• Κοσμογονίες- Θεογονίες: Οι Επικρατούσες Θεωρήσεις
  • Από τα τραγούδια στα παρατράγουδα – Πολιτική προπαγάνδα από κατά φαντασία «διανοούμενους» καλλιτέχνες
  • Σλοβακία: Βρέθηκε περίτεχνη αρχαία ελληνική πανοπλία
  • Πυθαγόρας ο Σάμιος: Ο πιο αμφιλεγόμενος και αινιγματικός φιλόσοφος της αρχαιότητας
  • Μινωικός Πολιτισμός: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα ανατρέπουν τον χρόνο καταστροφής του…
  • Στρατηγός Μακρυγιάννης: Το «εγώ» και το «εμείς» - Δύο ουσιαστικές έννοιες που η Ελλάδα «πληρώνει» και πληγώνει…
  • Έλληνες της «Αριστείας»: Επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελληνίδα Π. Κουγιανού-Γκόλντμπερκ
  • Θρησκευτικό “σοκ” σε Ερντογάν &  Τουρκία – «Ντεϊσμός»: Για «χάρη» του η τουρκική νεολαία εγκαταλείπει το Ισλάμ
  • F.W.Nietzsche: Μέγας στοχαστής και θαυμαστής του Ελληνικού πνεύματος - Οι Στοχασμοί του…
  • Οι Έλληνες του Πόντου είναι ακόμη εκεί – «Στο σπίτι μας μιλάμε μόνο ρωμέικα…»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοσμογονίες- Θεογονίες: Οι Επικρατούσες Θεωρήσεις

" Με τον όρο κοσμογονία (κόσμος+γίγνομαι) εννοείται στη φιλοσοφία η θεωρία προέλευσης του σύμπαντος, είτε θρησκευτικού, μυθικού, είτε επιστημονικού χαρακτήρα ή Κοσμογονία: επιστημονική ή μυθολογική θεωρία με την οποία γίνεται προσπάθεια να ερμηνευτεί η δημιουργία του σύμπαντος και των ουράνιων σωμάτων. Στην μυθολογία ειδικότερα, ο όρος γίνεται κατανοητός ως μυθική αφήγηση ή σώμα... "

Ιουλ
06
Περισσότερα »
Από τα τραγούδια στα παρατράγουδα – Πολιτική προπαγάνδα από κατά φαντασία «διανοούμενους» καλλιτέχνες

" Οπως από τον Ηλιού φτάσαμε στον Τσίπρα, έτσι ο λόγος του Γιάννη Ρίτσου αντικαταστάθηκε από τον λόγο του Γιάννη Ζουγανέλη. Η εκφορά του πολιτικού λόγου με όρους αναψυκτηρίου της δεκαετίας του 1980 είναι φαιδρό αλλά συγχρόνως άκρως ανησυχητικό σύμπτωμα. Γιατί όταν η μπαλαφάρα εγκατασταθεί στον πολιτικό λόγο συμβαίνει ό,τι περίπου με την οδοντόπαστα και το σωληνάριο. Οπως δεν ξαναμπαίνει η οδοντόπαστα στο σωληνάριο, έτσι είναι και εξαιρετικά δύσκολο να βγει η μπαλαφάρα από τον πολιτικό λόγο. "

Ιουν
24
Περισσότερα »
Σλοβακία: Βρέθηκε περίτεχνη αρχαία ελληνική πανοπλία

" Αρχαιολόγοι στη Σλοβακία ανακάλυψαν μπρούντζινα κομμάτια μιας αρχαίας ελληνικής πανοπλίας σε χώρο που χρησιμοποιούνταν για κελτικές τελετουργίες με θυσίες, στο χωριό Σλατίνα νατ Μπεμπράβου. Θεωρείται πως το εύρημα προερχόταν από την ελληνική αποικία του Τάραντα στη Νότια Ιταλία (Μεγάλη Ελλάδα) και φτιάχτηκε τον 4ο πΧ αιώνα. "

Μαϊ
20
Περισσότερα »
Πυθαγόρας ο Σάμιος: Ο πιο αμφιλεγόμενος και αινιγματικός φιλόσοφος της αρχαιότητας

" Από όλους τους προσωκρατικούς φιλοσόφους ο Πυθαγόρας ο Σάμιος (περί το 580-500 π.κ.ε.) είναι σίγουρα ο πιο αμφιλεγόμενος και αινιγματικός. Ο Πυθαγόρας μπορεί επίσης να θεωρηθεί ο αρχηγέτης του ιδεαλιστικού ρεύματος στη φιλοσοφία. Θεωρείται ακόμη το αρχέτυπο του φιλοσόφου και του σοφού δασκάλου. Λέγεται επίσης ότι πρώτος αυτός χρησιμοποίησε τον όρο «φιλοσοφία» και αποκάλεσε τον εαυτό του «φιλόσοφο». "

Μαϊ
09
Περισσότερα »
Μινωικός Πολιτισμός: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα ανατρέπουν τον χρόνο καταστροφής του…

" Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η Κνωσσός, κατά τη διάρκεια της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (μεταξύ 1100 και 600 π.Χ.), είχε ανεπτυγμένες εμπορικές σχέσεις και ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις παλαιότερων ανασκαφών. Με άλλα λόγια, το περίφημο κέντρο της Εποχής του Χαλκού και της ακμής του μινωικού πολιτισμού (3500-1100 π.Χ.), όχι μόνο επανέκαμψε μετά την κατάρρευση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος γύρω στα 1200 π.Χ., αλλά αναπτύχθηκε γρήγορα και άκμασε ως ένα κοσμοπολιτικό κέντρο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. "

Μαϊ
05
Περισσότερα »
Στρατηγός Μακρυγιάννης: Το «εγώ» και το «εμείς» - Δύο ουσιαστικές έννοιες που η Ελλάδα «πληρώνει» και πληγώνει…

" «Ξέρετε πότε να λέγει καθείς “εγώ”; Όταν αγω­νιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει να λέγει “εγώ”. Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε “εμείς”. Είμαστε στο “εμείς” κι όχι στο “εγώ”» Ό­μως, όπως απέδειξε η μικρή πολιτική ιστορία της νεότε­ρης Ελλάδας, το ατομικό “εγώ” πάντα έχει μια προτε­ραιότητα έναντι του συλλογικού “εμείς”. "

Μαϊ
02
Περισσότερα »
Έλληνες της «Αριστείας»: Επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελληνίδα Π. Κουγιανού-Γκόλντμπερκ

" Η ελληνικής καταγωγής Πηνελόπη (Πέννυ) Κουγιανού-Γκόλντμπερκ καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου Γέιλ, διορίστηκε την Πέμπτη επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963, και αν και εισήχθη πρώτη στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Freiburg, στη Γερμανία. Δίδαξε ως επ. καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πρίνσετον και ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια έως το 2001. Από το 2001 μέχρι το 2007 δίδαξε στο Γέιλ, ενώ την περίοδο 2007-2010 επέστρεψε με έδρα καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Πρίνσετον. "

Μαϊ
02
Περισσότερα »
Θρησκευτικό “σοκ” σε Ερντογάν & Τουρκία – «Ντεϊσμός»: Για «χάρη» του η τουρκική νεολαία εγκαταλείπει το Ισλάμ

" Θρησκευτικό «σεισμό» προκαλούν στην Τουρκία τα ευρήματα έρευνας κρατικών φορέων, με τον τίτλο «Η νεολαία κυλάει στο ντεϊσμό». Η νεολαία, ακόμη και οι μαθητές των κρατικών θρησκευτικών γυμνασίων και λυκείων (İmam Hatip) της Τουρκίας αμφισβητούν το παραδοσιακό Ισλάμ, επιλέγοντας τον «ντεϊσμό», δηλαδή τη πίστη σε έναν Θεό… χωρίς θρησκευτικά δόγματα. "

Απρ
27
Περισσότερα »
F.W.Nietzsche: Μέγας στοχαστής και θαυμαστής του Ελληνικού πνεύματος - Οι Στοχασμοί του…

" Ο Νίτσε υπήρξε δριμύτατος επικριτής των κατεστημένων σκέψεων και τάξεων: «Η ιστορία της ανθρωπότητας θα ήταν μια πολύ ηλίθια υπόθεση, αν δεν υπήρχε το πνεύμα που φύσηξαν μέσα της οι αδύναμοι.» «Εκείνος που φτάνει στη γνώση, κατεβαίνει απρόθυμα στα νερά της αλήθειας, όχι όταν αυτή είναι βρόμικη, αλλά όταν είναι ρηχή.» «Όποιος παλεύει με τέρατα, πρέπει να προσέξει να μη γίνει τέρας. Κι όταν κοιτάς πολλή ώρα μέσα σε μια άβυσσο, κοιτάει και η άβυσσος μέσα σε σένα.» "

Απρ
23
Περισσότερα »
Οι Έλληνες του Πόντου είναι ακόμη εκεί – «Στο σπίτι μας μιλάμε μόνο ρωμέικα…»

" Άλλαξαν και θρησκεία κάμποσες φορές. Μα την γλώσσα την κράτησαν. “Εμείς μιλάμε αρχαίο ελληνικά” την γλώσσα των προγόνων μας”. Τον 18ο αιώνα έγιναν στην περιοχή πολλοί βίαιοι εξισλαμισμοί. Λίγο πιο πέρα, ήταν τα σύνορα με την μεγάλη Ρωσική Αυτοκρατορία. Ο αντίπαλο δέος των Οθωμανών. Το κράτος ήθελε πιστούς μουσουλμάνους κοντά στα σύνορα και όχι πληθυσμούς ομόδοξους των Ρώσων. "

Απρ
23
Περισσότερα »
Ισορόκου Γιαμαμότο – Ο Ιάπωνας Ναύαρχος που ισοπέδωσε το Περλ Χάρμπορ και η επιχείρηση «Εκδίκηση» των Αμερικανών (φωτό & βίντεο)

" «Επιχείρηση Εκδίκηση» ήταν η κωδική ονομασία της επιχείρησης, που ανατέθηκε τη νύχτα της 17ης προς 18 Απριλίου του 1943 στους Αμερικανούς πιλότους της βάσης Henderson Filed στις Νήσους Σολομώντος. Στόχος της “Operation Vengeance” ήταν ο ναύαρχος Ισορόκου Γιαμαμότο. που σχεδίασε και διέταξε την επίθεση, στο Περλ Χάρμπορ΄, επικεφαλής του Ιαπωνικού στόλου. "

Απρ
23
Περισσότερα »
"Clean Art - Καθαρή Τέχνη" στο Δήμο Μαρκοπούλου από Καλλιτεχνικό Οργανισμό "Oρίζοντας Γεγονότων" (21 έως

" Δεν πρόκειται για μία απλή έκθεση καλλιτεχνών, αλλά για μια διαθεματική προσέγγιση βασισμένη στις δράσεις του Δήμου Μαρκοπούλου. Συμπληρωματικές δράσεις θα γίνουν παράλληλα με καθαρισμό παραλίας, εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά στα πλαίσια της έκθεσης, όπως και ζωγραφική σε κάδους ανακύκλωσης. Διάρκεια: 21 Απριλίου έως 4 Μαΐου. "

Απρ
21
Περισσότερα »
Ο «Πρώτος στη σειρά» και η «ευλάβεια» προς το «πλήρωμα» της Εκκλησίας

" Πρώτος στη σειρά για αναβάθμιση στην επόμενη κενή Μητρόπολη της Αττικής που αναμένεται να προκύψει ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ στην Εκκλησία της Ελλάδος, προωθείται Ο αρχιγραμματέας προωθείται από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Προωθείται για μεγάλη Μητρόπολη της Αττικής, αφού όσες του είχαν προταθεί στο παρελθόν (Σταγών κ.ά.) τις απέρριψε. Τον υποψήφιο στηρίζει και φιλόδοξος Μητροπολίτης, που «φτιάχνει» τα κουκιά για το μέλλον του. "

Απρ
18
Περισσότερα »
Casus belli για τους μοναχούς του Αγ. Ορους τα κονδύλια θρησκευτικού τουρισμού του ΕΣΠΑ

" Οι μεγάλες μονές του Αγίου Ορους ασκούν πιέσεις σε πολιτικούς της κυβέρνησης, προκειμένου να απορροφήσουν εκείνες μεγάλη μερίδα των πόρων που έχουν προϋπολογιστεί για τη συγκεκριμένη δράση. Εχουν «παγώσει» κάθε εργασία και σοβαρή ανακατασκευή σε ναούς και μονές, με την ελπίδα να εντάξουν σε προγράμματα θρησκευτικού τουρισμού ανακατασκευές και ανακαινίσεις. "

Απρ
18
Περισσότερα »
Big Brother στο κρεβάτι – σεξ και κριτική σεξουαλικών τεχνικών σε κοινή θέα

" Peality, που παρουσιάζεται ως «κοινωνικό πείραμα», θα αποτελείται από τέσσερα επεισόδια, σε καθένα από τα οποία θα συμμετέχουν τρία ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σεξουαλική ζωή τους. Στα σπίτια τους θα τοποθετούνται κάμερες και μικρόφωνα που θα καταγράφουν τόσο τα καβγαδάκια τους όσο και τις σεξουαλικές περιπτύξεις τους. "

Απρ
18
Περισσότερα »
"Προσφυγιά και Μετανάστευση κοιτίδες πολιτισμού" - εκδήλωση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

" Τρίτη 17 Απριλίου στις 19.30 μ.μ. στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου, το Μορφωτικό ίδρυμα της Ε.Σ.Η.Ε.Α. διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: "Προσφυγιά και Μετανάστευση κοιτίδες πολιτισμού" και ομιλητές τους Δημοσιογράφους και συγγραφείς Ηλία Βολιότη Καπετανάκη & Παντελή Μπουκάλα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ζωντανή εκτέλεση τραγουδιών της προσφυγιάς και της μετανάστευσης… "

Απρ
14
Περισσότερα »
Μεγαλωμένος από τους λύκους – Το σύνδρομο του «Μόγλη» (αληθινές ιστορίες)

" Αν και οι ιστορίες τους έγιναν ρομαντικοί μύθοι τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση, η πραγματικότητα της ζωής τους αποδείχτηκε τραγική ιστορία παραμέλησης και ακραίας απομόνωσης. Η επιστροφή τους στην "πολιτισμένη" ζωή δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη ανάπτυξη, τη σχέση μας με την άγρια φύση και τι ακριβώς μας κάνει ανθρώπους. "

Απρ
14
Περισσότερα »
Αρβανίτες & αρβανίτικη γλώσσα - Καταγωγή, ιστορική εξέλιξη και προέλευση της γλώσσας

" Η αρβανίτικη είναι μία πανάρχαια ελληνική διάλεκτος. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη όταν ιδρύθηκε η ελληνική αποικία της Επιδάμνου, στο σημερινό λιμάνι του Δυρραχίου στην Αλβανία, οι Κορίνθιοι άποικοι συνάντησαν Βρύγες και όχι Ιλλυριούς κατοίκους. Η αρβανίτικη είναι γλώσσα αυτόνομη και η σημερινή αλβανική γλώσσα μία διάλεκτος της. "

Απρ
09
Περισσότερα »
Ευχές για την Ανάσταση Κυρίου και … την Ανάσταση λαού…

" Το Vukentra.gr εύχεται σε όλους, φίλους και «εχθρούς», γνωστούς και άγνωστους, έλληνες και αλλοδαπούς, φτωχούς και πλούσιους, ελεήμονες και ελεημονούντες, βολεμένους και σε αναμονή να βολευτούν, η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει στις ψυχές τους, γαλήνη, αγάπη και ηρεμία στην καθημερινότητά τους. Να φέρει επίσης Ανάσταση στον ελληνικό λαό, που αν μη τι άλλο ενώ έχει κλιθεί να πληρώνει, χωρίς καν να ερωτηθεί, για την σωτηρία τραπεζιτών, προυχόντων, εχόντων και κατεχόντων, «παραμυθιάζεται» από τους πολιτικούς ηγήτορές του, ότι όλα, μα όλα γίνονται για το καλό του και μόνο… "

Απρ
07
Περισσότερα »
Χασάν μπιν Σαμπάχ, «Ο Γέρος των Βουνών»: Η έμπνευση του Οσάμα μπιν Λάντεν για την δημιουργία των ΤΑΛΙΜΠΑΝ

" Ο αιρεσιάρχης στοχαστής, μύστης και ασκητής Χασαν μπιν Σαμπάχ ήταν ένας επιμελής και φιλόπονος πέρσης φοιτητής θεολογίας, πριν μετατραπεί σε επίγεια ενσάρκωση του Θεού και φτιάξει τη δολοφονική σέχτα των Ασασίνων. Ο «Γέρος των Βουνών» συγκρότησε το θρησκευτικο-παραστρατιωτικό τάγμα των Χασισίν, όπως είναι εναλλακτικά γνωστοί, καθένας εκ των οποίων αναλάμβανε την ιερή αποστολή να δολοφονήσει κάποιον κατ’ εντολή της σέχτας. "

Απρ
07
Περισσότερα »


Η παράδοση στη μουσική μου

«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "