ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

1907: Η ντοπιολαλιά των καραγκούνιδων της Καρδίτσας μέσα από διαταγή ενωματάρχη της Χωροφυλακής

" «Να τιρίσετε άνεφ αντιρίσεος και χρονοτριβής την άνοθεν τάφτην διαταγήν μου άνθροπη σκύλη και γινέκες διότι όπιος συληφθή παραβάτις θα τον σιλάβο θα τον κλίσο στο σχολίο και αλίμονό του θα τον ταράξο και θα τον μαβρίσο στο ξίλο». Σαν γκαραγκούνις που είμε και εγό καταλαβένετε άπαντες τας γραφάς μου τας οπίας θέλετε δεν θέλετε να τας τιρίσετε ανιπερθέτος». "

Σεπ
22
Περισσότερα »
Παρμενίδης «Περί Φύσεως»

" Ο Παρμενίδης είναι αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος που γεννήθηκε το 514 π.κ.ε. περίπου στην Ελέα τής κάτω Ιταλίας και πέθανε περί το 440 π.κ.ε. Θεωρείται ο βασικότερος εκπρόσωπος της Ελεατικής σχολής, που ιδρύθηκε από τον ποιητή Ξενοφάνη τον Κολοφώνιο. Σύγχρονος του Ηράκλειτου, μαθήτευσε κοντά στον Ξενοφάνη, αλλά δέχτηκε και την επίδραση των Πυθαγόρειων. "

Σεπ
20
Περισσότερα »
10 μυστικές οργανώσεις που διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα

" Δέκα μυστικές οργανώσεις που άλλαξαν τον κόσμο και τονδιαμόρφωσαν όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Οργανώσεις που συστάθηκαν αρχικά από ελάχιστα μέλη, που αργότερα πολλαπλασιάστηκαν και έδρασαν μυστικά για την απελευθέρωση κρατών και τη γέννηση ιδεολογιών που οδήγησαν σε πολέμους και ειρήνη και συνεχίζουν να διαδίδονται μέχρι και σήμερα.   "

Σεπ
20
Περισσότερα »
Η ζωντανή ιστορία των Ποντίων: Μνήμες, ήθη και έθιμα

" Έχοντας ως επίσημη αφετηρία την ίδρυση της Σινώπης στα βόρεια παράλια της Μικράς Ασίας από Ίωνες ναυτικούς περίπου το 800 π.Χ, ξεκινάει η ιστορία του Ποντιακού πολιτισμού. Η αρχαιότερη αλλά και η νεότερη ιστορία των Ποντίων αποτελεί παράδειγμα δυναμισμού και πίστης. Όντας κατατρεγμένοι για ολόκληρες γενιές, κατάφεραν να επηρεάσουν με την κουλτούρα και με τον πολιτισμό τους ολόκληρο τον Ελληνισμό. "

Σεπ
17
Περισσότερα »
Απάτες ακόμα και με ρασοφόρους - Ιερείς «μαϊμού» πάντρευαν ζευγάρια στη Βαρυμπόμπη

" Περισσότερα από 50 ζευγάρια, που παντρεύτηκαν την προηγούμενη δεκαετία σε κτήμα στη Βαρυμπόμπη, έπεσαν θύμα ιερέων «μαϊμού» και θα πρέπει να νομιμοποιήσουν τον γάμο τους διά της δικαστικής οδού. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν κάποια από τα ζευγάρια αποφάσισαν να πάρουν διαζύγιο. Οταν άρχισαν να συγκεντρώνουν τα απαραίτητα έγγραφα, τους περίμενε μία έκπληξη, καθώς έμαθαν ότι δεν είναι παντρεμένοι! "

Σεπ
17
Περισσότερα »
Δράκοι στην Ελλάδα (μύθοι, δοξασίες, πραγματικότητα)

" Στην αρχαία Ελληνική μυθολογία υπήρχαν τέσσερις κατηγορίες (είδη) Δρακόντων: οι Δράκοντες ερπετά – οι θαλάσσιοι Δράκοντες (κήτη) – η Χίμαιρα (πύρινη ανάσα) και οι θηλυκοί Δράκοντες (Δράκαινες). Η λέξη δράκων προέρχεται από την αρχαία ελληνική δέρκομαι = βλέπω καθαρά. Το πρώτο είδος (Δράκοντες ερπετά) αφορά τόσο την αρχαία παράδοση όσο και τους θρύλους. Διευκρινίζεται ότι οι αρχαίοι με τον όρο «θρύλος» εννοούσαν τα πλάσματα που κατοικούσαν σε μακρινά σημεία της γης. "

Σεπ
12
Περισσότερα »
«Οιδίπους (επί Κολωνό) στο Central Park της Νέας Υόρκης» από το Ίδρυμα Ωνάση

" Το Ιδρυμα Ωνάση παρουσίασε τον «Οιδίποδα» Σοφοκλή στο Central Park, το πιο πολυσύχναστο πάρκο της Νέας Υόρκης σε συμπαραγωγή με το Τhe Gospel at Colonus. Η αρχαία ελληνική τραγωδία δίνει έμπνευση για έναν «διαφορετικό» Οιδίποδα επί Κολωνώ με γκόσπελ και έναν ιερέα στον κεντρικό ρόλο του αφηγητή. Το μιούζικαλ-θρύλος του βραβευμένου Lee Breuer κάνει θριαμβευτική επιστροφή και γιορτάζει την 35η επέτειό του στο ανοιχτό θέατρο Delacorte στο Central Park. "

Σεπ
12
Περισσότερα »
Οι “Καταραμένοι” Πολωνοί στρατιώτες: Αντίσταση μετά τον Β’ ΠΠ στους Σοβιετικούς μέχρι τέλους

" Η οργάνωση των «καταραμένων» σχηματίστηκαν στα τελευταία στάδια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα μετά την αποκάλυψη από τους Γερμανούς της σφαγής των Πολωνών αξιωματικών στο δάσος του Κατίν από το σταλινικό καθεστώς. Με την ονομασία αυτή έγιναν γνωστοί οι μαχητές πληθώρας πολωνικών αντιστασιακών οργανώσεων, οι οποίες αναγνώριζαν ως νόμιμη πολωνική κυβέρνηση την εξόριστη κυβέρνηση στο Λονδίνο. "

Αυγ
02
Περισσότερα »
«Σκάσε, επιτέλους»…

" «Σκάσε, επιτέλους»… Μια φράση που θα μπορούσε να απευθυνθεί σε πολλούς από τους κήρυκες, τους κήνσορες και τους τιμητές των ημερών… Τ΄ακούς πολιτικάντη της δεκάρας; «Μάνδρα και Ραφήνα είναι οι ίδιες περιπτώσεις πολεοδομικής και χωροταξικής αυθαιρεσίας (…) Το έγκλημα είναι ότι δεν υπήρχαν δίοδοι διαφυγής, δεν υπήρχαν εγκάρσιοι δρόμοι, παρά δρόμοι-παγίδες» "

Αυγ
01
Περισσότερα »
Κοσμογονίες- Θεογονίες: Οι Επικρατούσες Θεωρήσεις

" Με τον όρο κοσμογονία (κόσμος+γίγνομαι) εννοείται στη φιλοσοφία η θεωρία προέλευσης του σύμπαντος, είτε θρησκευτικού, μυθικού, είτε επιστημονικού χαρακτήρα ή Κοσμογονία: επιστημονική ή μυθολογική θεωρία με την οποία γίνεται προσπάθεια να ερμηνευτεί η δημιουργία του σύμπαντος και των ουράνιων σωμάτων. Στην μυθολογία ειδικότερα, ο όρος γίνεται κατανοητός ως μυθική αφήγηση ή σώμα... "

Ιουλ
06
Περισσότερα »
Από τα τραγούδια στα παρατράγουδα – Πολιτική προπαγάνδα από κατά φαντασία «διανοούμενους» καλλιτέχνες

" Οπως από τον Ηλιού φτάσαμε στον Τσίπρα, έτσι ο λόγος του Γιάννη Ρίτσου αντικαταστάθηκε από τον λόγο του Γιάννη Ζουγανέλη. Η εκφορά του πολιτικού λόγου με όρους αναψυκτηρίου της δεκαετίας του 1980 είναι φαιδρό αλλά συγχρόνως άκρως ανησυχητικό σύμπτωμα. Γιατί όταν η μπαλαφάρα εγκατασταθεί στον πολιτικό λόγο συμβαίνει ό,τι περίπου με την οδοντόπαστα και το σωληνάριο. Οπως δεν ξαναμπαίνει η οδοντόπαστα στο σωληνάριο, έτσι είναι και εξαιρετικά δύσκολο να βγει η μπαλαφάρα από τον πολιτικό λόγο. "

Ιουν
24
Περισσότερα »
Σλοβακία: Βρέθηκε περίτεχνη αρχαία ελληνική πανοπλία

" Αρχαιολόγοι στη Σλοβακία ανακάλυψαν μπρούντζινα κομμάτια μιας αρχαίας ελληνικής πανοπλίας σε χώρο που χρησιμοποιούνταν για κελτικές τελετουργίες με θυσίες, στο χωριό Σλατίνα νατ Μπεμπράβου. Θεωρείται πως το εύρημα προερχόταν από την ελληνική αποικία του Τάραντα στη Νότια Ιταλία (Μεγάλη Ελλάδα) και φτιάχτηκε τον 4ο πΧ αιώνα. "

Μαϊ
20
Περισσότερα »
Πυθαγόρας ο Σάμιος: Ο πιο αμφιλεγόμενος και αινιγματικός φιλόσοφος της αρχαιότητας

" Από όλους τους προσωκρατικούς φιλοσόφους ο Πυθαγόρας ο Σάμιος (περί το 580-500 π.κ.ε.) είναι σίγουρα ο πιο αμφιλεγόμενος και αινιγματικός. Ο Πυθαγόρας μπορεί επίσης να θεωρηθεί ο αρχηγέτης του ιδεαλιστικού ρεύματος στη φιλοσοφία. Θεωρείται ακόμη το αρχέτυπο του φιλοσόφου και του σοφού δασκάλου. Λέγεται επίσης ότι πρώτος αυτός χρησιμοποίησε τον όρο «φιλοσοφία» και αποκάλεσε τον εαυτό του «φιλόσοφο». "

Μαϊ
09
Περισσότερα »
Μινωικός Πολιτισμός: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα ανατρέπουν τον χρόνο καταστροφής του…

" Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η Κνωσσός, κατά τη διάρκεια της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (μεταξύ 1100 και 600 π.Χ.), είχε ανεπτυγμένες εμπορικές σχέσεις και ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις παλαιότερων ανασκαφών. Με άλλα λόγια, το περίφημο κέντρο της Εποχής του Χαλκού και της ακμής του μινωικού πολιτισμού (3500-1100 π.Χ.), όχι μόνο επανέκαμψε μετά την κατάρρευση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος γύρω στα 1200 π.Χ., αλλά αναπτύχθηκε γρήγορα και άκμασε ως ένα κοσμοπολιτικό κέντρο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. "

Μαϊ
05
Περισσότερα »
Στρατηγός Μακρυγιάννης: Το «εγώ» και το «εμείς» - Δύο ουσιαστικές έννοιες που η Ελλάδα «πληρώνει» και πληγώνει…

" «Ξέρετε πότε να λέγει καθείς “εγώ”; Όταν αγω­νιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει να λέγει “εγώ”. Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε “εμείς”. Είμαστε στο “εμείς” κι όχι στο “εγώ”» Ό­μως, όπως απέδειξε η μικρή πολιτική ιστορία της νεότε­ρης Ελλάδας, το ατομικό “εγώ” πάντα έχει μια προτε­ραιότητα έναντι του συλλογικού “εμείς”. "

Μαϊ
02
Περισσότερα »
Έλληνες της «Αριστείας»: Επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελληνίδα Π. Κουγιανού-Γκόλντμπερκ

" Η ελληνικής καταγωγής Πηνελόπη (Πέννυ) Κουγιανού-Γκόλντμπερκ καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου Γέιλ, διορίστηκε την Πέμπτη επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963, και αν και εισήχθη πρώτη στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Freiburg, στη Γερμανία. Δίδαξε ως επ. καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πρίνσετον και ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια έως το 2001. Από το 2001 μέχρι το 2007 δίδαξε στο Γέιλ, ενώ την περίοδο 2007-2010 επέστρεψε με έδρα καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Πρίνσετον. "

Μαϊ
02
Περισσότερα »
Θρησκευτικό “σοκ” σε Ερντογάν & Τουρκία – «Ντεϊσμός»: Για «χάρη» του η τουρκική νεολαία εγκαταλείπει το Ισλάμ

" Θρησκευτικό «σεισμό» προκαλούν στην Τουρκία τα ευρήματα έρευνας κρατικών φορέων, με τον τίτλο «Η νεολαία κυλάει στο ντεϊσμό». Η νεολαία, ακόμη και οι μαθητές των κρατικών θρησκευτικών γυμνασίων και λυκείων (İmam Hatip) της Τουρκίας αμφισβητούν το παραδοσιακό Ισλάμ, επιλέγοντας τον «ντεϊσμό», δηλαδή τη πίστη σε έναν Θεό… χωρίς θρησκευτικά δόγματα. "

Απρ
27
Περισσότερα »
F.W.Nietzsche: Μέγας στοχαστής και θαυμαστής του Ελληνικού πνεύματος - Οι Στοχασμοί του…

" Ο Νίτσε υπήρξε δριμύτατος επικριτής των κατεστημένων σκέψεων και τάξεων: «Η ιστορία της ανθρωπότητας θα ήταν μια πολύ ηλίθια υπόθεση, αν δεν υπήρχε το πνεύμα που φύσηξαν μέσα της οι αδύναμοι.» «Εκείνος που φτάνει στη γνώση, κατεβαίνει απρόθυμα στα νερά της αλήθειας, όχι όταν αυτή είναι βρόμικη, αλλά όταν είναι ρηχή.» «Όποιος παλεύει με τέρατα, πρέπει να προσέξει να μη γίνει τέρας. Κι όταν κοιτάς πολλή ώρα μέσα σε μια άβυσσο, κοιτάει και η άβυσσος μέσα σε σένα.» "

Απρ
23
Περισσότερα »
Οι Έλληνες του Πόντου είναι ακόμη εκεί – «Στο σπίτι μας μιλάμε μόνο ρωμέικα…»

" Άλλαξαν και θρησκεία κάμποσες φορές. Μα την γλώσσα την κράτησαν. “Εμείς μιλάμε αρχαίο ελληνικά” την γλώσσα των προγόνων μας”. Τον 18ο αιώνα έγιναν στην περιοχή πολλοί βίαιοι εξισλαμισμοί. Λίγο πιο πέρα, ήταν τα σύνορα με την μεγάλη Ρωσική Αυτοκρατορία. Ο αντίπαλο δέος των Οθωμανών. Το κράτος ήθελε πιστούς μουσουλμάνους κοντά στα σύνορα και όχι πληθυσμούς ομόδοξους των Ρώσων. "

Απρ
23
Περισσότερα »
Ισορόκου Γιαμαμότο – Ο Ιάπωνας Ναύαρχος που ισοπέδωσε το Περλ Χάρμπορ και η επιχείρηση «Εκδίκηση» των Αμερικανών (φωτό & βίντεο)

" «Επιχείρηση Εκδίκηση» ήταν η κωδική ονομασία της επιχείρησης, που ανατέθηκε τη νύχτα της 17ης προς 18 Απριλίου του 1943 στους Αμερικανούς πιλότους της βάσης Henderson Filed στις Νήσους Σολομώντος. Στόχος της “Operation Vengeance” ήταν ο ναύαρχος Ισορόκου Γιαμαμότο. που σχεδίασε και διέταξε την επίθεση, στο Περλ Χάρμπορ΄, επικεφαλής του Ιαπωνικού στόλου. "

Απρ
23
Περισσότερα »


Η παράδοση στη μουσική μου

«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "