5+1 ψέματα… των Τσίπρα-Καμμένου…

Κατηγορία: Απόψεις Πολιτικά


Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της, η χώρα θα βγει από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018, ανακτά την εθνική της κυριαρχία, μπαίνει στην εποχή τις δίκαιης ανάπτυξης,  πέτυχε εκεί που οι άλλοι απέτυχαν και τέλος  ήταν η μοναδική που προσέφυγε στις κάλπες αφού υπέγραψε συμφωνία με τους θεσμούς και όχι πριν. Μέσα από την συνοπτική παράθεση αυτών των πρωθυπουργικών αναφορών από τα Γιάννενα, μπορεί εύκολα κάποιος να εντοπίσει τουλάχιστον πέντε δεδομένα πολιτικά ψέματα και ένα εν δυνάμει.

1. Η χώρα, δεν θα βγει από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018, τότε θα σημειωθεί η τυπική λήξη του μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το μνημόνιο προβλέπει μέτρα θα οποία θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια με πιο χαρακτηριστικά από αυτά την μείωση των συντάξεων και την μείωση του αφορολόγητου από 1.1.2019. Εκτός από αυτά, με αντικειμενικούς όρους θα ληφθούν και νέα μέτρα τα επόμενα χρόνια για να επιτευχθούν οι απαιτητικοί στόχοι των πλεονασμάτων 3,5% από το 2019 έως το 2022 που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μακροχρόνιο μνημόνιο που σίγουρα δεν λήγει το 2018.

2. Από την στιγμή που η χώρα θα παραμένει κάτω από την αυστηρή επιτήρηση των δανειστών, δεν θα υπάρχει καμμία ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας ένα μεγάλο μέρος της οποίας εκχωρήθηκε από τα δυο πρώτα μνημόνια και διευρύνθηκε και από το τρίτο.  Οι δανειστές θα εξακολουθήσουν να εποπτεύουν με ασφυκτικό τρόπο την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι το 2022.

3. Δίκαιη ανάπτυξη με ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση μεγάλων αριθμητικά ομάδων του πληθυσμού, αποτελούν δυο ασύμβατες έννοιες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (16.10.2017) ένας στους τρεις Ελληνες βρίσκονταν το 2016 αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Το ποσοστό 35,6%, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο με τις προαναφερόμενες μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου.

4. Ο ισχυρισμός ότι «η κυβέρνηση πέτυχε, εκεί που οι άλλοι απέτυχαν», με την έννοια που επιχειρεί να δώσει ο Τσίπρας, είναι παντελώς αβάσιμος. Αυτό που πέτυχε είναι ένα τρίτο μνημόνιο με κόστος περίπου 100 δις. ευρώ από τις «περήφανες διαπραγματεύσεις» του καλοκαιριού του 2015 αλλά και τις επόμενες. Αλλά ακόμα και στα υπόλοιπα πεδία πολιτικής (υγεία, παιδεία, δημόσια διοίκηση, θεσμοί, διαπλοκή κ.α.), πολύ δύσκολα να ισχυριστεί κάποιος ότι σημειώθηκε κάποια επιτυχία συγκριτικά με το παρελθόν, στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για διαιώνιση μιας αρνητικής πραγματικότητας. 

5. Πράγματι, οι τελευταίες εκλογές πραγματοποιήθηκαν με την κοινωνία να γνωρίζει ότι έχει υπογραφεί ένα ακόμα μνημόνιο. Ωστόσο, είχε ακούσει τον Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να υπόσχονται ουσιαστικά ακύρωση των μέτρων του μνημονίου με τα περίφημα ισοδύναμα μέτρα, αντίμετρα ή το παράλληλο πρόγραμμα. Τίποτα από αυτά δεν εφαρμόστηκε, αντίθετα επιβλήθηκαν μεγάλοι φόροι, μειώσεις στις συντάξεις κ.ο.κ. για τα οποία οι ψηφοφόροι του Σεπτεμβρίου δεν είχαν ιδέα όταν πήγαιναν στις κάλπες. 

6. Το εν δυνάμει ψέμα, αποτελεί η επαναλαμβανόμενη υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο του 2019 με την ολοκλήρωση της τετραετίας. Τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει, ο Τσίπρας δεν θα περιμένει να εισπράξει το κόστος εφαρμογής των μέτρων που έχουν σαν αφετηρία τον Ιανουάριο του 2019. Όλα δείχνουν ότι η στρατηγική του κινείται γύρω από το αφήγημα: πανηγυρική έξοδος από τα μνημόνια το επόμενο καλοκαίρι, έξοδος στις αγορές, προσπάθειες για επιπλέον διορισμούς ως τότε, επίδειξη καλών προθέσεων για την επιχειρηματικότητα, φιλοδώρημα από το υποτιθέμενο πλεόνασμα. Όλο αυτό –και όχι μόνο-το πακέτο οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Γιάννης Παντελάκης

Πηγή: liberal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "