• Ανατροπή στην συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου: Με «ημερομηνία λήξεως» πλέον ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών
 • 16 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας: Άρρηκτα συνδεδεμένη με την Επιστήμη
 • Τζέιμι Λι Κέρτις: «Βασίλισσα του τρόμου», «Διπλή» διασημότητα, πλαστικές, χάπια και αλκοόλ (εικόνες)
 • Ξαναγράφεται η Ιστορία των Επιστημών: Οι Έλληνες γνώριζαν την Άλγεβρα 2500 χρόνια πριν και 1400 πριν τους Άραβες
 • Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Μηδενική αξιοπιστία στις αποφάσεις του για την προστασία της θρησκευτικής πίστης
 • Ο Μανώλης Καρπάθιος μελοποιεί Ηλία Βολιότη – Καπετανάκη (βίντεο)
 • Μουσείο Εθνικής Αντίστασης: Μνήμες από τον Πόλεμο 1940-41 και την Εθνική Αντίσταση
 • Τα Μυστήρια των Αρχαίων Ιπτάμενων Αρμάτων
 • Η Δολοφονία της Ελληνικής Γλώσσας ήταν και είναι στόχος εδώ και δεκαετίες…
 • Σημειολογική «Αναγνωσιμότητα» ή Πολιτικός Δονκιχωτισμός;

ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η ζωντανή ιστορία των Ποντίων: Μνήμες, ήθη και έθιμα

" Έχοντας ως επίσημη αφετηρία την ίδρυση της Σινώπης στα βόρεια παράλια της Μικράς Ασίας από Ίωνες ναυτικούς περίπου το 800 π.Χ, ξεκινάει η ιστορία του Ποντιακού πολιτισμού. Η αρχαιότερη αλλά και η νεότερη ιστορία των Ποντίων αποτελεί παράδειγμα δυναμισμού και πίστης. Όντας κατατρεγμένοι για ολόκληρες γενιές, κατάφεραν να επηρεάσουν με την κουλτούρα και με τον πολιτισμό τους ολόκληρο τον Ελληνισμό. "

Σεπ
17
Περισσότερα »
Δράκοι στην Ελλάδα (μύθοι, δοξασίες, πραγματικότητα)

" Στην αρχαία Ελληνική μυθολογία υπήρχαν τέσσερις κατηγορίες (είδη) Δρακόντων: οι Δράκοντες ερπετά – οι θαλάσσιοι Δράκοντες (κήτη) – η Χίμαιρα (πύρινη ανάσα) και οι θηλυκοί Δράκοντες (Δράκαινες). Η λέξη δράκων προέρχεται από την αρχαία ελληνική δέρκομαι = βλέπω καθαρά. Το πρώτο είδος (Δράκοντες ερπετά) αφορά τόσο την αρχαία παράδοση όσο και τους θρύλους. Διευκρινίζεται ότι οι αρχαίοι με τον όρο «θρύλος» εννοούσαν τα πλάσματα που κατοικούσαν σε μακρινά σημεία της γης. "

Σεπ
12
Περισσότερα »
Οι Έλληνες του Πόντου είναι ακόμη εκεί – «Στο σπίτι μας μιλάμε μόνο ρωμέικα…»

" Άλλαξαν και θρησκεία κάμποσες φορές. Μα την γλώσσα την κράτησαν. “Εμείς μιλάμε αρχαίο ελληνικά” την γλώσσα των προγόνων μας”. Τον 18ο αιώνα έγιναν στην περιοχή πολλοί βίαιοι εξισλαμισμοί. Λίγο πιο πέρα, ήταν τα σύνορα με την μεγάλη Ρωσική Αυτοκρατορία. Ο αντίπαλο δέος των Οθωμανών. Το κράτος ήθελε πιστούς μουσουλμάνους κοντά στα σύνορα και όχι πληθυσμούς ομόδοξους των Ρώσων. "

Απρ
23
Περισσότερα »
Ισορόκου Γιαμαμότο – Ο Ιάπωνας Ναύαρχος που ισοπέδωσε το Περλ Χάρμπορ και η επιχείρηση «Εκδίκηση» των Αμερικανών (φωτό & βίντεο)

" «Επιχείρηση Εκδίκηση» ήταν η κωδική ονομασία της επιχείρησης, που ανατέθηκε τη νύχτα της 17ης προς 18 Απριλίου του 1943 στους Αμερικανούς πιλότους της βάσης Henderson Filed στις Νήσους Σολομώντος. Στόχος της “Operation Vengeance” ήταν ο ναύαρχος Ισορόκου Γιαμαμότο. που σχεδίασε και διέταξε την επίθεση, στο Περλ Χάρμπορ΄, επικεφαλής του Ιαπωνικού στόλου. "

Απρ
23
Περισσότερα »
"Προσφυγιά και Μετανάστευση κοιτίδες πολιτισμού" - εκδήλωση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

" Τρίτη 17 Απριλίου στις 19.30 μ.μ. στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου, το Μορφωτικό ίδρυμα της Ε.Σ.Η.Ε.Α. διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: "Προσφυγιά και Μετανάστευση κοιτίδες πολιτισμού" και ομιλητές τους Δημοσιογράφους και συγγραφείς Ηλία Βολιότη Καπετανάκη & Παντελή Μπουκάλα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ζωντανή εκτέλεση τραγουδιών της προσφυγιάς και της μετανάστευσης… "

Απρ
14
Περισσότερα »
Vukentra.gr: Χαρούμενο και υγιές 2018 και «ποτέ ξανά οι ΑΛΛΟΙ να αποφασίζουν πριν από μας, για μας»

" Το Vukentra.gr εύχεται σε όλους, μικρούς, μεγάλους, ανήλικους, ενήλικες, ηλικιωμένους, εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, άστεγους, ετερόφυλους, ομοφυλόφιλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς, ψηφοφόρους, πολιτικούς, αθλητές, ανήμπορους, εγκαταλειμμένους και μη, φτωχούς και κονομημένους και συνολικά σε όλο τον κόσμο το νέο έτος να τους βρει και να τους φέρει υγεία και ηρεμία ψυχής. "

Δεκ
31
Περισσότερα »
Το λεξικό της μαγκιάς… (Η γλώσσα των κουτσαβάκηδων στις αρχές του 20ου αιώνα!!!)

" Έγινε το μάλε-βράσε… ο Ασίκης έκανε τσαμπουκά στο βλάμη της γιαβουκλούς του… αφού το γιαγκίνι δεν μπορείς εύκολα να το κάνεις ζάφτι. Πάτησε το ζωνάρι του και πήρε τη δίκοπη να ξεπλύνει την ντροπή, να μην τον κογιονάρουν οι κουσελιάρηδες στην πιάτσα… Ποιες ήταν οι λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι κουτσαβάκηδες στις αρχές του 20ου αιώνα; "

Αυγ
23
Περισσότερα »
Ο Βασιλιάς που έστεψε βασίλισσα τον σκελετό της ερωμένης του….

" Ο βασιλιάς δολοφόνησε την ερωμένη του γιου του Ινές, ο οποίος την ξέθαψε και την παντρεύτηκε μετά το θάνατο του πατέρα του. Ο φρικτός σκελετός, με ελάχιστα απομεινάρια νεκρού μαυρισμένου δέρματος, ήταν ντυμένος με ακριβό φουστάνι και στολισμένος με αστραφτερά μοναδικά κοσμήματα. Η Ινές είχε στεφθεί με όλους τους τύπους βασίλισσα της Πορτογαλίας  "

Μαϊ
16
Περισσότερα »
Castrignano dei Greci: Η πόλη της Ιταλίας στην οποία μιλάνε μόνο ελληνικά!

" H κωμόπολη-οικισμός Castrignano dei Greci, βρίσκεται νότια από την πόλη Λέτσε, είναι μία μικρή πόλη της οποίας οι κάτοικοι μιλούν μια ελληνική διάλεκτο και η οποία χτίστηκε από Κρήτες της μινωικής εποχής. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι σημερινοί κάτοικοι των ελληνόφωνων χωριών της Απουλίας είναι κατευθείαν απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, κάποιοι άλλοι ότι κατάγονται από τους Βυζαντινούς. "

Μαϊ
03
Περισσότερα »
Ο Μεγάλος Θεός Καρνάβαλος και ήθη και έθιμα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα…

" Οι Απόκριες στην Ελλάδα, που αποκαλούνται από το λαό και «Μεγάλες Αποκριές» στην Κύπρο «Μεγάλες Σήκωσες» διαρκούν τρεις εβδομάδες και ξεκινούν την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μαζί με το Τριώδιο. Σαν έθιμο έχουν παγανιστικό χαρακτήρα και έρχονται από τα βάθη των αρχαιοελληνικών χρόνων. Διαβάστε τι πρεσβεύει ο Καρνάβαλος και ποια τα δρώμενα ανά περιοχή… "

Φεβ
26
Περισσότερα »
Έλληνες Βρυκόλακες: Υπήρχαν, υπάρχουν ή… Μύθοι και πραγματικότητα…

" Οι Βρυκόλακες ζούσαν από πάντοτε στην Παράξενη Ελλάδα σε πολύ μεγάλους αριθμούς, πυροδοτώντας τους πιο επίμονους θρύλους και περιστατικά. Η Ελλάδα είναι από τις βασικές γενέτειρες των δοξασιών και των αμέτρητων ιστοριών για Βρυκόλακες (ίσως μάλιστα να είναι και η πρώτη), μαζί με τη Σερβία, τη Μικρά Ασία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, και τη Ρωσία… "

Ιαν
14
Περισσότερα »
Υπάρχει ή όχι τεράστιο Υπόγειο δίκτυο από σήραγγες κάτω από την Ευρώπη! Θεωρίες συνωμοσίας ή...

" Ένα αμέτρητο δίκτυο από υπόγειες αμέτρητες σήραγγες κρύβεται κάτω από τις πόλεις και τα δάση της Ευρώπης. Πρόκειται για τεχνητές σήραγγες, ο χρόνος και η κατασκευή των οποίων υπολογίζεται περίπου τον 10ο με 13ο αιώνα αλλά ακόμα και μέχρι 50.000 χρόνια π.χ. Από αυτές έχει εξερευνηθεί μόνο ένα μικρό ποσοστό περίπου το 2% οι οποίες είναι νεότερης κατασκευής το δε υπόλοιπο 98% όχι… "

Ιαν
11
Περισσότερα »
Ελληνικά επώνυμα: Από πού βαστάει η σκούφια μας;

" Όπως ακριβώς τα ονόματα έτσι και τα επώνυμα (ή «τα οικογενειακά μας ονόματα» αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την ορολογία του Μανώλη Τριανταφυλλίδη) όχι μόνο σημαίνουν κάτι, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να μας δώσουν στοιχεία για τη... γεωγραφική καταγωγή τους, την παλαιότητά, ακόμη και τη γλωσσική τους ιδιαιτερότητα.  "

Ιαν
02
Περισσότερα »
Δέκα από τους πιο άτυχους ανθρώπους του κόσμου! Οι παράξενες ιστορίες τους…

" Εάν νομίζετε πως σήμερα δεν είναι η τυχερή σας μέρα, κρατήστε μια δεύτερη σκέψη για τους πιο...άτυχους ανθρώπους στη γη, αν μη τι άλλο, τα παθήματά τους μπορεί να ανεβάσουν τη δική σας διάθεση. Στις περισσότερες περιπτώσεις μοιάζει σα να έχει πέσει μια χελώνα στο κεφάλι κάποιου από τον ουρανό που την κρατούσε ένας γύπας. Κι αυτό, να έχει συμβεί δύο φορές στο ίδιο άτομο! "

Ιαν
01
Περισσότερα »
Αποκαλυπτικές «προφητείες» για το τέλος του κόσμου… Τι επαληθεύτηκε… μέχρι σήμερα….

" Ο ευαγγελιστής Harold Camping που αναστάτωσε με τα «προφητικά» του λόγια το 2011 δεν μπορεί να ξεχαστεί εύκολα. Το τέλος του κόσμου που θα... συνέβαινε στις 21 Μαΐου 2011 έκανε πολλούς ανθρώπους να ανησυχήσουν και τον κόσμο να πιστεύει ότι οι μέρες του είναι μετρημένες…. Τι επαλιθεύτηκε… μέχρι σήμερα…. "

Ιαν
01
Περισσότερα »
Είμαστε ο «Περιούσιος Λαός» ή Όχι; Μύθοι και αλήθειες γύρω από την καταγωγή των Ελλήνων

" Ο Homo Sapiens έχει γονίδια του Νεάντερνταλ και το ελληνικό DNA στοιχεία των πληθυσμών της Μικράς Ασίας και της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας. Είμαστε ο αρχαιότερος λαός της γης, κατά τους διάφορους μύθους, έχουμε τον αρχαιότερο πολιτισμό και το «ανώτερο» DNA ή πρόκειται για πομφόλυγες που εκπορεύονται από «εθνικιστικούς» κύκλους και διασκορπίζονται χωρίς, δυστυχώς να σκάνε όπως οι τσιχλόφουσκες, στην κατηγορία των οποίων ανήκουν. "

Νοε
07
Περισσότερα »
«Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ»: Οι δύο Παντρεμένες γυναίκες, η «έξοδος» και οι σύζυγοι…

" Η λαϊκή μούσα σχολιάζει με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο, τα όσα συμβαίνουν την σημερινή εποχή στα «μοντέρνα» ζευγάρια. Οι χωριστοί έξοδοι διασκέδασης των συζύγων, ακόμη και στις περιπτώσεις που όλα και όλοι είναι υπεράνω υποψίας και η εμπιστοσύνη μεταξύ τους αμέριστη και αλώβητη ενίοτε δημιουργούν ιλαρές καταστάσεις. Διαβάστε και … "

Σεπ
10
Περισσότερα »
Αν σου συμβαίνουν αυτά, τότε «σίγουρα» είσαι… Έλληνας!

" Δεν τρως ποτέ βραδινό πριν τις 10µµ. Πρέπει τουλάχιστον πέντε φορές το χρόνο να τραβηχτείς στον σταθµό των ΚΤΕΛ για να παραλάßεις έναν τενεκέ λάδι, έναν τενεκέ µέλι, έναν τενεκέ φέτα, ρίγανη, τσάι ßουνού, ελιές και λεµόνια. Όποτε ταξιδεύεις στο εξωτερικό απορείς πως ο κόσµος ζει χωρίς περίπτερα και ακόμη…. "

Απρ
18
Περισσότερα »
Το Vukentra.gr εύχεται σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη και υγεία...

" Το Vukentra.gr εύχεται σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη και υγεία... και κανείς να μην ξεχνά ότι η ζωή είναι ότι ποιο πολύτιμο έχουμε. Όλα τα άλλα είναι απλώς.... Ευχές στους ανέργους να βρουν δουλειά... Ευχές στους εκπαιδευτικούς να βρουν ηρεμία στα εργασιακά τους... Ευχές στους μαθητές να αποκτήσουν γνώση... Για τους πολιτικούς μας ευχόμαστε να πάνε όλοι στα σπίτια τους.... γιατί από μυαλό... στα “κάγκελα” ... και τους πληρώνουμε όλοι εμείς... "

Δεκ
24
Περισσότερα »
Καλαβρία: Η ξεχασμένη Ελλάδα

" Πινακίδες, ευχές, συζητήσεις. Λέξεις και φράσεις γκρεκάνικες που μοιάζουν να ξεπετάγονται από τους στίχους της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. Από τον μικρότερο έως τον γεροντότερο, σε τούτα τα μέρη, οι άνθρωποι μιλούν και τραγουδούν την γκρεκάνικη γλώσσα, προσπαθώντας να μείνουν συνδεδεμένοι αιώνια με την ελληνική καταγωγή τους. "

Απρ
12
Περισσότερα »


Η παράδοση στη μουσική μου

«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "