώς ενδείξεις και όχι αποδείξεις ενοχής.

Η εντολή έρευνας όμως θα πυροδοτήσει εκ νέου δημοσιεύματα από το σύνολο του Τύπου, αλλάζοντας την ατζέντα, με πηχιαίους τίτλους, «για την αποκάλυψη της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση».

Στο μεσοδιάστημα, αν κάποιος από τους δυστυχείς «εμπλεκομένους» τολμήσει να αντιλέξει, θα εισπράξει δημοσίως κι ένα «δεν δικαιούσαι διά να ομιλείς»!

Ο ΣΤΟΧΟΣ 

Τα αλλεπάλληλα κρούσματα, όμως, που θα «αποκαλυφθούν» θα δημιουργήσουν ένα δίπολο: αφενός «χτύπημα κατά της διαφθοράς και διαπλοκής», που αποτελεί άλλωστε και το βασικό πεδίο ρητορικής της κυβέρνησης, και αφετέρου θα μεταφερθεί το βάρος στην αντιπολίτευση, η οποία θα καλείται να απολογηθεί «για όσα έγιναν από δικούς της ανθρώπους».

Η στόχευση είναι απλή: Η ανάκτηση του «ηθικού πλεονεκτήματος» και ο λίθος του αναθέματος σε αυτούς «που κυβέρνησαν 40 χρόνια».

Εν όψει μάλιστα της εκλογικής αναμέτρησης που αναπόφευκτα -για την κυβέρνηση- θα έρθει, η μετατόπιση της συζήτησης σ' αυτό το πεδίο προφανώς θα στρέψει την προσοχή του κόσμου από τα βασικά προβλήματα της καθημερινότητάς του στο θυμικό και την οργή, βασικό συστατικό της ψήφου προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΙ ΜΕΤΑ; 

Την επόμενη ημέρα των εκλογών, όταν πιθανόν τη χώρα θα κυβερνά μια άλλη κυβέρνηση, τι θα γίνει; Η Δικαιοσύνη, με τη γνωστή καθυστέρηση στον χειρισμό υποθέσεων, θα κληθεί να αποφανθεί αν οι καταγγελίες αυτές είναι ορθές και αν αυτοί οι άνθρωποι διέπραξαν κάποιοι αδίκημα. Τότε, ελλείψει στοιχείων, οι περισσότερες θα μπουν στο αρχείο.

Τι θα κάνει όμως τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν ως αντιπολίτευση;

Μα βέβαια θα καταγγείλει την -τότε- κυβέρνηση ότι κουκούλωσε, όπως παλιά, τα σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής που αποκάλυψε εκείνος ως κυβέρνηση. Εν ολίγοις, ο συγγραφέας του αστυνομικού μυθιστορήματος κερδίζει πάντα.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», Αρ. Φύλλου 9, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου.

Πηγή: liberal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "