ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σωκράτης & Πλάτωνας: η Ουτοπία

" Η μνήμη του συγκινεί όλους τους μελετητές της φιλοσοφίας, ακόμη και σήμερα που έχουν περάσει σχεδόν δυόμισι χιλιάδες χρόνια από την δολοφονία του στην αρχαία Αθήνα. Ο Σωκράτης ήταν ο μεγαλομάρτυρας της φιλοσοφίας, ο σοφός που εξέταζε και έλεγχε τους ανθρώπους και οι άνθρωποι τον σκότωσαν. "

Ιουλ
13
Περισσότερα »
Μόνο στη «Σοβιετία»: Καταργούνται με νόμο τα πνευματικά δικαιώματα συγγραφέων και εκδοτών

" Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, εντελώς αιφνιδιαστικά σκοπεύει να καταργήσει πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων και εκδοτών, με δύο διατάξεις που προσέθεσε εκτάκτως, και χωρίς την προηγούμενη υποχρεωτική διαβούλευση, στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας για την συλλογική διαχείριση». "

Ιουλ
13
Περισσότερα »
Η διάβαση της Ερυθράς Θάλασσας από τους Ισραηλίτες και το ηφαίστειο της Σαντορίνης

" Η θεωρία πως η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, έπαιξε ρόλο στον »χωρισμό» των υδάτων της Ερυθράς Θάλασσας, επιτρέποντας τη διαφυγή των Ισραηλιτών από τον αιγυπτιακό στρατό που τους καταδίωκε, έχει προταθεί ως εξήγηση, για τα γραφόμενα στη Βίβλο. "

Ιουλ
02
Περισσότερα »
Μόνικα Ερτλ: Η κόρη του αρχιΝαζί που εκτέλεσε τον δολοφόνο του Τσε Γκεβάρα - Μια ανέκδοτη ιστορία!

" Ευαίσθητη και ανήσυχη, υπέφερε για όλα όσα η οικογένειά της αδιαφορούσε: τις κοινωνικές ανισότητες, την αδικία, τους φτωχούς αγρότες και εργάτες, τους καταπιεσμένους Ινδιάνους. Έγινε αντάρτισσα, πέρασε στην παρανομία και έβαλε έναν στόχο στη ζωή της. Να βρει τον δολοφόνο του Τσε. "

Ιουλ
02
Περισσότερα »
Ο μύθος του κατακλυσμού – Από τον Δευκαλίωνα μέχρι το Νώε και το Έπος του Γκιλγκαμές

" Ο μύθος συναντάται σε πολλούς πολιτισμούς, αν και σήμερα είναι περισσότερο γνωστός χάρη στη βιβλική ιστορία της κιβωτού του Νώε, την Ινδουϊστική ιστορία του Μανού, τον Ελληνικό μύθο του κατακλυσμού του Δευκαλίωνα και την ιστορία του Ουτναπιστίμ στο έπος του Γκιλγκαμές. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κατακλυσμός συνέβη όταν κατέρρευσε ένας μεγάλος παγετώνας της Βόρειας Αμερικής πριν από περίπου 8.300 χρόνια. "

Ιουν
25
Περισσότερα »
Ο Οδυσσέας υπήρξε & Το ταξίδι του έγινε (επιβεβαίωση με στοιχεία της ΝASA)

" «Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη στις 25 Οκτωβρίου 1207 π.Χ. Πέντε μέρες αργότερα έγινε έκλειψη ηλίου σε ποσοστό 75%, η οποία σκέπασε το Ιόνιο Πέλαγος και τότε συνέβη και η μνηστηροφονία». Η έκλειψη ηλίου όπως και μερικά από τα γεγονότα που αναφέρονται αποδείχθηκαν με χάρτες της NASA, οι οποίοι περιγράφουν τα φυσικά φαινόμενα από το 4500 π.Χ. έως το 10.000 μ.Χ.. "

Ιουν
09
Περισσότερα »
"Λαϊκή ποίηση: Το παράδειγμα της επαρχίας Ελασσόνας" 

" Το Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την Ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας παρουσιάζει την Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017, στις 19:00, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Γενναδίου 8 και Ακαδημίας 106 (7ος όροφος) το βιβλίο "Λαϊκή ποίηση: Το παράδειγμα της επαρχίας Ελασσόνας" των Κώστα Γ. Σαχινίδη, δρα Κοινωνιολογίας, και Ευαγγελίας Ράπτου-Στεργιούλα, δρα Κοινωνικής Λαογραφίας. "

Ιουν
08
Περισσότερα »
Αρχαίοι Έλληνες: Τολμηροί πρόδρομοι της μονοθεΐας…

" Μεγάλες πνευματικές μορφές αμφισβήτησαν την κυρίαρχη λαϊκή θρησκεία, διακηρύσσοντας με τον θαρραλέο και πρωτοποριακό λόγο τους την ανεπάρκεια της πολυθεΐας. Μία στάση τολμηρή, η οποία προλείανε τον δρόμο προς τον μονοθεϊσμό του «Αγνώστου Θεού» και θεμελίωσε έτσι την πολύπτυχη και πολυκύμαντη διασύνδεση του Ελληνισμού με τον Χριστιανισμό. "

Μαϊ
28
Περισσότερα »
Ο Πλάτων “Πλαστογραφεί” Ενσυνειδήτως ή …..;

" Αυτό που έχει σημασία στο χώρο της φιλοσοφίας είναι τα ερωτήματα, η κριτική, η αμφισβήτηση και η προσπάθεια τεκμηρίωσης των απόψεων με έλλογα επιχειρήματα και νηφάλια σκέψη. Αυτό έχουν κάνει πολλοί όταν μελετούν τόσο τον Πλάτωνα όσο και τους άλλους φιλοσόφους. Η παρούσα κριτική προσπαθεί να αποκαταστήσει ένα ιστορικό ατόπημα εκ μέρους του φιλόσοφου και να αποδώσει δικαιοσύνη σε μία κατηγορία στοχαστών, γνωστών με το όνομα «σοφιστές». "

Μαϊ
23
Περισσότερα »
Ημισέληνος: Ένα αρχαιοελληνικό σύμβολο που «δανείστηκαν» οι Οθωμανοί

" Όταν έφτασαν οι Οθωμανοί στην περιοχή της Μικράς Ασίας (κυρίως όμως οι Σελτζούκοι, οι οποίοι αντέγραψαν σε πάρα πολλά πράγματα το ανώτερο πολιτισμικά Βυζάντιο), «δανείστηκαν» την ημισέληνο από τους Βυζαντινούς και σταδιακά έγινε το έμβλημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Διαβάστε την ιστορία και τις αποδείξεις της… "

Μαϊ
23
Περισσότερα »
Ο Αντισθένης, ο Διογένης, το Φανάρι του Διογένη & ο Κράτης ο Θηβαίος

" O Αντισθένης ήταν ο πρώτος γνωστός αναρχικός στην Ιστορία και οι Κυνικοί του ήταν αυτό ακριβώς, μία σχολή αναρχίας.  Δεχόταν μόνο εκείνους που ασπάζονταν μια απόλυτη φτώχεια και απεξάρτηση από κάθε είδους υλικό πλούτο, ιδιοκτησία, εγωισμό, κύρος, εξουσία, φτύνοντας στα μούτρα τους άρχοντες, τους ιερείς, τους επίπλαστους θεσμούς και την κοινωνία των μικρονόων ανθρώπων. "

Μαϊ
16
Περισσότερα »
Ο Βασιλιάς που έστεψε βασίλισσα τον σκελετό της ερωμένης του….

" Ο βασιλιάς δολοφόνησε την ερωμένη του γιου του Ινές, ο οποίος την ξέθαψε και την παντρεύτηκε μετά το θάνατο του πατέρα του. Ο φρικτός σκελετός, με ελάχιστα απομεινάρια νεκρού μαυρισμένου δέρματος, ήταν ντυμένος με ακριβό φουστάνι και στολισμένος με αστραφτερά μοναδικά κοσμήματα. Η Ινές είχε στεφθεί με όλους τους τύπους βασίλισσα της Πορτογαλίας  "

Μαϊ
16
Περισσότερα »
Το Κοράνι, η «αλφαβήτα» του Ισλάμ και ο θεοκρατικός φασισμός του

" Η “λογική” του Ισλάμ είναι πως κανείς δεν πρέπει να πεθαίνει ως μη μουσουλμάνος καθότι… αμαρταίνει, εφόσον ζει ως άπιστος (καφίρ) . Είτε λοιπόν θα πρέπει να ασπαστεί το Ισλάμ, είτε να γίνει δούλος των μουσουλμάνων – δηλ. ντίμμης -πληρώνοντας το ετήσιο κεφαλικό φόρο “ζτίζγια” (capitation tax), είτε θα πρέπει να πεθάνει για να σταματήσει να είναι αμαρτωλός. "

Μαϊ
13
Περισσότερα »
Ιδεοληψία ή Φαρμακερή γκάφα Κονιόρδου για την Αμφίπολη

" Ποια είναι η διαφορά; Ένας μακεδονικός τάφος είναι κατά πολύ σημαντικότερος από έναν ρωμαϊκό. Κατά την πρώτη περίοδο η Μακεδονία ήταν ένδοξη, κατά τη δεύτερη σε παρακμή. Εάν το μνημείο ήταν όντως ρωμαϊκό, φυσικά και δεν θα έπαυε να είναι μνημείο. Αλλά το να γίνεται κοπτοραπτική για να προσαρμοστεί εκείνο σε ιδεοληψία, είναι ανεπίτρεπτο. Αυτό ακριβώς εφαρμόζει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ. "

Μαϊ
13
Περισσότερα »
Ιδεοληψίες & Διαβούλευση: Πολιτική ορθότητα και …

" Συνταγματική Αναθεώρηση, Ιδεοληψίες και Διαβούλευση Δυστυχώς ο «διάλογος» για τη συνταγματική αναθεώρηση κυριαρχείται από τις γνωστές ιδεοληψίες των ειδικών και των επαγγελματιών της πολιτικής. Αυτές οι ιδεοληψίες συχνά συνδυάζονται με έναν πατερναλισμό, αλλά και μια... "

Μαϊ
11
Περισσότερα »
Grecia: Η πόλη της Κόστα Ρίκα, τιμή στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό

" Στην λατινική Αμερική, την κεντρική Κόστα Ρίκα και στην επαρχία της Alajuela υπάρχει μια μικρή πόλη που μπορεί να απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, ωστόσο έχει πολύ στενή σχέση μαζί της... H πόλη ονομάστηκε από τους πρώτους κατοίκους της προς τιμήν του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος μέχρι και σήμερα είναι σημείο αναφοράς. "

Μαϊ
11
Περισσότερα »
Ελληνική Γλώσσα: Ο γεννήτορας του γλωσσικού πολιτισμού

" Οι λέξεις είναι η ουσία της. Εν αρχή ην η Σκέψη. Η Σκέψη εκδηλώνεται με την Λέξη και Δημιουργεί. Αν από την Αγγλική γλώσσα αφαιρεθούν οι Ελληνικές και οι Λατινικές λέξεις θα τους μείνουν τα ΜΟΥΓΚΡΊΣΜΑΤΑ! Διαβάστε περί της Ελληνικής γλώσσας και βρείτε μόνοι σας σωστά και λάθη, προπαγάνδα κι αντιπροπαγάνδα, χρησιμοποιώντας την Δ Ι Α Κ Ρ Ι Σ Η. "

Μαϊ
11
Περισσότερα »
Castrignano dei Greci: Η πόλη της Ιταλίας στην οποία μιλάνε μόνο ελληνικά!

" H κωμόπολη-οικισμός Castrignano dei Greci, βρίσκεται νότια από την πόλη Λέτσε, είναι μία μικρή πόλη της οποίας οι κάτοικοι μιλούν μια ελληνική διάλεκτο και η οποία χτίστηκε από Κρήτες της μινωικής εποχής. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι σημερινοί κάτοικοι των ελληνόφωνων χωριών της Απουλίας είναι κατευθείαν απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, κάποιοι άλλοι ότι κατάγονται από τους Βυζαντινούς. "

Μαϊ
03
Περισσότερα »
Απολλώνιος ο Τυανεύς: Μέγας Μύστης, Θαυμαστός και Άψογος, έκανε «θαύματα» και επανήλθε από τον Άδη των Νεκρών

" «Κανένας δεν έχει την ανάγκη της πίστης των ανθρώπων, ούτε να εμπλέκεται με ασήμαντα πράγματα. Ο παρόν κόσμος είναι μια φυλακή αυταπάτης από την οποία πρέπει να ελευθερωθεί η ψυχή του ανθρώπου ώστε να ανέλθει πορεία. Κάθε ον οφείλει να αναλάβει την ευθύνη για την δική του ύπαρξη». "

Απρ
14
Περισσότερα »
Mίμης Φωτόπουλος: Μέγας καλλιτέχνης, ηθοποιός με ήθος, πολυτάλαντος, ασυμβίβαστος πολιτικά…

" Ο Μίμης Φωτόπουλος υπήρξε ένας από τους πιο σπουδαίους εκφραστές της ελληνικής υποκριτικής τέχνης. Πέθανε το 1986 και η ελληνική υποκριτική τέχνη μάλλον ποτέ δεν θα ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις της. Μπορούσε να γίνει αυστηρός πατέρας με κωμικές διαστάσεις, φτωχός λατερνατζής σε περιοδεία, εν δυνάμει αρραβωνιαστικός παρά τη θέλησή του, ακόμα και η πέτρα του σκανδάλου από παρεξήγηση. "

Απρ
13
Περισσότερα »


Η παράδοση στη μουσική μου

«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "